Viimeisimmät uutiset ja tiedotteet

Tuliaisia Viisarin hallituksen reissusta Etelä-Pohjanmaalla

Leader VIISARI ry:n hallitus ja toimihenkilöt kävi tammikuun 2017 lopussa Etelä-Pohjanmaalla hakemassa oppia ja tutustumassa hyviin käytänteisiin sekä muiden Leader-ryhmien työskentelyyn. Kaikkeen sitä pääseekin tutustumaan, niin hallituksen jäsenet kuin me työntekijätkin!

Pohjanmaalaista uhoota oikein olan takaa…ja kielen päällä ;)

Aivan ensimmäisenä bussimme pysähtyi Isoonkyröön. Tutustuimme vanhaan osuusmeijeriin viskitislaamonsa perustaneeseen Kyrö Distillery Companyyn, jossa yrityksen hurjaa kasvutarinaa ja historiaa meille avasi bar manager Tony Sivula. Tonyn hellässä ohjauksessa pääsimme myös tutustumaan yrityksen tuotteisiin makuhermoja myöten. Makujen skaala tastingissa oli laaja tuotteiden vaihtuessa – rosmariinia, glögiä, kanelia, ruisleipää, pirtua… Esimerkiksi palkittuun Napue-giniin tulee yhteensä 16 eri yrttiä, mutta meistä kukaan ei tainnut niitä kaikkia arvata.

Matkamme jatkui kohti Tervajokea, jossa tutustuimme YHYRES ry:n Leader-toimintaan. Yhdistyksen toimiston sijainnin keskeisyys oli kyllä uskomaton: matka toimistolta toiminta-alueen kaukaisimpaan kuntaan kestää kuulemma vain 20 minuuttia! Eihän tuossa ajassa ehdi meidän Saarijärven toimistolta edes taajaman ulkopuolelle, ainakaan näillä teillä…

YHYRES ry:n omat hankkeet alueen kylien kehittämiseen ja nuorten toimintaan liittyen herättivät kiinnostusta. Kyläaktivaattorin työpanoksella oli selkeästi saavutettu konkreettisia tuloksia kun kylät olivat aktivoituneet omaehtoiseen toimintaan ja esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen. Myös NuKE – Nuoret Kehittämään -hanke tekee samanlaista aktivointityötä nuorten parissa, jotta nuoret havahtuisivat paikalliseen kehittämistyöhön, jota voi tehdä esimerkiksi tempauksilla ja tapahtumilla. Näin nuorten vaikutusmahdollisuudet konkretisoituvat myös nuorille itselleen paremmin.

Piipahdimme myös Laihian kotiseutu- ja Nuukuureenmuseossa, jossa osattiin trossata eli ylpeillä nuukaamisella. Tällä alueella ei taida olla temppu eikä mikään nyhjästä tyhjästä, kun kerta nuukuudellekin löytyy oma museo!

Kurikan esimerkki yrityspalveluiden yhteistyöstä

Ensimmäinen matkapäivä päättyi Kurikkaan ja siellä yrityspalvelupiste Formuun tutustumiseen. Kurikan ydinkeskustan katukuvassa sijaitsevassa Formussa toimistoaan pitävät Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Leader Suupohja, Uusyrityskeskuksen Neuvoa-antava, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, Kansainvälisyyskeskus Inka, Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto ja Finnvera. Kurikan kaupungin yritysasiamies Anne Koskelan innostava työote sai meidät kuulijat ihastuksesta hämmästelemään naisen kehittämistyön tarmoa ja panostusta.

Leader Suupohja ei jäänyt kyllä omassa hanketyössään yhtään kakkossijalle Yhyrekseen verrattuna. Mutta kyllä Viisarikin inspiroi, sillä meidän Visiitti-teemahanke herätti Leader Suupohjan toimijoissa suurta kiinnostusta. Sehän se vasta olikin kun eteläpohjanmaalainen totesi meille keskisuomalaisille: ”Olette te kyllä aika hullunrohkeita olleet, kun olette tämmöistä hanketta keksineet touhuta!”

Kohti tulevaisuuden maakuntia kuin Leadereita

Lauantaina aamusta matkasimme Ylihärmään ja Härmän kuntokylpylään, jonne Leader Aisapari oli kutsunut porukkaa kasaan Leader2030 -teeman ympärille. Meitä Leader-ryhmiä olikin paikalla useampia: eteläpohjanmaalaiset Leader Aisapari, Leader Kuudestaan, Yhyres ry ja Leader Suupohja sekä me Keski-Suomea ylpeästi edustanut Leader VIISARI ry. Ohjelmassa oli luvassa infoa niin sote- ja maakuntauudistuksesta kuin Leadereiden tulevaisuudesta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Ritva Rintapukan esitys heidän maakuntauudistuksen tilanteesta oli erittäin kattava. Olikin helppo uskoa Ritvan toteamusta siitä, että heidän maakuntansa taitaa olla uudistuksen osalta edelläkävijöiden joukossa Suomessa. Viisarin toiminnanjohtaja Arja-Leena Peiponen avarsi puolestaan Keski-Suomen uudistuksen sen hetkistä tilannetta.

Iltapäivällä meitä saapui ravistelemaan Mikko Markkanen Business Arena Oy:sta. Mikko on ollut fasilitoimassa valtakunnallista Leader2030 –tulevaisuustyöskentelyä, jota on toteutettu useissa työpajoissa ja myös sähköisillä alustoilla. Mikon esitys havahdutti meidät Leader-toimijat pohtimaan sitä, millaisia haasteita (muta myös mahdollisuuksia!) maakuntauudistus tuo mukanaan. ”Kaikki tulee muuttumaan, ettekä tekään ole suojassa näiltä muutoksilta”, muistutti Mikko.

Paluumatka sujuikin sitten reissun antia pureskellen – niin paljon uuteen ja ihmeelliseen sitä kahden päivän reissuna aikana ehtiikin tutustua!

Anna Mikkonen, seutukoordinaattori


Palaa otsikoihin