Viisari Leader logo ylätunniste
Viisarin uutiskirje 4/2016
Uusibanneri4

Maksut Hyrräävät!

Yritystukien maksuhakemuksien laatimiseen Hyrrä-verkkopalvelussa on päästy syksyn aikana. Hanketukien maksujen haku on päässyt käyntiin sähköisessä Hyrrä-järjestelmässä jo aiemmin. Maksua ovat voineet hakea ne hankkeet, joiden päätökset ovat Hyrrässä. Muutama erityistapaus odottaa vielä sähköistä päätöstä. Maksuhakemuksia on myös mukavasti Hyrrän kautta tehty ja ensimmäisiä maksupäätöksiä Keski-Suomen ELY-keskuksesta on asiakkaillemme saapunut, rahojen kera!

Hyrrän kehittäminen jatkuu edelleen ja kaikkia ominaisuuksia se ei vielä sisällä. Mm. muutospäätökset ja teemahankkeiden maksuhakemukset menevät ensi vuoden puolelle. Toivotaan, että alkuvuodesta nämäkin palikat tulevat kohdilleen.

Kun maksuhakemuksen tekeminen on ajankohtaista, niin lue huolella hankkeesi tukipäätös sekä tukipäätöksestä maksun ehdot. Maksuhakemuksen tekemiseen on tarjolla myös rutkasti ohjeita:

Tee maksuhakemus huolellisesti, jotta sen käsittely on sujuvaa ja etenee mahdollisimman nopeasti. Lähetä hakemus käsittelyyn, vasta kun olet tarkastanut että hakemuksessa on kaikki tarpeelliset tiedot ja liitteet.

Varsinkin ensimmäistä hankettaan toteuttavan hakijan kannattaa olla yhteydessä Viisariin, joka neuvoo maksun hakemisessa. Jos hakemuksesta puuttuu tietoja, ELY-keskus lähettää hakijalle lisätietopyynnön. Noudata täydennyspyynnön määräaikoja.

Osaan maksua hakevista hankkeista tehdään tarkastuskäynti ennen tuen maksamista ja näiden hankkeiden tuki voidaan maksaa vasta tarkastuksen jälkeen. Maksupäätös tallentuu Hyrrään, ja siitä tulee viesti hakemuksella ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.


Viisarin Leader-rahoitus

Rahoituksen haku hanketukien puolella jatkuu vilkkaana. Tähän mennessä on puollettu 39 tukihakemusta, joiden julkinen rahoitus on 2,1 miljoonaa euroa. Yritystukien osalta viriämistä on myös tapahtunut, tähän mennessä on puollettu 13 tukihakemusta, joiden julkinen rahoitus on 165 000 euroa. Näiden lisäksi on käynnistetty 13 alahanketta sisältävä KYLPIEN -teemahanke, jonka julkinen rahoitus on 84 500 euroa. Toinenkin teemahanke – Visiitti - on käynnistetty ja alahankkeita haetaan 14.12.2016 saakka.

Viisarin julkinen rahoitus vuosille 2014 -2016 on 2,33 miljoonaa euroa ja sen edestä rahoitusta on myös puollettu tänä vuonna. Yritystuilla sekä yritysryhmä- ja elinkeinollisilla hankkeilla on edelleen jatkuva haku.

Yleishyödyllisten hankkeiden osalta saalista kerättiin 30.11.2016 saakka ja näitä hankkeita valmistellaan hallituksen käsittelyyn alkuvuodesta. Uusia hankkeita saa hakea tämän määräajan jälkeenkin koko ajan, mutta  niiden osalta käsittely tapahtuu myöhemmin. Tästä päätetään tarkemmin alkuvuonna, kun tämä syksyn hankesaalis on käsitelty.

Nettisivuiltamme osoitteesta www.keskisuomenmaaseutu.fi/viisari/hakuohjeet löytyy ohjeita hankkeiden suunnitteluun, hankkeiden valintakriteerit sekä Viisarin hallituksen tähän mennessä tekemät linjaukset hanke- ja yritystukiin.

