Viisarin ajankohtaista

Alta löydät Viisarin viimeisimmät tiedotteet ja uutiset.

Viisari toteuttaa myös itse hankkeita. Useimmat näistä ovat teemahankkeita, jotka kätkevät alleen useampia eri toimijoiden omia hankkeita. Lue lisää hankkeista sivun vasemmalta palstalta.

Viisari toimittaa omaa uutiskirjettään, joka ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa. Uutiskirjeisiin pääset tutustumaan sivun vasemmalta palstalta.

Viisarin uutiskirjeen voit tilata itsellesi tämän lomakkeen kautta. Vinkkaa myös kaverille!


Viimeisimmät uutiset ja tiedotteet

20.6.2017 10.24

Visiitti-opintomatkoilla on kierrettyjä kouluja Suomessa ja edistetty taideyhteistyötä Suomi100-hengessä Kreetalla

Viisarin Visiitti-teemahankkeessa tehdään opintomatkoja niin Suomessa kuin ulkomailla.

Leader-ryhmien teemahankkeet mahdollistavat muun muassa sen, että Viisarin kaltainen Leader-ryhmä voi kerätä kokoon useampia toimijoita saman teeman ympärille ja hankkeet voivat olla taloudellisesti pienempiä kuin ns. normaalit Leader-hankkeet. Viisari päätti syksyllä 2016 kokeilla, miten teemahanke taipuu opintomatkojen toteuttamiseen ja avasi hankehaun. Teemahankkeeseen saatiin yhteensä 14 opintomatkahakemusta, joista 11 opintomatkaa saivat myönteisen rahoituspäätöksen.

Muutama opintomatka onkin jo ehtinyt toteutua – alla kerromme lisää, miten Visiitti-teemahanke on edistänyt Saarijärven uuden yhtenäiskoulun tilasuunnittelua ja kuinka teemahanke edisti Suomi100-taidenäyttelyn avajaisia Kreetalla.

Saarijärven uuteen yhtenäiskouluun mallia muualta Suomesta

Herajärven koulun vanhempainyhdistys ja Saarijärven lukion perinneyhdistyksen tuella toteutettiin keväällä 2017 kahdeksan kouluvierailua ympäri Suomea. Vierailut ovat osa Viisarin Visiitti-teemahanketta. Visiitti-matkalaiset ovat vierailleet Oulussa, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Hattulassa ja pääkaupunkiseudulla. Kouluvierailujen tavoitteena oli tutustua ja hakea malleja ja käytänteitä ja kuulla kokemuksia uusista oppimisympäristöistä. Matkojen kohteiden valinnassa otettiin huomioon Saarijärven opettajakunnan toiveet. Mahdollisuutta kouluvierailuille tarjottiin koko opettajakunnalle, opiskelijoille, huoltajille luottamushenkilöille ja uuden koulu- ja kulttuurikeskuksen suunnitteluun liittyvälle henkilöstölle.

Koulusuunnittelun lähtökohtana on suunnitella ja toteuttaa rakennus haluttuun toimintaan. Saarijärvellä on lähdetty yhdessä ideoimaan uuden oppimisympäristön tarkoitusta uuden opetussuunnitelman näkökulmasta. Visiitti-vierailut eri kouluissa ovat antaneet mahdollisuuden tutustua erilaisiin tiloihin ja yhden kouluvierailun aikana on osallistuttu myös yhden koulukalustetoimittajan oppimisympäristötyöpajaan. Kouluvierailujen kautta oli mahdollista huomata käytännössä, kuinka tilat inspiroivat, aktivoivat ja tuovat iloa käyttäjilleen useilla erilaisilla tavoilla.


Miekkailevat opettajat_Hervottomat
Kuva 1. Opettajat Perttu Laakso (liikunta ja terveystieto, kuvassa vasemmalla) ja Timo Mutikainen (historia, yhteiskuntaoppi ja äidinkieli) innostuivat miekkailemaan Lauttasaaren ala-asteen Hedegrenin talon väistökoulun musiikkiluokassa. Kuvaaja: Jaana Repo.
  

