Viisarin ajankohtaista

Alta löydät Viisarin viimeisimmät tiedotteet ja uutiset.

Viisari toteuttaa myös itse hankkeita. Useimmat näistä ovat teemahankkeita, jotka kätkevät alleen useampia eri toimijoiden omia hankkeita. Lue lisää hankkeista sivun vasemmalta palstalta.

Viisari toimittaa omaa uutiskirjettään, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa. Uutiskirjeisiin pääset tutustumaan sivun vasemmalta palstalta.

Viisarin uutiskirjeen voit tilata itsellesi tämän lomakkeen kautta. Vinkkaa myös kaverille!


Viimeisimmät uutiset ja tiedotteet

Paikallista kehittämistä 20 vuotta!

Leader Viisarin 20-vuotisjuhlaa vietettiin 18.3. Karstulassa Wanhoissa Wehkeissä. Juhlassa muisteltiin menneitä vuosia ja palkittiin maaseudun ansiokkaita kehittäjiä, joiden toimintaa ja ideoita on edistetty Leader-tuella.

Jo aiemmin 2000-luvulla kehitetty Leader-eliksiiri kuulostaa herkulliselta vielä tänäkin päivänä.


Aimo loraus paikallisuutta

Kelpo kupillinen uudistusmieltä

Hyvä hömpsäys 100-prosenttista kumppanuutta

Topakka tujaus verkostoitumiskykyä

Reilut mitalliset kestävää kehitystä ja tasa-arvoa

Mausteet: siirrettävyys, täydentävyys ja elinkeinollisuus

Sekoitetaan huolella ja ajatuksella

Nautitaan porukalla!


- Leader-eliksiirin resepti on ollut toimiva, sillä 20 vuoden aikana Viisarin kautta on rahoitettu lähes 20 miljoonan edestä kehittämishankkeita ja yritystukia, toteaa toiminnanjohtaja Arja-Leena Peiponen, joka on toiminut Leader Viisarissa koko kahdenkymmenen vuoden ajan.

Leaderin 20-vuotisen toiminnan vaikutukset näkyvät pohjoisessa Keski-Suomessa monin tavoin, esimerkiksi parantuneina palveluina, lisääntyneenä osaamisena, kansainvälisyytenä sekä yritysten kasvuna ja kehittymisenä.

Ihmiset pitävät maaseudun elävänä

Leader-toiminnalla kannustetaan maaseudun asukkaita oman kotiseutunsa kehittämiseen, viihtyisyyden lisäämisen sekä uusien työpaikkojen ja yritysten synnyttämiseen. Juhlassa kiitettiin ja jaettiin kunniamainintoja uutterille maaseudun kehittäjille.

”Maaseutu tarvitsee pieniä yrityksiä.” Näin todettiin kunniakirjassa, joka osoitettiin Kannonkoskella sijaitsevalle Ullan Ruokahuoltamolle ja yrittäjä Ulla Puistovirralle. Pienet yritykset tuovat ja pitävät palveluita lähellä asukkaita. Osasta muodostuu myös Ullan Ruokahuoltamon tapaan kulttuurikeskuksia, jotka toimivat paikkakuntien omien parlamenttien kokouspaikkoina.

Juhlassa palkittiin myös jo aiemmin useita palkintoja ja kunniamainintoja niittänyt Kyyjärven Mediamyllärit ry. Mediamylläreiden verkkopalvelu Nopola News on mainio innovaatio, jonka sisällöntuotantoon osallistuvat myös itse kunnan asukkaat.

Idearikas ja asialleen omistautunut on myös Iida Moisio.

Martti
Martti Koljonen
Pylkönmäkeläinen Moisio sai kunniakirjan osoituksena ahkerasta ja aktiivisesta työstään, jota hän on tehnyt Pylkönmäen kylän hyväksi. Myös Pihtiputaan Martti Koljonen palkittiin aktiivisuutensa ansiosta. Pihtiputaan kirkonkylältä lähtevä Heinäjoen luontopolku on vain yksi esimerkki Koljosen kotiseutunsa viihtyisyyden eteen tekemästä pyyteettömästä työstä – kulkeehan yleinen ja kaikkien vapaasti käytössä oleva luontopolku hänen omilla maillaan!

Muistoissa korostuu yhdessä tekeminen ja oppiminen

Viisarin matkassa mukana on ollut iso joukko toimijoita, niin yrittäjiä, yhdistyksiä, kylätoimijoita, hallitusjäseniä ja muita yhteistyötahoja. Juhlassa muistoja vuosien varrelta jakoivat muun muassa Tarja Alainen Kannonkosken-Kivijärven 4H-yhdistyksestä, Leena Kuhno Maaseudun Sivistysliitosta, Kunnon Syke Oy:n yrittäjä Jari Pekkanen ja Risto Janhunen Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Kansainvälisyys, yhteiset opintomatkat ja yhdessä tekeminen nousevat muisteluringissä kohokohdiksi, jotka olivat jääneet monien mieleen.

- Olemme hakeneet mallia ja käyneet oppimassa monia asioita kansainvälisiltä kumppaneilta. On tärkeää osata katsoa myös oman alueen ulkopuolelle, jotta osaamme kehittää omaa lähialuetta, muistuttaa Leena Kuhno.

- Nuorten osallisuus, yhteisöllisyys ja oman paikkakunnan arvostus ovat olleet tärkeintä Viisarin antia, mainitsee Tarja Alainen. Myös se, että ideoita on yhdessä jalostettu hyvin valmistelluiksi hankkeiksi, on luonut varmuutta niiden toteuttamiseen. 

Viisarin entisten hallitusjäsenten Aino Erkkilän, Teijo Peltosen, Liisa Karvosen ja Tapani Saurasen mukaan Leader on ollut pohjoisessa Keski-Suomessa tärkeä kehittämistyökalu, jonka avulla on syntynyt paljon konkreettisia asioita, kuten kokoontumispaikkoja, laavuja ja kyläkirjoja.

- Myös asenne ja ymmärrys siitä, että voimme itse vaikuttaa oman alueemme kehittymiseen, on ollut ensiarvoisen tärkeää. Olemme oppineet itse aktiivisiksi toimijoiksi ja olemme ottaneet rohkeasti vastuuta alueen kehittämisestä, muisteluraati kokoaa vuosien työtä. 

Kohti seuraavia vuosikymmeniä

Leader-työ Viisarissa jatkuu. Mukaan toimintaan voi tulla toteuttamalla oman hankkeen, vaikuttamalla Leader-hallituksessa, liittymällä jäseneksi tai osallistumalla tapahtumiin.

- Käy rohkeasti kohti uutta, pidä lujasti kiinni ja anna mennä täysin purjein. Näillä sanoilla Aino Erkkilä toivotti menestystä Viisarin tuleville vuosille.Palaa otsikoihin