Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Keskisuomalainen hirsiosaaminen näkyy ympäri maata

Karstulalainen perheyritys kasvaa ja kehittyy.

-        Olemme päässeet tekemään kiinnostavia kohteita ympäri Suomea, kuten Särkänniemen koiramaailman piharakennukset Tampereella ja Toivolan vanhan pihan hirsirakennusten kengitykset Jyväskylässä. Suurin ja vaativin työmme oli vuoden alussa, kun toimitimme Suomenlinnan Lonnan saarelle lähes 200-neliöisen saunan hirsirungon, kertoo yrittäjä Johannes Heikkilä.

Hirsityö Heikkilä_Johannes Heikkilä
Hirsityö Heikkilän yrittäjä Johannes Heikkilä.

Karstulassa sijaitseva Hirsityö Heikkilä Oy on hirsirakentamisen moniosaaja, joka rakentaa uusia ja korjaa vanhoja hirsirakennuksia. Yrityksen päätuotteita ovat käsin veistetyt hirsirakennukset, kuten saunat, kesähuvilat, omakotitalot ja aitat.

-          Perheyrityksemme on perustettu vuonna 1995, ja vuodesta 2009 alkaen minä olen toiminut yrittäjänä. Myöhemmin yritystoimintaan mukaan tulivat myös veljeni Martti ja Ilkka. Jatkamme työtä isämme Erkin jalanjäljillä, kertoo Johannes Heikkilä.

Heikkilä kuvailee yritystään kasvuhaluiseksi. Hän kertoo yrityksen lähes nelinkertaistaneen liikevaihtonsa tänä vuonna.

-          Kasvu perustuu siihen, että olemme saaneet viime aikoina useita isompia työkohteita, tunnemme hyvin alan toimijat ja kentällä meidän osaaminen tunnetaan. Työkohteitamme on ympäri Suomea, ja tuotteitamme on viety myös Keski-Eurooppaan.

Kasvuun liittyy luonnollisesti aina myös investointeja. Hirsityö Heikkilä teki alkuvuonna historiansa suurimman investoinnin ja hankki vaakavannesahan.

-          Vaakavannesahalla pystymme käsittelemään pituudeltaan ja paksuudeltaan erittäin järeitä tukkeja, joiden sahaaminen perinteisillä kenttäsirkkeleillä on hyvin vaikeaa tai mahdotonta. Vaakavannesahauksessa saavutamme erittäin hyvän laadun ja pystymme käsittelemään jopa 14 metriä pitkiä ja läpimitaltaan lähes metrin paksuisia tukkeja.

 

-          Työtämme helpottaa se, että pystymme käsittelemään puutavaran itse omilla laitteillamme. Sahan hankinta on mahdollistanut meille useiden uusien työkohteiden ottamisen. Esimerkiksi Suomenlinnaan tehdyn saunarungon valmistamisessa vaakavannesahan merkitys oli ehdottoman tärkeä, kertoo Johannes Heikkilä.

Hirsityö Heikkilä

Hirsityö Heikkilä sai vaakavannesahan hankintaan yrityksen investointitukea paikallisen Leader VIISARIN kautta. 

-          Kyllä rahoitus helpottaa yrittäjän investointipäätöstä. Olemme hyödyntäneet maaseutuohjelman rahoitusta jo useamman kerran yritystoimintamme kasvun eri vaiheissa, kommentoi Heikkilä.

 

 Teksti Jenni Tiainen, kuva Hirsityö Heikkilä


Palaa otsikoihin