Keski-Suomen maaseutu
Talvikuva729x220 web

Viisarin uutiskirje 4/2015

Viisari Leader logo ylätunniste


Maaseudun hankkeiden ensimmäiset rahoituspäätökset tammikuussa

Leader-rahoitettujen yritys- ja hanketukien (Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma) päätöksenteon aikataulu on varmistunut. ELY-keskukset aloittavat maaseudun hanketukien päätöksenteon tammikuussa. Yritystukipäätösten teko ELY-keskuksissa alkaa joulukuun puolivälissä.

Ensimmäiset yritys- ja hanketukipäätökset tehdään paperipäätöksinä, koska sähköinen päätöksenteko Hyrrä-tietojärjestelmässä ei ole vielä mahdollista.

Maksuhakemusten aikataulusta ei ole vielä arviota. Todennäköistä on, että maksuhakemuksetkin alkavat paperisella haulla. Odotettavissa on maksuhakemusten ruuhkautuminen. Maksujen odotusajat saattavat venyä useiden kuukausien pituisiksi.Viisarin Leader-rahoitus

Viisari on avannut kaikkien tukien haut. Haku on jatkuva, mutta käsittelytaukoja pidämme tarpeen mukaan. Nettisivuiltamme osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi/viisari/ajankohtaista löytyy ohjeita hankkeiden suunnitteluun, hankkeiden valintakriteerit sekä Viisarin hallituksen tähän mennessä tekemät linjaukset hanke- ja yritystukiin.

Viisarin hallitus on puoltanut kokouksissaan seuraavien hankkeiden rahoitusta:

 • Pasalan Viitakankaan Kyläseura ry, Viitasaari, Pasalan seuratalon vesikaton korjaus
 • Saarijärven kaupunki, Toimintatupa
 • Äänekosken kaupunki, Konginkankaan satamahanke
 • HET-teatteri, Kyyjärvi, Teatterin kalusto- ja laiteinvestointi
 • Ääneseudun Kehitys Oy, Äänekoski, Matilanvirran kehittäminen
 • Kimingin Nuorisoseura ry, Karstula, Kimingin nuorisoseurantalon korjaus
 • Ääneseudun Kehitys Oy, Äänekoski, Äänekosken maaseutumatkailun kehittäminen
 • Lanneveden Työväenyhdistys ry, Saarijärvi, Lanneveden Työväentalon kuntoremontti
 • Oinoskyläyhdistys ry, Karstula, Oinoskylän kylätalo kuntoon
 • Äänekosken Ammatillisen Koulutuksen kuntayhtymä (POKE), Viisari-alue, 3D-Circus – Design & Printing Tour 2016-2017
 • Kehittämisyhtiö Witas Oy, Witas-alue, ProWitas: Yritysten digitaalisen yhteisön viriäminen ja palveluiden tarjonnan kehittäminen
 • Kehittämisyhtiö Witas Oy, Witas-alue, Taiteen Wirtapiiri

Tähän mennessä Viisarin hallitus on puoltanut 5 yritystuen ja 12 hanketuen rahoittamista. Lisäksi on puollettu yhden alueiden välisen hankkeen sekä KYLPIEN –teemahankkeen rahoittamista.

Julkista rahoitusta on sidottu tähän mennessä n. 770 000 euroa. Vireillä olevien hakemusten myötä haettu julkinen rahoitus on n. 1,2 miljoonaa euroa.

 


KYLPIEN-teemahanke

Viisari käynnisti alahankkeiden haun kylien pienille investointihankkeille syksyllä. Haku tuotti 13 hakemusta. Teemahankkeen tavoitteena on tarjota Leader-rahoituksella tarpeellista tukea yhteisöjen toiminnan kehittämiseen, monipuolistamiseen sekä tukea yhteisöjen ja asukkaiden aktiivisuutta ja parantaa elinoloja alueella. Erityisenä tavoitteena on lasten ja nuorten aktiivisuutta ja viihtyvyyttä tukevat toimenpiteet.

Paikallistasolla hankkeen tavoitteena on lisätä asukkaiden mahdollisuuksia vapaa-ajan toimintaan, parantaa asumisviihtyvyyttä sekä tehostaa yhteisessä käytössä olevien kokoontumistilojen käyttöä. Investointien tuella lisätään asukkaiden sosiaalista kanssakäymistä ja yhteisöllisyyden tunnetta.

