Ajankohtaiset uutiset


Maaseutuparlamentti kokosi maaseutukysymysten äärelle

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetty valtakunnallinen maaseutuparlamentti kokosi Leppävirralle reilut 800 osallistujaa eri puolilta Suomea keskustelemaan maaseudusta ja sen arkisista kysymyksistä sekä pohtimaan tulevaisuuden näkymiä.

Maaseutuparlamentissa oli mukana keskisuomalainen joukko Leader-ryhmien ja kylien väkeä.

 

Maaseudun monialayrittäjyys vaatii ideoita  

Maaseutuparlamentti käynnistyi tutustumalla maaseudun moniin mahdollisuuksiin ympäri Leppävirtaa ja sen lähikuntia järjestetyillä retkillä. Konnuslahdella sijaitseva Kaulamon monipalvelukeskukseksi nimetty kyläkauppa oli yksi retkikohteista. Kaulamon kyläkauppa on oiva esimerkki maaseudun yritystoiminnasta, joka koostuu monista tulolähteistä. Päivittäistavarakaupan lisäksi palveluvalikoimaan kuuluvat kahvio, veikkaus, posti, lääke- ja ekopisteet. Lähikaupan pihapiirissä myydään myös mönkijöitä, moottorikelkkoja ja puutarhakoneita.

- Ruokakauppa on toimintamme peruskivi ja muut palvelut ovat kehittyneet ympärille tukemaan toimintaa. Työllistämme yhteensä viisi henkilöä, kertoo kauppias Pentti Kaulamo.

20170901_112007
Kyläkauppias Pentti Kaulamo palvelee JyväsRiihen toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimosta.

Maaseutuyrittäjyyden lisäksi parlamentissa puhuttiin muistakin maaseudun haasteista ja mahdollisuuksista, kuten lähipalveluista, koulutuksesta, kiertotaloudesta, digitalisaatiosta ja työvoiman saatavuudesta. Useissa keskusteluissa ja työpajoissa nousi esiin tarve vahvistaa maaseututietoutta niin median, päättäjien kuin virkamiestenkin keskuudessa. Maaseutu mielletään usein kaikkialla samanlaiseksi, vaikka eri puolilla Suomea maaseutu on hyvin erilaista. Parlamentin kiinnostava puhujakaarti herätti osallistujissa innostusta ja haastoi ajattelemaan.

- Matka tuotti oivalluksia, verkostoja, uusia tuttavuuksia ja laajensi kuvaa kylätoiminnan mahdollisuuksista, kokosivat keskisuomalaiset osallistujat paluumatkalla Maaseutuparlamentin antia.

20170902_090603

Keskisuomalainen kylähulluus palkittiin

Keskisuomalaisittain saimme olla ylpeitä Maaseutuparlamentissa, kun valtakunnan 14. viralliseksi kylähulluksi valittiin kyläaktiivi Matti Hämäläinen Äänekosken Koiviston kylältä. Hämäläinen on Koiviston kylän kyläpäällikkö, Äänekosken kyläparlamentin puheenjohtaja ja aktiivinen puuhamies. Nyt valtakunnallisena kylähulluna hän toimii oman kylän, kotikunnan, maakunnan ja koko maaseudun pr-henkilönä. Hämäläinen muistutti kiitospuheessaan yhteisöllisyyden voimavarasta ja talkootyön merkityksestä kylillä. 

- Yksin kukaan ei ole mitään. Meidän täytyy yhdessä iloita kylien toiminnassa siitä, mitä kylällä jo on, sen sijaan että valitetaan puutteista, totesi Hämäläinen.

20170902_121821
Valtakunnalllinen kylähullu Matti Hämäläinen

20170902_131924


Palaa otsikoihin