Viisarin hallitus on puoltanut kokouksissaan seuraavien hankkeiden rahoitusta:

  • Viitasaaren 4H-yhdistys ry, Huomisen Tekijät: yleishyödyllinen kehittämishanke, jossa tarkoituksena on järjestää viitasaarelaisille 15 - 28 -vuotiaille nuorille töitä paikallisista yrityksistä 4H-yritystoiminnan kautta. Samalla tarjotaan yrittäjille mahdollisuus palkata joustavasti lisäapua. 
  • Karstulan kunta, Pedon Lankakerä: yleishyödyllinen investointihanke, jossa tarkoituksena on Karstulan kunnan keskustaan luoda kokoontumispaikka eri tilaisuuksiin ja tapahtumiin.
  • Pihtiputaan 4H-yhdistys ry, JoJo - jokaiselle jotakin: yleishyödyllinen kehittämishanke, jossa tavoitteena on monipuolistaa 10-20 vuotiaiden poikien vapaa-ajan harrastuksia tuomalla Pihtiputaalle uusia harrastusmuotoja.


Kuha on asiaa! Kalatalousseminaari Kannonkosken Piispalassa ti 13.12.2016

Keski-Suomen lukuisat kalaisat vesistöt ja valtakunnallisestikin virinnyt noste järvikalan ympärillä luovat eri toimijoille hyvän pohjan kalatalouden kehittämiseen.

Sisä-Suomen kalatalousryhmä ja Leader VIISARI ry järjestävät kalatalouden tilaa ja kehittämistä käsittelevän Kalatalousseminaarin Nuorisokeskus Piispalassa 13.12.2016 klo 9.30 alkaen. Seminaarin tarkempi ohjelma tässä.

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen, mutta lounas on omakustanteinen. Ennen seminaaria on kahvitarjoilu, jonka takia pyydämme ilmoittautumaan ennakkoon 2.12.2016 mennessä.

Ilmoittaudu mukaan tästä tai puhelimella Janne Ruokolaiselle puh. 044 712 4209.

Lue lisää!


Äkkilähdölle: Visiitti-teemahankkeen haku päättyy 14.12.2016!

Viisari hakee alahankkeita eli opintomatkoja Visiitti -teemahankkeeseen. Teemahankkeessa kootaan pieniä hankkeita yhteen ja hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii Leader Viisari.

Visiitti-alahankkeet voivat muodostua yhdestä tai useammasta opintomatkasta.Opintomatkat edistää hyvien käytäntöjen leviämistä alueellemme toimijoiden keskuuteen sekä tuovat uusia ajatuksia ja toimintatapoja kohderyhmilleen. Ne rohkaisevat osallistujia uusiin kokeiluihin ja oman toimintansa parantamiseen. Tavoitteellisuus on matkoissa tiiviisti läsnä, jolloin ne eroavat perinteisistä, vierailun omaisista, matkoista.

Tuen hakijoina voivat olla Viisarin alueella toimiva julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö tai säätiö (mm. kunta, kehittämisyhtiö, yhdistys, järjestö, osuuskunta). Toimenpiteisiin osallistujat toimivat Viisarin toiminta-alueella.

Haku päättyy 14.12.2016, katso tarkemmin teemahankkeen sisällöstä ja hakuohjeista täältä, Visiitti-hankkeen omalta sivulta.


Maaseudun Kasvupolku® - hae mukaan 16.1.2017 mennessä!

Maaseutu tarjoaa paljon yrittämiselle, nyt on aika tarttua mahdollisuuksiin!
Maaseudun Kasvupolku® tarjoaa sinulle mahdollisuuden löytää uusia ideoita, ajatuksia sekä innovaatioita maaseudulla yrittämiseen. Kasvupolku®-sparraukseen valitaan 15 suurimman kasvupotentiaalin omaavaa, maaseudulta ponnistavaa yritystä, jotka saavat kahden päivän ajan maksutonta sparrausta Suomen liike-elämän asiantuntijoilta. Nämä kokeneet “myllärit” auttavat yrityksiä löytämään kasvun eväitä ja kontakteja. Yritys voi olla jo pidempään toiminut tai vasta keksitty.

Hae mukaan 16.1.2017 mennessä ja tutustu tarkemmin Maaseudun Kasvupolkuun täällä.

PS. Sparraukseen voivat hakea kaikki maaseudulla toimivat yritykset. Toimialarajoja ei siis tunneta, ainoastaan kasvun nälkä ratkaisee!


Hankerekisteri

Kaikki Viisarin – ja muidenkin Keski-Suomen Leader-ryhmien - rahoittamat hankkeet löytyvät hankerekisteristä.

Tervemenoa tutustumaan, mitä kaikkea rahoituksellamme on saatu ja suunnitellaan saavaksi aikaan.