”Kokemukset avasivat silmiä monella tapaa ja ne ovat olleet erittäin hyödyllisiä jatkoa ajatellen. Olemme keränneet reissujen osallistujilta kokemuksia pilvipalveluun jatkosuunnittelua varten”, kertoi uuden koulukeskuksen hankekoordinaattori Jaana Repo.


Taukotila ja peukku Hervottomat pj
Kuva 2. Oma taukosoppi ja värikäs sisustus saivat peukun Minna Hotakaiselta (puheenjohtaja, Herajärven koulun vanhempainyhdistys ry. Hervottomat). Kuvassa etualalla vasemmalta lähtien Erja Kinnunen (erityisopettaja), Kirsi Ojanen (musiikin opettaja) ja Jesper Kristiansson (historian ja yhteiskuntaopin opettaja). Taustalla tutustumassa olleen arkkitehtitoimiston väkeä ja Lauttasaaren ala-asteen virka-apulaisrehtori Paula Luopio-Lemetyinen (Erja Kinnusen takana). Kuvaaja: Jaana Repo.

 

”On kerrassaan upea juttu, että Viisarin toimistolta kerrottiin tästä rahoitusmahdollisuudesta. Koulu- ja kulttuurikeskuksen toteutussuunnittelu alkaa nyt tulevana syksynä ja pääsemme paneutumaan siihen monta kokemusta rikkaampana. Lisäksi aiomme toteuttaa vielä yhden Visiitti-kouluvierailun syksyn aikana”, Repo jatkaa innostuneesti.


Henkilöstön taukotila ja kiikku_Hervottomat
Kuva 3. Myös Valterikoulu Onervan henkilöstön taukotiloissa on otettu huomioon erilaiset ratkaisut. Kiikkumassa eritysnuoriso-ohjaaja Marko Henttinen Saarijärven Keskuskoulusta ja nuorisotoimesta Onervan henkilöstön ohjauksessa. Kuvaaja: Jaana Repo.
 

Kymönkosken taidetapahtumaan kansainvälisiä tuulia Kreetalta


Viitasaaren Kymönkoskella järjestetään tänä kesänä jo kahdennentoista kerran TaideKesä-myyntinäyttely 2.7. – 6.8.2017 välisenä aikana. Kymönkosken Taidekesän järjestää Kymönkosken Nuorisoseura ry. Keväällä 2017 Kymönkosken Nuorisoseura ry toteutti Visiitti-opintomatkan Kreetalle, Paleochoraan.

Opintomatkan idea oli jo tietämättä kylvetty edellisenä syksynä kun kymönkoskelaiset Hannele Kivelä ja Helena Raatikainen tekivät omatoimimatkan Paleochoraan äänekoskelaisten taidekumppanien Ari Liimataisen ja Ari Peltosen vinkistä. Hannelen ja Helenan matkan päätteeksi, tutustumisen ja tapahtumaesittelyjen seurauksena päätettiin yhdessä aloittaa kansainvälinen kumppanuus kahden, Euroopan eri laidoilla, sijaitsevan maaseudun taidetapahtumien kesken.

”Kun kuulimme Leader Viisarin Visiitti-teemahankkeesta, kylmät väreet menivät selkäpiitä pitkin, sillä niin hyvin se osui juuri meidän tarpeeseen”, muistelee Helena Raatikainen, yksi TaideKesän järjestäjistä. ”Visiitti-opintomatka mahdollisti sen, että pääsimme tutustumaan Paleochoraan ja sen lähikyliin monipuolisella joukolla. Visiitti-opintomatka vauhditti kansainvälisen yhteistyön aloittamista, sillä saimme yhdessä sovittua konkreettisista toimenpiteistä”, Raatikainen jatkaa. ”Lisäksi saimme vaihdettua taideteoksia molempiin suuntiin. Kymönkoskella nähdään siten tänä kesänä kreetalaista taidetta ja Paleochorassa suomalaista taidetta”, Raatikainen kertoo.

