Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Me mennään metsään

Luontoaiheisessa Back to Basic -hankkeessa syvennetään hankasalmelaisten lasten, nuorten ja perheiden luontosuhdetta ympäristöretkien ja -tapahtumien avulla.

-     - Hyödynnämme digitalisaatiota, luomme kansainvälisiä yhteyksiä ja kannustamme nuoria luontoalan yrittäjyyteen, kertoo hanketyöntekijä Inka Vesala Hankasalmen 4H-yhdistyksestä.

Olemme käyneet retkellä Etelä-Konneveden kansallispuistossa, seikkailleet eräkerhossa uusissa ympäristöissä ja nikkaroineet siileille talvipesiä alakoululaisten kanssa.

Hankasalmelaiset nuoret viihtyvät luonnossa_kuva Inka Vesala

-       -   Lähitulevaisuuden suunnitelmissamme on luoda QR-koodeihin pohjautuva luontopolku ja järjestää luonnonkosmetiikkakurssi.

Hankasalmella luonto on läsnä joka päivä, sillä kunta on vesialueiden ympäröimä ja lähimetsä alkaa usein omalta pihalta. Varmasti sen vuoksi paikalliset ovat ottaneet hankkeen vastaan positiivisesti ja kiinnostuneina. Useimmalla on vahva kosketuspinta luonnossa liikkumiselle, mutta on myös monia, joilla yhteys luontoon on katkennut ajan mittaan.

-       -   Alakoululaiset ovat olleet innokkaasti mukana retkillä kaveriporukoilla ja perheiden kanssa. Yläaste- ja lukioikäisiä houkuttelemme mukaan esimerkiksi älypuhelimiin liittyvien sovellusten ja pelien avulla, kertoo Vesala.

Hankkeessa on tarkoitus löytää ja kouluttaa paikallisia nuoria ympäristöluotseiksi, jotka pystyvät ammentamaan omasta innostuksestaan luontoon ja jatkavat retkien ja tapahtumien järjestämistä Hankasalmella hankkeen päätyttyä.

-        - Teemme asioita yhdessä paikallisten ihmisten, yritysten, maa- ja metsätilojen, koulujen sekä yhdistysten ja seurojen kanssa. Rahaa toiminnan toteuttamiseen olemme saaneet Leader Maaseutukehityksestä, iloitsee Vesala.

Teksti Jenni Tiainen, kuva Inka Vesala
Palaa otsikoihin