Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Tarinoita maaseudulta

Nysän kesäteatteri sai katoksen ja lisää kävijöitä

Nysän kesäteatteri on toiminut kahdeksan vuotta nuorisoseuratalon takapihalla Jämsän Suinulassa säiden armoilla. Jokaisena kesänä seura on tuottanut harrastajanäyttelijöiden voimin esityksen, joka on saanut vaihtelevan määrän vettä niskaansa. Kesällä 2016 jouduttiin jopa yksi esitys peruuttamaan sateen vuoksi.

Lue lisää


CityTorppari ihastuttaa ja osallistaa keskisuomalaisissa kylissä

Mitä tapahtuu kun helsinkiläinen ammattitanssija saapuu viikoksi pieneen Oittilan kylään Korpilahdelle, Jyväskylään? Entä millainen viikko on Saarijärvelle Tarvaalaan saapuvalla kulttuurituottajalla, jonka tehtävänä on elää ja työskennellä maaseutuympäristössä sijaitsevien oppilaitosten kampuksella? Kuinka reagoivat kyläläiset muualta tulleeseen luovan alan ammattilaiseen, joka haluaa sisälle kyläyhteisöön, osallistuu ja osallistaa?

Lue lisää


YEP! innostaa yrittäjyyteen ja yhteisöllisyyteen Konnevedellä

Yhdessä enemmän ja paremmin eli YEP!-hankkeessa järjestetään toimintaa konnevetisille nuorille yrittäjyyttä ja yhteisöllisyyttä edistäen. Paikallislähtöisyys korostuu nuorille räätälöidyssä toiminnassa, yhteistyössä paikakunnnan toimijoiden kanssa sekä kansallispuiston hyödyntämisessä.

Lue lisää


Hallin tubettajat ja Länkipohjan äijät

Pojat-hankkeella lisätään 7-18-vuotiaille pojille heidän itsensä toivomaa toimintaa Jämsässä. Samalla lisätään yhteistyötä poikien kanssa toimivien tahojen kanssa sekä hankitaan kerhoihin miesohjaajia.

Lue lisää


VAU-hankkeessa nuoret tekevät vanhasta uutta

Jämsän 4H:lla on meneillään VAU - Vanhasta uutta hanke, joka on tarkoitettu 6-18 vuotiaille nuorille, heidän vanhemmilleen, kyläläisille ja kouluille.

Lue lisää


Tarinat pääosassa Elias Lönnrotin risteilyllä

Keuruun Siipirataslaivan kesäkauden kruunasi huikean suosion saanut tarinaristeily Vesi-Keuruun rannoille. Laivalla kuultiin tarinoita elämästä Keurusselkä-järven rannoilla ja saarissa sekä saatiin tietoa järven tilasta ja luonnosta.

Lue lisää


Poneista potkua nuorille

Poneista potkua nuorille –hanke on otettu iloisesti vastaan Keski-Suomessa. Hankkeen edetessä olemme huomanneet ponien ja ponimaailman kiinnostavan laaja-alaisesti lapsia ja nuoria niin kaupungissa kuin maallakin.

Lue lisää


Nuorten yrittäjien hyvät arkiset teot

Laukaan 4H-yhdistyksen nuoret yrittäjät sekä Laukaan ja Jyvässeudun 4H-yhdistysten yhteisen START UP! -hankkeen tiimiyrittäjät halusivat ilahduttivat ikäihmisiä Laukaassa.

Lue lisää


Joutsan hyvinvointitupa tuo ihmisiä yhteen

Hyvinvointituvan toiminta Joutsassa mahdollistaa monipuolisen toiminnan kaikille kuntalaisille sekä yhteisen tilan, jonne kokoontua tai vain tulla tapaamaan muita ihmisiä.

Lue lisää


Konginkankaan kehittämistyö on koottu hankepuuhun

Konginkankaan kyläyhdistyksen kehittämistyö on koottu hankepuuhun. Sen avulla aktiivista kehittämistyötä on esitelty niin ulkomailta kuin ympäri Suomea tulleille vieraille.

Lue lisää


Puun tarina – The Tree Story: matkanjärjestäjäkierros Äänekoskella, Konnevedellä ja Rautalammilla

Äänekosken, Konneveden ja Rautalammin matkailuhankkeet sekä joukko paikallisia yrittäjiä toteuttivat yhteisenä ponnistuksena matkanjärjestäjille ”kokeellisen tutustumiskierroksen”

Lue lisää


Kylätalo kuntoon ja käyttöön selvityskortin avulla

Laukaan Vehniän kylän keskellä seisoo komea punainen työväentalo Himma. Yli 600-neliöisessä talossa on mm. iso sali näyttämöineen, ravintola, takkahuone ja sauna, sekä kolme asuntoa.

