Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Hankasalmen ravirata sai kestävän elämän

Kahden 2000-luvulla toteutetun hankkeen vaikutukset ulottuvat pitkälle ja mahdollistavat radan ympärivuotisen käytön.

Hankasalmen raviradalle toteutettiin kaksi mittavaa korjaushanketta 2000-luvulla Leader Maaseutukehityksen rahoituksen turvin. Ensimmäiseksi purettiin vanha katsomorakennus ja sen tilalle rakennettiin uusi.

Toisessa rysäyksessä koko ravirata pantiin uuteen uskoon.

–     Rata peruskorjattiin, ratavalot asennettiin ja kioskirakennus rakennettiin erään vanhan rakennuksen tilalle, Hankasalmen Hevosystäväinseuran sihteeri Sanna Ekonen luettelee.

Toinen hanke oli kustannuksiltaan yli 200 000 euroa. Noin 30 prosenttia töistä toteutettiin talkoovoimin.

–     Enempää ei ollut mahdollista tehdä talkoilla, koska esimerkiksi hiekka-ainesten työstäminen ja valojen rakentaminen vaativat erikoisosaamista. Teimme talkoilla kyllä niin paljon kuin vain oli mahdollista.

Hankasalmen ravirata

Heinäravit vetävät

Hankasalmen kunta omistaa alueen ja paikallinen hevosystäväinseura vastaa sen toiminnasta. Ekosen mukaan ilman rahoitusta rataa ei olisi pystytty remontoimaan. Vanhalla radalla olisi ollut heikot mahdollisuudet pyörittää Toto-raveja – nyt tilanne on täysin toinen.

–     Keväisin rata routi pahasti ja moneen kuukauteen sitä ei pystytty käyttämään ollenkaan. Nyt tilanne on niin hyvä, että viime keväänä rata ei ollut yhtään viikkoa ilman käyttöä. Siellä on nyt ympäri vuoden harrastajia.

Joka keskiviikko toukokuusta syys–lokakuuhun pidetään harjoitusravit, joihin osallistuu 150 harrastajaa, lähinnä kunnan ulkopuolelta.

Jokakesäiset Heinäravit, jotka juostaan heinäkuun ensimmäinen keskiviikko, näkyvät paikkakunnalla muutenkin. Niissä käy yleensä 1 500 kävijää.

Tukee hevoskuntaa

Kunnollinen ravirata tukee kunnan elinvoimaisuutta, koska Hankasalmi on pitkään ollut hevoskasvatuksen ja raviurheilun pitäjä. Kunnassa on monta menestyvää hevosta ja valmennustallia.

–      Tämä tuo omalla tavallaan Hankasalmea Suomen kartalle. Jälkikäteen ajatellen taisimme olla hankkeiden kanssa oikeaan aikaan liikkeellä, koska rata ei ollut vielä ränsistynyt täysin kelvottomaksi, Sanna Ekonen kiittelee.

Leader Maaseutukehityksen talouspäällikkö Anja Kauppinen näkee myös raviradan kunnostuksen alueen kannalta tärkeänä hankkeena, sillä hän arvelee, että jos rataa ei olisi kunnostettu, sitä ei olisi voitu enää kauan käyttää.

–    Rata on sijainniltaan hyvä ja se on paljon käytetty. Hienoa, että pystyttiin rahoituksen turvin säilyttämään maaseutumainen kohde, joka on tärkeä koko alueen kannalta, Kauppinen summaa.

Hankasalmen ravirata

  • Raviradalla on katsomorakennus, kioskikahvila, tuomaritorni ja Toto-myyntipisteet.
  • Mittava rataremontti toteutettiin vuonna 2011 ja samalla asennettiin ratavalot. Aikaisemmin uusittiin katsomorakennus.
  • Molemmat remontit toteutettiin Leader Maaseutukehityksen rahoituksella.


Teksti: Maria Markus, kuva Merja Ahola-Turpeinen


Palaa otsikoihin