Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Tarinat pääosassa Elias Lönnrotin risteilyllä

Keuruun Siipirataslaivan kesäkauden kruunasi huikean suosion saanut tarinaristeily Vesi-Keuruun rannoille. Laivalla kuultiin tarinoita elämästä Keurusselkä-järven rannoilla ja saarissa sekä saatiin tietoa järven tilasta ja luonnosta.

Tarinat kiehtovat ja tuovat esille uusia mielenkiintoisia puolia elinympäristöstämme. Sen osoitti sisävesiristeilyn saama kiinnostus, sillä liput myytiin loppuun jo ennakkoon. Laivamatkalla paikalliset oppaat kertoivat järvialueen historiasta sekä nykypäivästä.

AriAalto_Miehistö

Järven elämää ennen ja nyt

Kylien omat oppaat tarinoivat mm. saariasutuksesta, saarten mielenkiintoisista persoonista, kirkkoveneistä ja uittoperinteestä. Lisäksi he kertoivat alueen rakennetuista rantakohteista ja laivaliikenteestä Keurusselällä. Nykyaikaan paneuduttiin kertomalla veneilystä, kalastuksesta, vesistön tilasta ja retkeilymahdollisuuksista. Lisäksi luonto-oppailta saatiin tietoa järven linnustosta ja meteoriittikraaterista, joka syntyi meteoriitin törmättyä Keurusselän kohdalle 1,1 miljardia vuotta sitten. Mannerlaattojen liikkeet ja jääkaudet ovat muokanneet aluetta, mutta järveltä löytyy edelleen Suomen parhaat esiintymät törmäyspaineen muodostamia pirstekartiokiviä.

Hankkeet testasivat ideaaAriAalto_Tarinaristeily sai väen liikkeelle

Tarinaristeilyn takana oli kolme keuruulaista Leader-rahoitteista hanketta, Veräjä – yhteinen keuruulainen kulttuuriperintö, Kotona kylässä ja Retkeilijän Keurusselkä. – Risteily toimi mainiona testinä seudun matkailulle. Tuotteistamalla palveluja tarinoiden avulla luodaan liiketoimintaa. ksi hankkeemme tavoitehan oli selvittää, voisivatko opastetut risteilyt tuoda lisäarvoa Keurusselän matkailutoimintaan. Nyt saimme selkeän osoituksen siitä, toteaa retkeilyhankkeen vetäjä Matti Aalto.  Hankkeen taustalla oleva Keuruun Luonnonystävät onkin mielellään mukana yhteistyössä, kun jatkoa mietitään.

AriAaltoluontokuvaaja

Kulttuuriperinnöstä liiketoimintaa

- Kotiseudun historiasta, eilisestä ja toissapäivästä, on syytä olla ylpeä ja siitä kannattaa kehittää ideoita nykypäivään, hehkuttaa Veräjä – yhteinen keuruulainen kulttuuriperintöämme –hankkeen vetäjä Liisa Vesterinen.  - Järven alueella on mahdollisuuksia monenlaiseen toimintaan. Tietoa voivat hyödyntää muun muassa alueen matkailu, koulut, yritykset ja muut toimijat sekä luonnollisesti jokainen keuruulaisesta kulttuuriperinnöstä kiinnostunut yksityishenkilö.


Kylien mahdollisuudet esille

Kylähankkeen projektipäällikkö Kati Hiiliahon mukaan risteily oli oiva keino lisätä rannan kylien tunnettuutta. - Niin paljasjalkaiset keuruulaiset, paikkakunnalle muualta muuttaneet kuin mukana olleet matkailijatkin kuulivat varmasti jotain uutta oppaiden kertomana. Luulenpa, että Keurusselkä ei ole enää mielissämme sama kuin laiturista lähtiessämme.


#Yhdessä AriAalto_Maiseman ihailua reelingin laidalta

Kaikki kolme risteilyemäntää/-isäntää kehuvat kilvan yhteistyön voimaa. - Saimme enemmän aikaan, kun löimme sekä käsiparimme, budjettimme että omat verkostomme ja osaamisemme yhteen. Opimme myös, että kaikkeen on hyvä varautua – lippujen loppumiseenkin. Yhdessä saimme aikaan lämminhenkisen elämyksen mukana olleille, hymyilevät tyytyväisinä Liisa, Kati ja Matti. Risteily toteutti samalla myös itsenäisyyden juhlavuoden valtakunnallista Yhdessä-teemaa ja on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Kirjoittaja
Liisa Vesterinen, hankevetäjä
Veräjä- yhteinen keuruulainen kulttuuriperintö/ Keuruun kaupunki


Kuvat Ari Aalto


Palaa otsikoihin