Syyskokouksen satoa

Viisarin syyskokous pidettiin 16.11.2016 Äänekoskella. Kokouksessa hyväksyttiin yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2017.
Viisarin hallituksen kokoonpanoon tuli muutamia muutoksia:
  • Saarijärven edustajana hallitukseen valittiin Pulmu Kuorelahti-Juntunen, varajäseneksi Marjut Pollari. He edustavat alueen julkista tahoa.
  • Viitasaaren edustajana hallitukseen valittiin Markku Varonen, varajäseneksi Helena Raatikainen. He edustavat alueen asukkaita.
Viisarin hallituksen kokoonpano vuodelle 2017 kokonaisuudessaan täällä.

WANTED: kotiseuturakkaudella varustettuja oikeita immeisiä!

Haluatko sinäkin mukaan iloiseen joukkoomme? Sehän onnistuu näppärästi, voit liittyä jäseneksi tästä. Vinkkaa myös kaverille jäsenyydestä sekä tästä uutiskirjeestä, jonka voi tilata täältä.

Immeisille emme lähetä laskua perässä, mutta yritykset ja yhdistykset saavat 50 euron maksulapun.

Kolkunkylätalo

Terveiset Alvajärven Maamiesseuralta Lottala- projektista!

Alvajärven Maamiesseura valottaa jutussaan hankerahoituksen iloja ja suruja!

Lue lisää

Hiiliviisaat kylät- seminaari 1.-2.2.2017

Kylien hiiliviisaat päät lyödään yhteen Keski-Suomessa Saarijärvellä, Tarvaalan biotalouskampuksella 1.-2. helmikuuta 2017!
Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen kylätoiminta ry kutsuvat Suomen vähähiilisyyteen liittyvät hankkeet maksuttomaan seminaariin jakamaan tietoa, osaamista ja kokemuksia, verkostoitumaan ja tekemään yhteistyötä.

Ensimmäinen päivä on omistettu aiheeseen perehtymiselle ja asian esittelylle sekä yhteisille hanketreffeille, joilla kuullaan ja vaihdetaan hyviä käytäntöjä sekä vinkkejä hiiliviisaan kylähankkeen toteuttamiseen. Toisen päivän aikana kuullaan konkreettisia esimerkkejä hiiliviisaista kylätason toimenpiteistä eri puolilta Suomea.

Tervetuloa!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: https://msl.fi/tapahtuma/hiiliviisaat-kylat-seminaari-1-2-2-2017/

Kehu ja hauku!

Viisarin uutiskirjeen ulkoasu on muuttunut nettisivujen uudistuksen myötä. Anna palautetta uudesta uutiskirjeestämme, jotta voimme jatkossa palvella teitä entistä paremmin!

Kehut ja haukut voit lähettää tällä lomakkeella

Yritetään yhdessä vielä

Otsikon kertosäe Jamppa Tuomisen laulusta pyöri mielessäni, kun aloin tehdä tätä tervehdystä. Paino on tässä sanalla YHDESSÄ: maaseudun elävänä pysyttämiseen tarvitaan meitä jokaista. Yhteisöllisyyttä löytyykin kiitettävästi pienistä kylistä ja taajamista. Kannattaa muuten kurkistaa Maaseutuviraston hankerekisteriin, joka on juuri julkistettu. Sieltä löytyy vuodesta 2014 lähtien tuhansia hankkeita, menossa olevia ja päättyneitä. Ne kertovat siitä, miten yhdessä tehden syntyy hyvää jälkeä!

Ensimmäinen vuoteni Viisarin puheenjohtajana on takana. Olen oppinut ainakin jotain: sen, miten paljon on tiedettävää. Yrittäjyyden kunnioitus on noussut, se on toimivan maaseudun peruspilareita. Yksi Leader-työn peruspiirre on innovatiivinen uuden hakeminen: mitä voisi tehdä toisin, paremmin kuin ennen? Tähän myös yritystuet ovat innostamassa. Esteitäkin löytyy kuten tiedetään, mutta oman ajattelun rajoituksia kannattaa purkaa ja pistää palikoita välillä uuteen järjestykseen. Yhteistyökumppani voi löytyä joskus kaukaakin, kun kansainvälistyminen on nykymaailmassa helpompaa kuin koskaan.

Joulu on tulossa, ja se tarkoittaa että ensi vuosi on kohta käsillä. Rauhallista Joulunaikaa, ja ensi vuodelle menestystä ja yhdessä yrittämisen henkeä!

Mervi Oksanen, puheenjohtaja


Viisarin väki toivottaa Hyvää Joulua ja Onnea vuodelle 2017!


keskisuomenmaaseutu.fi

Sykettä Keski-Suomen maaseutuviestintään
Keski-Suomen maaseutu logo
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin