Leader-toiminta 20 vuotta

Leader-toiminta täyttää 20 vuotta ja Keski-Suomen Leader-ryhmät ovat koonneet muistoja Leader-toiminnassa eri tavoin mukana olleilta henkilöiltä. Tällä palstalla voi tehdä aikamatkan Leader-toiminnan eri vaiheisiin! Valtakunnallisesti Leader-muistoja on koottu Leader-Suomi-sivustolle

Muistoja Leader-toiminnan 20-vuotiselta taipaleelta

Esteet pois tieltä vesurilla raivaten

Pääsin mukaan aivan toimintaryhmän alkutaipaleelle ja muistan, kuinka mietimme ryhmälle nimeä. Vesuri-nimeen päädyttiin sen vuoksi, että vesurilla on tarkoitus raivata esteet maaseudun kehityksen tieltä.

Vesuri-ryhmä on toiminnallaan ollut tienraivaajana ja kehityksen moottorina monella paikkakunnalla.

Jäin pois hallituksen toiminnasta jo puolen vuoden jälkeen, koska ryhdyimme Kuhmoisten 4H:ssa toteuttamaan vanhuspalveluhanketta yhdessä Jämsän ja Korpilahden 4H:n kanssa loppuvuodesta 1997. Hankkeen aluksi koulutettiin nuoria ja sen jälkeen heitä työllistettiin hankkeen kautta vanhusten avuksi piha-, siivous- ja kotitöihin. Asiakas maksoi puolet työntekijän palkasta, toinen puoli maksettiin hankkeen kautta. 4H-yhdistys palkkasi työntekijän, joka huolehti sopimusten teosta nuorten ja asiakkaiden kanssa sekä huolehti laskutuksesta ja palkanmaksusta. Hanke jatkui alkuvuoteen 2000 saakka ja hankkeen aikana moni nuori sai töitä ja työelämäkokemusta ja kaksi työtöntä henkilöä palkattiin pidemmäksi aikaa hanketta hoitamaan. Asiakkaita riitti vielä hankkeen päättymisen jälkeenkin eri puolilla kuntaa monen vuoden ajan ja nuoret saivat töitä.

Kesällä 1999 Kuhmoisten 4H-yhdistys osallistui Lumo-hankkeeseen yhdessä Jämsän ja Korpilahden kanssa. Lapsille järjestettiin luontoelämyksiä ja kädentaitotapahtumia eri puolilla kuntaa kesäloman aikana ja syksyllä. Tavoitteena oli saada paikkakunnan lapset ja kesäasukkaiden lapset tutustumaan toisiinsa yhteisen puuhailun avulla. Kaksi nuorta työllistettiin kesäohjaajiksi ja paikalliset kädentaitajat toimivat ohjaajina kursseilla. Nuorilla oli mukavaa, toivottavasti yhteistä tekemistä on löytynyt myöhemminkin.

Toiminta hallituksessa on ollut minulle mieluisaa ja antoisaa. Hallituksen toimintatapoja on aktiivisesti kehitetty ajan myötä. Hankkeista ja niiden vaikutuksista on voitu keskustella avoimesti ja ryhmän henki on hyvä.


Paula Häyrinen (Vesuri-ryhmän hallitusjäsen)

Vesuri-ryhmä                                             

 

 


Palaa otsikoihin