Lue lisää


Sydäniskurit ja elvytystaidot valtaavat kylät

Maaseudulla ymmärretään hyvin defibrillaattorin eli sydäniskurin merkitys. Ambulanssia joudutaan odottamaan usein paljon pitempään kuin 8 minuutin ensivasteaika. Lähin ja nopein apu on monesti naapuri tai perheenjäsen.

Lue lisää


Hyvinvointi edellä kevättä kohden

Helmikuinen aurinko alkaa jo antamaan ensimerkkejä ja muistuttamaan kevään lähestymisestä. Ensimmäiset idätyskokeet ovat menossa ja ajatukset siirtyvät tulevaan kesään. Maanviljelijää poltteleva mullantuoksu ei vielä pelloilta tunnu, mutta pikkuhiljaa alkaa tiloilla pihoihin kertyä uuden kasvukauden tarpeita ja valmistautuminen kesän sesonkikauteen alkaa.

Lue lisää


Kilpailuetua muotoilun avulla

KeSmo-hanke innostaa Keski-Suomessa toimivia yrittäjiä hyödyntämään muotoilua yrityksen tuotekehityksessä saamaan etua sitä kautta koko yrityksen liiketoiminnalle.

Lue lisää


Klapia kannattavasti maailmalle

Nyt ei tehdä tikusta asiaa, vaan selvitetään klapien vientimahdollisuudet. Pohjoisessa Keski-Suomessa on ratkottu sitä, miten tuottaa kannattavasti tuhansia heittomotteja klpaeja ja saada puut metsästä määrämittaisina ja kuivattuina pakettiin, satamiin ja ulkomaille ostajan terminaaliin, vieläpä laadusta tinkimättä.

Lue lisää


Luomu- ja ympäristöneuvonta jalkautuivat maakuntaan

Keski-Suomen ELY-keskuksen asiantuntijat sekä LuomuKS- ja Kynä-hankkeet jalkautuivat MTK Keski-Suomen hallinnoiman Toivo-hankkeen järjestämälle maakuntakierrokselle (Jyväskylä - Korpilahti, Pihtipudas, Joutsa) kertomaan mitä luomu- ja luonnon monimuotoisuuden ja maisemanhoidon sopimukset käytännössä tarkoittavat ja mahdollistavat.

Lue lisää


Paikalliset.fi nostaa palvelut maailmankartalle

Maailma ympärillämme digitalisoituu ja sähköisistä sovelluksista ja palveluista on tullut arkea. Verkossa pidämme yhteyttä ystäviimme, luemme uutiset, hoidamme pankkiasiat jne. Digitalisaatio on vaikuttanut voimakkaasti myös kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Viitasaari ja sen naapurikunnat ovat reagoineet digitalisaatioon tuomalla yritysten palvelut näkyvästi verkkoon.

Lue lisää


Ekoelämä, biokaasu ja käytännön kyläesimerkit inspiroivat Hiiliviisaat kylät -seminaarissa

Hiiliviisaat kylät -seminaari kokosi Saarijärvelle hankevetäjiä, kylätoimijoita ja ympäristön hyvinvoinnista kiinnostuneita helmikuun alkupäivinä. Kaikenkattavaksi teemaksi nousi paikallisten resurssien parempi hyödyntäminen.

Lue lisää


Villiyrttilähettiläs innosti Keski-Suomessa yrttien hyödyntämiseen

Luonnosta lautaselle -seminaari kokosi Jyväskylään viitisenkymmentä luonnontuotteista kiinnostunutta kuulijaa. Seminaarin avauspuheenvuorossa luonnontuotealan toimialapäällikkö Anne Ristioja muistutti, miten ainutlaatuinen asia suomalaiset jokamiehenoikeudet ovat.

Lue lisää


Uskomattoman kiinnostavia yrittäjiä maaseudulla

Kiitos ja kumarrus mukaan lähteneille yrittäjille! Olemme kohta kartoittaneet sadan yrityksen laatuosaamista Saarijärven-Viitasaaren seudulla ja Kaustisen seutukunnalla neljän kuukauden aikana. Tiet sekä yrittäjät ovat tulleet tutuiksi.

Lue lisää


Digiä maaseudun yrityksille?

Digitaalisuus on nyt päivän sana. Mutta silti monelle vielä vieras. Mitä se oikein tarkoittaa, mitä se pitää sisällään, mistä voisi lähteä liikkelle, koskeeko se minua?

Lue lisää


Ratkaisuja metallitarpeisiin modernisti ja millintarkasti

Laserkeskuksen Saarijärven toimipaikassa metalli leikkautuu ja taipuu tuotteiksi eri puolilla hallia ja tuotteita valmistuu asiakkaille monenlaisiin tarpeisiin.

Lue lisää


Me mennään metsään

Luontoaiheisessa Back to Basic -hankkeessa syvennetään hankasalmelaisten lasten, nuorten ja perheiden luontosuhdetta ympäristöretkien ja -tapahtumien avulla.

