Ajankohtaiset uutiset


Vesuri on yhdistänyt maaseudun toimijoita jo 20-vuoden ajan

Vesuri-ryhmän 20-vuotisjuhlaa vietettiin 20.9.2017 Koskenpäällä Porkkalan kylätalolla. Juhlassa muisteltiin menneitä vuosia, tavattiin kehittäjäystäviä ja katsottiin tulevaan. Porkkalan kylätalo täyttyi entisistä ja nykyisistä työntekijöitä, hallitusjäsenistä, hanketoimijoista, maaseudun asukkaista ja yhteistyökumppaneista.

-    Tuntuu hyvältä nähdä näin iso porukka toimijoitamme yhtä aikaa paikalla juhlimassa yhteisellä asialla. Vesuria ei olisi ilman teitä, avasi Vesuri-ryhmän toiminnanjohtaja Raisa Saarilahti-Kulju tilaisuuden.

Vesuri rahoittaa sekä elinkeinotoimintaa edistäviä että yleishyödyllisiä hankkeita, kuten kyläyhdistysten investointeja tai kehittämishankkeita.
-    Kannustamme maaseudun toimijoita lisäämään maaseudun viihtyisyyttä ja houkuttavuutta, parantamaan yritystoiminnan edellytyksiä sekä lisäämään yhteisöllisyyttä, kuvailee Saarilahti-Kulju.

Vesuri-ryhmän 20-vuotisen toiminnan vaikutukset näkyvät toiminta-alueen kunnissa Jämsässä, Keuruulla, Kuhmoisissa, Petäjävedellä ja Multialla monin tavoin, esimerkiksi parantuneina palveluina, lisääntyneenä osaamisena sekä yritysten kasvuna ja kehittymisenä.
- Näkyvimpiä kohteita ovat ehkä Himmaanmäen näköalatorni Keuruulla ja Porkkalan kylätalo Koskenpäällä, ne ovat myös mahtavia näytteitä yhdistysten rohkeudesta ja yhdessä tekemisestä. Toisaalta monissa kohteissamme rahoitettu toiminta on voinut olla rahallisesti pientä, mutta kehittämistyö on ollut pitkäjänteitä ja merkittävää paikallisille, kuten esimerkiksi Kuhmoisten Päijälässä tai Jämsän Pietilässä.

Vesuri rahoittaa yhdistysten kehittämistyön lisäksi yritysten investointeja. Tällä ohjelmakaudella olemme rahoittaneet toiminta-alueellamme useita yritysryhmähankkeita.
-    Minusta on tärkeää, että paikkakuntien yritykset saadaan tekemään asioita yhdessä. Siitä hyötyvät kaikki, kertoo Saarilahti-Kulju.

20170920_171648

Vesurilla raivataan maaseudun kehittämisen esteet

Vesuri-ryhmä ry:tä perustamassa olivat 19. kesäkuuta 1997 Marja Salonen, Seija Mennala, Tarja Uusipaasto, Paula Häyrinen, Jarmo Ukkonen, Leena Toivakka, Yrjö Määttä, Elina Rikala, Hannu Salonen, Leena Treuthardt, Seija Tiitinen-Salmela ja Heikki Pitkälä. Useimmat perustajajäsenistä olivat mukana myös Vesurin 20-vuotisjuhlassa.
-    Näyttää siltä, että toimintaan on sitouduttu hyvin, kertoo Vesuri-ryhmän ensimmäinen toiminnanjohtaja Tarja Uusipaasto juhlapuheessaan.

Vuonna 1997 Suomessa toimintansa aloitti 26 paikallista toimintaryhmää, Vesuri-ryhmä yhtenä muiden joukossa. Tuolloin vasta yksi kolmasosa Suomesta oli katettu toimintaryhmätyöllä, nykyisin jo koko Suomi. Ensimmäisellä ohjelmakaudella hankkeet olivat vielä pieniä, mutta toiselle ohjelmakaudelle siirryttäessä rahoitettavaien hankkeiden koko kasvoi ja se toi mukanaan myös lisää säädöksiä. Kolmannella ohjelmakaudella Vesurin rooli muuttuikin byrokratian puskurina toimimiseksi. Edenneen tänäkin päivänä Vesurin työntekijät neuvovat ja ohjaavat hakijoita rahoituksen hakemisessa ja muissa hankkeen etenemisen vaiheissa.
DSC_0516
Kuvassa Vesuri-aktiiveja vuosien varrelta: Tarja Uusipaasto, Paula Häyrinen, Hannu Weijo, Markku Koponen, Aulis Hietanen, Marja Salonen ja Leena Toivakka sekä Raisa Saarilahti-Kulju ja Matti Riihimäki (edessä).

Paikallisuus näkyy kaikessa
Vesuri-ryhmä toimii paikkakuntien kehittymisen puolesta ja paikallisuus näkyykin vahvasti yhdistyksen kaikessa toiminnassa. Järjestämme toimintaa paikallisille toimijoille, tapaamme eri tilaisuuksissa maaseudun asukkaita ja hallitus valitsee rahoitettavat kohteet paikallisista tarpeista. Vesurin hallitus kokoontuu säännöllisesti käsittelemään rahoitettavia hankkeita eri puolilla toiminta-aluetta ja eri kokouspaikkoja on kertynyt vuosien varrella jo yli sata.  Näin ollen hallitus pääsee tutustumaan hankekohteisiin tai seuraamaan tiiviisti hankkeiden etenemistä.
-    Olemme vierailleet mm. kylätaloilla, maaseutuyrityksissä, hankekohteissa ja kehittämisyhtiöissä. Hallituksen paikallistuntemus on tärkein vahvuutemme, kertoo hallituksen puheenjohtaja Matti Riihimäki.
 
Katse kohti tulevaa
Vesurin 20-vuotisjuhlissa puheen sorina oli kovaa, kun muistoja päästiin jakamaan menneiltä vuosilta. Työ elinvoimaisen maaseudun puolesta jatkuu tulevaisuudessakin. Kun juhliin osallistuneilta kysyttiin, millaisena he näkevät Vesurin tulevaisuuden, vastaukset vaikuttivat positiivisilta.
-    Elinvoimaisena, innokkaana, maaseutuhenkisenä, ajassa kiinniolevana mahdollistajana.

Vesurin työntekijät Raisa Saarilahti-Kulju ja Niina Aspinmaa toivottavatkin kaikki uudet ja vanhat toimijat mukaan tulevaisuudessakin. Vesurin toiminnassa voi olla mukana toteuttamalla hankkeen, vaikuttamalla Leader-hallituksessa, liittymällä jäseneksi tai osallistumalla tapahtumiin.

DSC_0544 (2)
Kuvassa Vesurin työntekijät hankesihteeri Niina Aspinmaa ja toiminnanjohtaja Raisa Saarilahti-Kulju ja hallituksen puheenjohtaja Matti Riihimäki (keskellä).


Palaa otsikoihin