Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Sydäniskurit ja elvytystaidot valtaavat kylät

Maaseudulla ymmärretään hyvin defibrillaattorin eli sydäniskurin merkitys. Ambulanssia joudutaan odottamaan usein paljon pitempään kuin 8 minuutin ensivasteaika. Lähin ja nopein apu on monesti naapuri tai perheenjäsen.

KanDee-hanke vie elvytystietoutta- ja osaamista Keski-Suomen maaseudulle ja kierros on alkanut Hankasalmen asemalta ja Niemisjärven kylältä. Molemmissa paikoissa kyläyhdistykset ja seurakuntakotiyhdistys ottivat hankkeen avosylin vastaan.

Kandee-hanke_defi

Kylissä halutaan oppia toimimaan hätätilanteessa 

Kyläläiset haluavat oppia, kuinka toimia äkillisen sydämenpysähdyksen tultua, miten elvyttää ja miten käyttää sydäniskuria. KanDee-hanke järjestää ensimmäiset elvytys- ja defilaitekoulutukset maaliskuussa.

Äänekosken Suolahdessa elvytyskoulutukseen pääsevät paikalliset taksikuskit. Defin sijoituspaikka on tärkeä olla siellä, missä ovet ovat auki suurimman osan vuorokautta ja missä ihmisiä liikkuu. Suolahdessa yksi tällainen paikka on taksikoppi keskellä taajamaa. Hätätilanteessa taksikuski voi ottaa defin vaikka mukaansa autoon ja viedä sen apua tarvitsevan lähelle. Tärkeää on, että kyläläiset tietävät, missä defi sijaitsee.

Vihtavuoressa, Lievestuoreella, Konginkankaalla, Sumiaisissa ja Petäjävedellä hanke on myös aloittanut yhdessä kyläläisten kanssa defien sijoituspaikan miettimisen ja elvytyskoulutusten järjestämisen. Kylä toisensa jälkeen tulee mukaan hankkeen toimintaan. Näyttääkin, että tarvetta ja kyliä olisi enemmän kuin hankkeen resurssit voivat ottaa vastaan. KanDee-hanke kiertää vajaan kahden vuoden aikana noin 30:ssä kylässä. Tavoitteena on maaseutuasukkaiden elvytystietojen ja-taitojen vahvistuminen sekä defien määrän lisääntyminen kylillä.

Bongaa defi Keski-Suomessa

Tiedottaminen on tärkeä keino saada ihmiset kiinnostumaan elvytystaidoista ja defibrillaattorin käyttötarkoituksesta. Bongaa defi Keski-Suomessa -kampanja kestää maaliskuun loppuun. Ihmisten bongaamat defit lisätään valtakunnalliseen defi.fi-rekisteriin, mikäli ne eivät ole jo siellä. Kampanjan tarkoitus on lisätä ihmisten tietoutta omasta ympäristöstään, defi-laitteiden sijainneista ja defi.fi-rekisteristä. Hankkeen Facebook- ja Instagram sivuille sekä s-postiin on tullut jo jonkun verran bongauksia.

Ylen Keski-Suomen alueuutisten uutisointi Defibrillaattorista ja KanDee-hankkeesta 15.2.2017: http://areena.yle.fi/1-3993928

Kirjoittaja Piia Flink-Liimatainen, projektipäällikkö, KanDee-hanke

Lisätiedot 045-2200338 tai piia.flink-liimatainen@sydan.fi

 

Piia Flink-Liimartainen

Palaa otsikoihin