Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Luovuus kuuluu kaikille, case Torinranta

Viitasaarelaisten uusi olohuone on nyt valmis vaikka kaupunkifestivaalille, jos innokkaita tekijöitä löytyy.

Viitasaarella torin ja rannan välinen alue oli vielä jokin aika sitten vailla kunnollista käyttöä. Kadun varrella oli pitkä, tiensä päähän tullut käyttämättömänä seisonut liikerakennus, joka aiottiin purkaa.

– Tahdoimme säilyttää paikan elävänä, koska se on osa Viitasaaren kulttuurikeskusta, aluearkkitehti Helena Raatikainen kertoo taustoista. 

Hänellä oli myös ideana tuoda ylijäämägraniittia rantaan, koska Viitasaarella on pitkät perinteet kiviteollisuudesta ja kivenlouhinnasta. Raatikainen kuuli yhteisötaidehanke Taiteen Wirtapiiristä, joka etsi kohteita.

– Ajattelin, että ehkä voisimme yhdistää voimamme. Ilman yhteistyötä graniittilohkareet olisivat pelkkiä kiviläjiä. Kaupunkilaiset otettiin mukaan suunnittelemaan paikkaa.

Graniittia rantaan ja wirtapiiri, Jaana Bombin ja Helena Raatikainen, kuvaaja Maria markus

Yhteisön sielu ja kauneus

Kuvanveistäjä–yhteisötaiteilija Jaana Bombin vetää Taiteen Wirtapiiriä, joka on kolmivuotinen yhteisötaidehanke. Sen tavoitteena on luoda uudenlaisia viihtyvyysympäristöjä, ympäristötaideteoksia ja näyttelyitä pohjoisen Keski-Suomen neljän kunnan alueelle: Kinnulaan, Viitasaarelle, Pihtiputaalle ja Kivijärvelle.

Hanke alkoi Kinnulasta, jossa ryhmä naisia valmisti uuteen päiväkotiin tilataideteoksen pehmeistä materiaaleista.

Seuraavaksi alettiin työstää Viitasaaren Torinrantaa. Yhteisöjä ja asukkaita kutsuttiin mukaan rakentamaan yhteistä virkistymispaikkaa.

– Yhteisötaiteessa yhdistyvät yhteisön tekemisen sielu ja visuaalinen kauneus. Ihmiset suunnittelivat yksityiskohtia rantaan ja toteuttivat niitä, lahjoittivat kasveja sekä rakensivat kivikkorinteen, Bombin luettelee.

– Ihmiset ovat olleet Torinrannan sydän ja yhteinen tekeminen on yhdistänyt viitasaarelaisia. Koska kuvittelemme elävämme lama-aikaa, yhteinen toiminta on tullut luovalla tavalla entistä vahvemmin esille, hän iloitsee.

 

Yhteinen ponnistus

Torinrantaa oli toteuttamassa viitisenkymmentä kuntalaista, mukaan lukien Haapaniemen koulun yhdeksäsluokkalaiset. Ilman talkoolaisia ja Leader VIISARIN rahoitusta ei hienoa kuntalaisten yhteistä viihtymispaikkaa olisi saatu toteutettua.

­– Hanke on nyt loppusuoralla. Olemme tuoneet seulakiviä rinteeseen, erilaisia graniittikappaleita on järjestetty kalusteryhmiksi ja niihin on kaiverrettu runoja, Raatikainen kertoo.

– Kaikki meni yli odotusten, ja ranta on saanut pelkkää suitsutusta. Tämä on erinomainen idea ottaa ikään kuin kuolleita alueita käyttöön ja tehdä niille uusi elämä hankkeiden välisenä yhteistyönä. Loimme hyvät puitteet erilaiselle toiminnalle, ja esimerkiksi kaupunkifestivaali olisi tänne todella omiaan, hän ehdottaa.

Viitasaaren Torinranta

  • Toteutettiin Taiteen Wirtapiiri ja Graniittia rantaan –hankkeiden yhteistyönä
  • Yhteisen virkistyspaikan – Viitasaarelaisten olohuoneen toteuttamisen mahdollisti Leader VIISARIN rahoitus

 Teksti ja kuva: Maria Markus


Palaa otsikoihin