Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Hankekonkarit luottavat yhteistyön voimaan

Hankkeet onnistuvat, kun ihmiset saadaan puhaltamaan yhteen hiileen ja taustalta löytyy osaavia tahoja. Näin sanovat keskisuomalaisen hanketoiminnan uranuurtajat.

Leo Värelä ja Teuvo Vuorenpää ovat pyörittäneet Jämsänkoskella ja Jämsässä erilaisia hankkeita jo 90-luvulta lähtien ja saaneet mukaan satapäin talkoolaisia. Monenlaisia reitistöjä on kunnostettu ja toteutettu koko seutukuntaa hyödyttäviä maisemointiurakoita.

 

Hankekonkarit Teuvo Vuorenpää ja Leo Värelä_kuvaaja Jenni Tiainen
Hankekonkarit Teuvo Vuorenpää ja Leo Värelä ovat toteuttaneet useita hankkeita ja he tietävät, että se vaatii aktiivisia ihmisiä ja yhteen hiileen puhaltamista.

Ensimmäiset hankesuunnitelmat tehtiin ilman mitään malleja ja niitä saatettiin rustailla käsin A4-paperille. Voidaan siis hyvin puhua hankemaailman uranuurtajista. Mistä kaikki sai alkunsa?

-          Olimme aina ihailleet Jämsänkoskella Kellokallion aluetta ja saimme päähämme kunnostaa sitä. Otimme yhteyttä maaseudun kehittämisyhdistys Vesuri-ryhmään ja pian aloitimme kunnostustyön kaksivuotisen maaseudun kehittämisrahoituksen turvin. Siitä se innostus sitten lähti, ja myöhemmin toteutimme todella suuren Jämsänjoki Virtaa! –hankkeen ja teimme oman kyläkirjan, kertoo Teuvo Vuorenpää.

 

Leo Värelä puolestaan sai kipinän hanketoimintaan suunnitellessaan Juokslahdelle matkailuyritystään Majatalo Morvaa.

-          Ensin polkaisimme käyntiin kylähankkeen, johon tuli mukaan muutamia paikallisia matkailuyrityksiä. Yhteistyö nytkähti hyvin liikkeelle ja sen jälkeen hankkeita on ollut paljon, ja useimmat niistä ovat liittyneet Himoksen alueen kehittämiseen.

Innostamalla tuloksiin

Teuvo Vuorenpää muistelee, että hanketoimintaa ja kehittämistyötä varten tuli nopeasti tarpeen perustaa oma yhdistys. Kyläläiset perustivat Arvenmäki-Asemamäki-asukasyhdistyksen, jonka puheenjohtajana Vuorenpää on toiminut alusta asti. 82-vuotias puuhamies kertoo, että olennaisinta onnistuneissa hankkeissa on innostunut porukka.

-          Olemme saaneet todella paljon talkoovoimaa eri kyliltä. Joukkuehommaahan tämä hanketoiminta on.

Innostusta luodaan Vuorenpään mukaan olemalla aktiivisesti yhteydessä ihmisiin ja kertomalla, mitä ollaan kulloinkin tekemässä. Arvenmäki-Asemamäki-asukasyhdistys lähettää vuosittain tiedotteen kyläläisten postilaatikkoon ja hyödyntää myös sähköisiä tiedotuskanavia.

 

Aina löytyy kehitettävää

Leo Värelä on Teuvo Vuorenpään kanssa vahvasti samaa mieltä siitä, että hanketoiminnan ytimessä täytyy olla hyvin toimiva yhteistyö ja yhteinen innostus.

-          Kun saa luotua luotettavan yhteistyökuvion, siitä on valtavasti hyötyä kaikille, hän toteaa ja kertoo oppineensa paljon yhteistyön hyödyistä jo pikkupoikana kasvaessaan maatilalla.

-          Isälläni ja sedälläni oli naapuritilat, ja he tekivät paljon yhteistyötä. Yhdessä voi tehdä isompia kokonaisuuksia ja hyödyntää puolin ja toisin resursseja.

 Teksti: Maria Markus, kuva Jenni Tiainen


Palaa otsikoihin