Lue lisää


Havumäki Ranch tähyilee vieraita ulkomailtakin

Elämysmatkailuyritys syntyi tunnesiteestä kotipaikkaan, josta voivat nyt nauttia skeittarit ja lumilautailijat ympäri vuoden.

Lue lisää

 

Laserkeilain mittaa yläilmoista

Jämsän Mittaus- ja Koneohjauspalvelu hankki UAV-helikopterin, jossa on laserkeilain sekä kamera. Kyseessä on miehittämätön lennokki, jolla kuvataan ja laserkeilataan kohteita yläilmoista käsin.

Lue lisää

 

Teatterissa katto päällä joka säällä

Luonnonkauniilla Sähkökoskella Jämsän Pietilässä on kyläyhdistyksen omistama näyttämö katsomoineen sekä uimala ja saunamökki. Sähkökosken näyttämöä testattiin kesällä 2015 ensimmäisen kerran kesäteatterin käytössä.

Lue lisää

 

Luovuus kuuluu kaikille, case Torinranta

Viitasaarelaisten uusi olohuone on nyt valmis vaikka kaupunkifestivaalille, jos innokkaita tekijöitä löytyy.

Lue lisää

 

Hankekonkarit luottavat yhteistyön voimaan

Hankkeet onnistuvat, kun ihmiset saadaan puhaltamaan yhteen hiileen ja taustalta löytyy osaavia tahoja. Näin sanovat keskisuomalaisen hanketoiminnan uranuurtajat.

Lue lisää

 

Keskisuomalainen hirsiosaaminen näkyy ympäri maata

Karstulalainen perheyritys kasvaa ja kehittyy.

Lue lisää

 

Vilinää ja vauhtia vapaa-ajan unelmapaikoilla

Apinapuisto ja RC-rata kutsuvat kaikenikäiset harrastamaan ja tekevät samalla Toivakkaa vetovoimaisemmaksi.

Lue lisää

 

Videokuvaajan ura lähti liikkeelle lasketteluharrastuksesta

19-vuotias Tuomas Nurmi on muuramelainen yrittäjä, joka tekee työkseen musiikki- ja mainosvideoita toiminimensä kautta.

Lue lisää

 

Innolassa oma juttu löytyy tekemällä

Nuoret saavat yrittäjyyskasvatuksen kautta itselleen tärkeitä taitoja, rahaa ja itsetuntoa.

Lue lisää

 

Maalaismiljööstä liiketoimintaa

Perttulan tilan sisarukset aloittivat perustamistuen avittamana yritystoiminnan kotitilallaan. Perttulassa uskotaan maalaismiljöön vetovoimaan.

Lue lisää

 

3D-sirkus hämmästyttää ja suklaatulostin houkuttaa

Rakennuksia, tuotteiden pienoismalleja, syötäviä koristesuklaita, koruja…Vain luovuus on rajana 3D-tekniikan hyödyntämisessä

Lue lisää

 

Unescon vetovoima hyötykäyttöön

Kaksi seutukuntaa yhdistävä Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hanke hyödyntää muun muassa teatterin keinoja.

Lue lisää

 

Aasialaisturisteja Konnevedelle

Kansainvälistyvä Konnevesi –yritysyhteistyöllä houkutellaan Aasian matkailijoita Etelä-Konneveden kansallispuistoon ja Keski-Suomeen.

Lue lisää

 

Pure Toivakka yhdistää matkailun ja hyvinvoinnin

Pieni mutta pirteä noin 2500 asukkaan Toivakka aikoo nousta maailmankartalle hyvinvointikylänä.

Lue lisää

 

Hankasalmen ravirata sai kestävän elämän

Kahden 2000-luvulla toteutetun hankkeen vaikutukset ulottuvat pitkälle ja mahdollistavat radan ympärivuotisen käytön.

Lue lisää

 

Muotoilumaailma yhdistää yrittäjät ja muotoilijat

Suomen ainoa muotoilun residenssi löytyy Karstulasta, Pohjoismaissakin niitä on Karstulan lisäksi vain yksi Tanskassa.

Lue lisää

 

Olipa kerran.. Päivä Onnenlaaksossa

”Nyt minä sen keksin!”, touhuaa Kettunen innoissaan jo ovelta saapuessaan Kaihlajärvelle. ”Koska meillä on hyvä kylä, missä meillä on vaikka mitä, niin näytetään se! Avataan ovet, kutsutaan ihmiset katsomaan paikan päälle miten maalla asutaan ja eletään.

Lue lisää

 

Terveisiä Keuruulta! Meillä ollaan Kotona kylässä

Mahtuisiko kotikylällesi uusia asukkaita? Tiedetäänkö muualla, missä kyläsi sijaitsee ja millaisia nähtävyyksiä tai harrastusmahdollisuuksia siellä on? Tunnetko itse kylälläsi toimivat yritykset ja palvelut?

Lue lisää