Viisarin hallitus on käsitellyt teemahankkeen alahankkeita kokouksessaan 3.12.2015. Hallitus on puoltanut seuraavien alahankkeiden rahoittamista:

 

 • Elämäjärven Kyläseura ry / Pihtipudas; moottorikelkan ja ilmalämpöpumpun hankinta
 • Kyyjärven kunnan Hokkalan Kyläyhdistys ry / Kyyjärvi; juhlateltan ja grillausvälineiden hankinta, kodan ovien maalaus
 • Kyyjärven Mediamyllärit ry / Kyyjärvi; robottikameroiden ja muiden teknisten laitteiden hankinta
 • Pajupuron Kylä- ja Nuorisoseura / Saarijärvi; äänentoistolaitteiden ja dataprojektorin hankinta
 • Pylkön Ääni / Saarijärvi; Kylttien, jouluvalojen, videotykin, valkokankaan ja raivausvälineiden hankinta, frisbeegolf-radan kunnostus
 • Kylä- ja urheiluseura Kalmarin Nahjus / Saarijärvi; jalkapallokentän kunnostus, skeittirampin rakentaminen
 • Kivijärven Kivekkäät / Kivijärvi; toimitsijakopin rakentaminen
 • Kivijärven Saunakylän kyläyhdistys / Kivijärvi; sillan rakentaminen latureitille
 • Koiviston kyläyhdistys / Äänekoski; kylätalon katon maalaus ja varastotilan muuttaminen kokoustilaksi, tuolien päällystys
 • Kämärin kyläyhdistys / Kannonkoski; WC-tilojen rakentaminen kylätalolle
 • Niinilahden kyläyhdistys / Viitasaari; ulkoseinien, ikkuna- ja oven pokien maalaus
 • Tarvaalan kyläyhdistys / Saarijärvi; laavun rakentaminen

Yhden alahankkeen käsittely jatkuu seuraavassa Viisarin hallituksen kokouksessa.

Lisätietoja KYLPIEN -teemahankkeesta löytyy Viisarin kotisivuilta osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi/viisari/kylpien.


Kalasta kahisevaa!

Kalasta kahisevaa on Sisä-Suomen kalatalouden toimintaryhmän strategia vuosille 2014 -2020. Se sai Euroopan meri- ja kalatalousrahastolta miljoona euroa alueen elinkeinokalatalouden kehittämiseen. Kalatalouden toimintaryhmään kuuluu seitsemän Leader-ryhmää kolmen maakunnan alueelta: Keski-Suomesta Viisari, Vesuri-ryhmä, Jyväsriihi ja Maaseutukehitys, Päijät-Hämeestä Päijänne-Leader ja Etpähä sekä Kymenlaaksosta Pohjois-Kymen kasvu. Ryhmiä yhdistävä vesistö kuuluu pääosin Kymijoen päävesialueeseen.

Seitsemän Leader-ryhmän ja 37 kunnan alueella toimivan kalatalousryhmän tavoitteena on: 1) osaamisen, laadun ja innovaatioiden kehittäminen; 2) infrastruktuurin ja toimintaympäristön kehittäminen sekä 3) uusien tuotteiden ja markkinoiden kehittäminen.

Kalataloustoiminnan aktivaattoriksi valittiin Iktyonomi Janne Ruokolainen Lahdesta. Hänen tehtäviin kuuluvat mm. alueen kalatalousalan yritysten ja yhteisöjen aktivointi ja neuvonta, verkostojen luominen, yhteistyön lisääminen alueen elinkeinokalatalouden kehittämisessä ja erilasten aktivointitilaisuuksien järjestäminen.

Sisä-Suomen kalatalouden toimintaryhmää hallinnoi Päijänne-Leader ry ja toiminta alkaa vuoden 2016 alussa.Hyrrä pyörii keikkuen

Rahoitustukihakemukset tehdään sähköisesti Hyrrä-verkkopalvelussa www.mavi.fi/hyrra. Sivustolla on oivallisia ohjeita niin Katso-tunnisteiden hakemiseen kuin itse Hyrrän pyörittämiseen. Kannattaa tutustua!

Hyrrä-verkkopalveluun on liittynyt alkuvaiheessa haasteita ja Maaseutuvirasto on tehnyt ja tekee järjestelmään korjauksia. Toimintaa helpottavia ominaisuuksia on vielä tekeillä, kuten hakemuksen tulostusmahdollisuus. Malttia odotteluun! Selkeistä ongelmista toivomme teidän ilmoittavan meille.

Katso -tunnusten tekeminen on osoittautunut muutamilla hakijoilla monimutkaiseksi, kun sekä pääkäyttäjän että muiden hakemusvalmisteluun osallistuvien allekirjoittajien tai Hyrrä -roolien alitunnisteet ja valtuutukset pitäisi saada kuntoon. Verottajan tarjoamalla Katso-palvelulla on oma puhelintukensa, johon kannattaa ongelmatilanteissa ottaa yhteyttä. www.vero.fi/katso , puh. 020 697 040.

 

Muutama kantapään kautta opittu vinkki vielä kaikille käyttäjille

Katso-tunniste voidaan luoda henkilölle vain yhden kerran. Jos siis henkilö on ollut aiemmin esim. yrittäjä ja siltä ajalta on olemassa olevat Katso-tunnisteet, on Hyrrän käyttöoikeudet liitettävä tähän.

