Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Laserkeilain mittaa yläilmoista

Jämsän Mittaus- ja Koneohjauspalvelu hankki UAV-helikopterin, jossa on laserkeilain sekä kamera. Kyseessä on miehittämätön lennokki, jolla kuvataan ja laserkeilataan kohteita yläilmoista käsin.

Laserkeilauksen avulla saadaan mittatarkkaa kolmiulotteista tietoa kohteeseen koskematta. Lisäksi tuotetaan tarkkoja ortokuvia.
UAV-helikopteri2
-          Olemme tehneet mm. maastomalleja isoista maanrakennuskohteista ja maa-ainesten ottoalueilta sekä toimeksiantoja suunnittelutoimistoille. UAV-helikopterilla voi kuvata lisäksi myrskyvahinkoja ja esimerkiksi jarrutusmatkoja onnettomuuspaikoilla. Laitteen käyttösovellukset ovat hyvin laajat, kertoo mittauspäällikkö Marko Pitkänen.

Laserkeilausta käytetään teollisuuslaitosten ympäristön korjaussuunnittelussa, maaston korkeuskartoituksessa, rakennusmittauksissa, puuston kartoituksessa sekä tielinjojen ja silta-alueiden mittauksissa.

-         Tiesimme, että yritys voi saada investointeihin rahoitusta ja päätimme hakea paikallisen Leader Vesuri-ryhmän kautta rahoitusta investoidessamme kopteriin ja laserkeilaimeen. UAV-kopteri ja laserkeilain ovat olleet meillä kovassa käytössä. Investoinnin avulla olemme voineet palkata kaksi uutta työntekijää, koska palveluiden kysyntä on lisääntynyt laitehankintojen jälkeen, kertoo Pitkänen.

-        Omistamme Keski-Suomen ainoan UAV-laserkeilaimen. Olemme Suomessa menetelmän käytössä edelläkävijä ja kyselyitä tulee ympäri maata, kertoo Pitkänen

Teksti Jenni Tiainen, kuva Max Steffansson


Palaa otsikoihin