Ajankohtaiset uutiset


Keski-Suomen maaseutugaalassa juhlittiin maaseutua ja palkittiin sen tekijöitä

Viidettä kertaa järjestetty Keski-Suomen Maaseutugaala vietettiin Saarijärven Kylpylähotelli Summassaaressa 8.9. Maaseutugaala saattoi yhteen maaseudun toimijat: maataloudenharjoittajat, yritykset, yhteisöt, organisaatiot ja asukkaat yhdessä juhlistamaan arvokasta maaseutua.


DSC_0394 (2)

- Idea Keski-Suomen maaseutugaalan järjestämisestä syntyi aikoinaan, kun pohdimme, että maaseutuväkikin ansaitsisi oman juhlan, jossa osoitetaan arvostusta sen tekijöitä kohtaan, kertoi Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Gaalassa keskisuomalainen osaaminen näkyikin monessa muodossa. Kehittäjätahot ja maaseututoimijat esittelivät juhlavieraille maaseudun monipuolista kehittämis- ja koulutustoimintaa.

DSC_0436 (2)


Maakunnan lähiruokatuottajien osaamista oli hyödynnetty upeasti juhlan tarjoiluissa. Juhlapäivällinen jälkiruokineen oli koottu paikallisten tuottajien ja yritysten raaka-aineista ja tuotteista. Lähiruokaa oli tarjolla pelloilta, metsistä ja järvistä - leipää, juureksia, vihanneksia, yrttejä, kalaa, lihaa ja marjoja.

Maaseutugaalassa palkittiin myös Keski-Suomen maistuvimmat maaseutuyritykset Jukolan Juusto Oy, Karoliinan Kestikievari ja Komppa-Seppälän tila. Näiden lisäksi gaalassa palkintoja jaettiin myös maatalouden arkea helpottavien käytäntöjen tekijöille ja aktiivisille kylätoimijoille.  


Maatalouden parhaita käytäntöjä jaettiin

Maaseutugaalassa palkittiin Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila –hankeen Maatalouden parhaiden käytäntöjen –kilpailun voittajat sarjoittain. Kilpailulla nostettiin esille maatalousyrittäjien käytössä olevia työtä helpottavia käytäntöjä muiden tietoisuuteen ja hyödynnettäväksi.

- Käytänteet eivät välttämättä olleet uusia, mutta niiden toteutustapa voi poiketa totutusta. Usein parhaissa käytännöissä ei ole kyse siitä, mitä tehdään, vaan miten jokin asia tehdään, kertoi projektipäällikkö Susanna Lahnamäki-Kivelä. Olemme koonneet kaikki 37  kilpailuun osallistunutta maatalouden hyvää käytäntöä sivuillemme tutustuttavaksi ja käyttöön otettavaksi. Maatalouden parhaiden käytäntöjen joukosta on äänestyksellä valittu jokaisen sarjan voittaja.

Toimintatapojen kehittäminen –sarjan voittajaksi äänestettiin petäjävetisen MTY Kokkilan idea DSC_0426 (2)paalilogistiikasta. Hyödyntämällä kuorma-autoa rehupaalien siirrossa, säästetään aikaa, kustannuksia ja pellon painumista. Kuorma-auto-peräkärry –yhdistelmällä kulkeutuu kerralla jopa 50-60 kpl paalia.

Pienet parannukset –sarjan voittajaksi äänestettiin saarijärveläisten Jari ja Heidi Hietasen kehittämä lypsykiskoihin asennettava lasten turvaistuin, joka on oiva keino pitää lapsi mukana navettatöissä turvallisesti.

Tilan yhteistyöverkosto –sarjan voittajaksi äänestyksessä ylsi lähitilojen verkosto, jonka kilpailuun oli ilmoittanut Elina Kivivuori-Halinen Laukaasta. Kolmen nautakarjatilan kesken urakoidaan erilaisia työvaiheita ja tehdään konehankintoja niin, että jokainen tila pystyy niistä hyötymään.  Lähitilayhteistyöverkosto lisää viljelijöiden keskinäistä kanssakäymistä ja hyvinvointia.

Työhyvinvointi ja –turvallisuus -sarjan voittaja on saarijärveläisten Jari ja Heidi Hietasen siirrettävät aitaportit, joiden avulla saadaan tehtyä esim. varastoon kuljetusta odottavalle eläimelle tila, josta noutaminen käy sujuvasti.

Keski-Suomen Vuoden kylä 2017 on Viitasaaren Niinilahti

DSC_0453Maaseutugaalassa palkittiin myös Keski-Suomen vuoden kylä, Niinilahti Viitasaarelta. Niinilahti on tunnettu kyläläisten ja kyläyhdistyksen monipuolisesta toiminnasta, etenkin kulttuurin saralla.

-          - Kylän lempinimi voisikin olla kulttuurilahti, niin ahkerasti kylällä harrastetaan kulttuuria ja tehdään taidetta – talkoilla on toteutettu esimerkiksi ympäristötaideteos “Tuhansien laulujen joutsen”, joka pysäytti monet 4-tien kulkijat kelluessaan pääväylän kupeessa, kuvaili voittajakylää Keski-Suomen kylät ry:n puheenjohtaja Matti Salminen puheessaan.

Niinilahdessa pidetään huolta omista ja vieraista, nuorista ja vanhoista. Yhdessä Niinilahdessa ylläpidetään myös kylätaloa, joka tarjoaa hyvät tilat muidenkin yhdistysten, kansalaisopiston ja seurakunnan toiminnalle. Niinilahdessa osataan tarttua mahdollisuuksiin, hyödyntää hankkeita ja ulkopuolista apua. Suhteet ovat hyvät naapurikyliin, alueen yrittäjiin ja kaupunkihallintoon.

14. valtakunnallinen kylähullu on Matti Hämäläinen

Maaseutugaalassa muistettiin myös valtakunnalliseksi kylähulluksi valittua äänekoskelaista Koiviston kylän Matti Hämäläistä. Hämäläinen on Koiviston kylän kyläpäällikkö, Äänekosken kyläparlamentin puheenjohtaja ja aktiivinen puuhamies. Nyt valtakunnallisena kylähulluna hän toimii oman kylän, kotikunnan, maakunnan ja koko maaseudun pr-henkilönä. Hämäläinen muistutti kiitospuheessaan yhteisöllisyyden voimavarasta ja talkootyön merkityksestä kylillä. 

- Yksin kukaan ei ole mitään, tiivisti Hämäläinen ytimekkäästi.

DSC_0409 (2)Keski-Suomen maaseutugaala muistutti meitä jälleen siitä, että elävä maaseutu vaatii monenlaisia toimijoita, ammattilaisia ja aktiivisia tekijöitä.- Voimme olla reilusti ylpeitä omasta maaseudustamme, arvostaa sen raaka-aineita ja tekijöitä, summasi Ulla Mehto-Hämäläinen.

Maaseutugaalan järjestelyistä vastasi Keski-Suomen ruokakoordinaatio –hanke yhteistyössä monien toimijoiden kanssa.


Palaa otsikoihin