Pictures of Finland – suomalaisuuden kuvia -näyttely pidetään Paleochorassa, Pizzeria Portofinossa 1.7. - 30.9.2017. Näyttelylle saatiin virallinen Suomi100-status ja näyttelyn avaa Suomen Hanian kunniakonsuli Inge-Maj Lassfolk-Tsontos. ”Paikalle on tulossa myös bussilastillinen Hanian suomalaisia ja lisäksi kreetalaiset taiteilija-ystävämme ovat luvanneet osallistua avajaisiin. Pizzeria Portofino on oikea paikka suomalaiselle juhlavuoden näyttelylle, koska sen omistajapariskunnan rouva Hanna Theodoraki on Suomesta kotoisin”, Raatikainen kertoo hymyssä suin.


Pictures of Finland_ripustuksen suunnittelu_KNS
Kuva 4. "Pictures of Finland "-näyttelyn tulevan ripustuksen suunnittelua Pizzeria Portofinossa. Kuvassa Marjaana Niskanen (vasemmalla), Helena Raatikainen ja Conni Lins. Kuvaaja: Mari Waali. 

Visiitti-opintomatkan tuloksena syntyi jo useita erilaisia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Esimerkiksi äänekoskelainen taiteilija Ari Liimatainen sai kutsun tulla työskentelemään kreikkalaisen kuvanveistäjän Jannis Marantonakisin kanssa tämän studiolla, johon visiittiläiset matkallaan tutustuivat.  Kymönkosken Nuorisoseura on myös luvannut auttaa ikonimaalari Nikos Klironomosia yksityisen ikonitaidenäyttelyn järjestämisessä Suomessa, jonka on tarkoitus tapahtua viimeistään ensi vuonna. Lisäksi esiin nousi monenlaisia yhteistyöideoita kurssien, taidenäyttelytoiminnan, taiteilijavaihdon, taidetyöpajojen sekä taideresidenssien muodossa. ”Tämähän tarkoittaa erilaisten rahoitusmahdollisuuksien kartoittamista, mukaan lukien Kreetan Leader-toiminta ja ehkäpä kansainvälinen Leader-yhteistyökin”, Raatikainen kertoo pilke silmäkulmassa, sillä hän on toiminut Viisarin hallituksessa varajäsenenä syksystä 2016 lähtien. Raatikainen toteaa kuitenkin pysyneensä visusti kokouksen ulkopuolella Viisarin hallituksen tehdessä päätöstä Kymönkosken Nuorisoseuran Visiitti-hakemuksesta.

Käytännön kommelluksilta ei voinut välttyä, vaikka Visiitti-opintomatkat syynättiinkin tarkasti jo hakemusvaiheessa. Matkakassa ja älypuhelin unohtuivat matkanjohtajalta taksiin, mutta onneksi kreetalaiset ovat ystävällistä ja avuliasta kansaa. Muutaman taksifirmaan lähetetyn hätäisen viestin seurauksena tuli vastaus: ”Don't worry, you'll get them in the morning” ja aamulla matkakassa ja puhelin tulivat kuljettajan mukana, joka lähti viemään visiittiläisiä seuraavan päivän ideatyöpajaan Azogiresin kylään. Sattuipa myös niin, että yksi matkalaisista pesi vahingossa hampaansa paikallisella pontikalla eli rakilla, koska luuli ostaneensa vesipullon. ”Opintomatka antoi meille jo nyt unohtumattomia muistoja ja olemme kiitollisia siitä, että saimme polkaistua kansainvälisen yhteistyön käyntiin näinkin nopeasti”, Raatikainen kertoo iloisena.


Onnelliset visiittiläiset Kreetalla_KNS
Kuva 5. Onnelliset visiittiläiset matkalla Sfakian satamasta Vamosin kylään. Henkilöt vasemmalta Jukka Lindeberg, Helena Raatikainen, Ari Peltonen, Hannele Kivelä, Marja Vähäsarja, Ari Liimatainen ja Mari Waali sekä takarivissä melkein lentoon lähdössä Marjaana Niskanen. Kuvaaja: paikallinen taksinkuljettaja (Helena Raatikaisen kamera)Kertomuksen matkaajien vastauksista koosti Anna Mikkonen, Leader VIISARI ry. Kuvaajat mainittu kuvien yhteydessä.


Palaa otsikoihin