Hyrrän oikeuksia ei voi antaa, ennen kuin valtuutettu on käynyt vahventamassa Katso-alitunnisteensa Katso-tunnisteeksi.

Hyrrä-oikeuksissa tulee olla tarkkana. Hyrrä-hakijan valtuutuksen voi antaa vain yhdistyksen, yhteisön nimenkirjoitusoikeuden omaavalle.

Hyrrä toimii, kun Vero-hallinnon yritys.tunnistus.fi -sivuilla on otettu käyttöön MAVIn Hyrrä –asiointipalvelu. Tällöin myös eri Hyrrä-roolit tulevat valittavaksi.

Hyrrää kannattaa käyttää Mozilla Firefox- tai Chrome -selaimilla.

Hyrrään kirjautumisessa ei toimi yhdistyksen oman tilin verkkopankkitunnukset, vaan jokaisen omat henkilökohtaiset tunnukset.

Hakemus voi olla vain yhden tahon käsittelyssä kerralla. Kun hakemus on allekirjoitettu ja lähetetty Viisariin, hakija ei pysty hakemusta muokkaamaan ennen kuin Viisari tekee siihen mahdollisen lisätietopyynnön.


mavi-hyrra logo final RGB


Hankesuunnittelua yhdessä

Kevään aikana järjestettiin hankesuunnitteluiltoja Viitasaarella, Äänekoskella ja Kyyjärvellä. Tilaisuuksissa työstettiin osallistujien omia suunnitelmia eteenpäin. Illoissa oli mukana myös Keski-Suomen ELY-keskuksen rakennusasiantuntija Raimo Toivola.

Järjestämme mielellämme vastaavia myös muissa alueemme kunnissa niin pyydettäessä! Pyynnöt voi esittää sähköpostilla osoitteeseen mari.puro@saarijarvi.fi tai puh. 040 712 2025.

 


Vinkkejä yhdistyksille

Keski-Suomen maaseutu –portaaliin on luotu sivu Vinkkejä yhdistyksille. Sivustolle on kasattu erilaista perustietoa yhdistysten avuksi sekä erilaisia oppaita mm. kylätalojen kunnostukseen, yhdistyksen varainhankintaan ja tiedottamiseen. Sivu löytyy osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi/vink.

 


Syyskokouksen satoa

Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin Saarijärven kaupungintalon Rahkola-salissa ke 18.11.2015 klo 17.30. Kokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio, sääntömuutos ja jäsenmaksut vuodelle 2016.

Viisarin uutena puheenjohtajana aloittaa 1.1.2016 Mervi Oksanen Äänekosken Konginkankaalta. Toivotamme Mervin lämpimästi tervetulleeksi takaisin! Mervi on aiemmin ollut Viisarin hallituksessa yhdistysten edustajana Äänekoskelta.

 


Jäseneksi

Maaseudun Kehittämisyhdistys VIISARI ry:n tarkoituksena on toimia alueellaan kylä- ja asukastoiminnan edunvalvojana ja edunluojana sekä kehittää paikallista, seutukuntien välistä, kansainvälistä yhteistyötä sekä yrittäjyyden yleisiä edellytyksiä alueellaan, vahvistaa paikallista ja seudullista, alueiden välistä ja kansainvälistä aloitteellisuutta ja yhteistyöhön perustavaa kehittämistyötä sekä edistää kylä- ja asukasyhdistysten sekä alueen asukkaiden omatoimisuutta. Toimintamme toteuttamiseksi tarvitsemme aktiivisia toimijoita, tule mukaan!

Jäsenmaksut vuodelle 2016:

 • henkilöjäsen, ei peritä jäsenmaksua
 • yritys- ja yhteisöjäsen 50 euroa
 • kuntajäsen 100 euroa

Mikäli et vielä ole Viisarin jäsen, voit liittyä mukaan toimintaan tästä. Vinkkaa myös kaverille jäsenyydestä sekä tästä Uutiskirjeestä, jonka voi tilata täältä.


Ota yhteyttä

Onko mielessäsi kehittämistarpeita, vinkkejä, ideoita tai palautetta maaseudun kehittämisestä Viisarille? Ota yhteyttä meihin esimerkiksi palautelomakkeen kautta.

 

Toiminnanjohtaja Arja-Leena Peiponen, puh. 040 502 6173,

e-mail arja-leena.peiponen@saarijarvi.fi

 

Hankesihteeri Mari Puro, puh. 040 712 2025, e-mail mari.puro@saarijarvi.fi

 

Hankekoordinaattori Anna Mikkonen, puh. 040 763 0606, e-mail anna.mikkonen@saarijarvi.fiViisarin väki toivottaa kaikille rauhallista joulua!

Saarijärven kaupungintalon ollessa suljettuna 24.12.2015-6.1.2016 Viisari päivystää puhelinnumerossa 040 502 6173.