Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Teatterissa katto päällä joka säällä

Luonnonkauniilla Sähkökoskella Jämsän Pietilässä on kyläyhdistyksen omistama näyttämö katsomoineen sekä uimala ja saunamökki. Sähkökosken näyttämöä testattiin kesällä 2015 ensimmäisen kerran kesäteatterin käytössä.

-     - Epävakainen ja sateinen kesäsää paljasti heti paikan suurimman puutteen, eli sen, ettei katsomon päällä ole katosta. Päätimme korjata asian, kertoo Tapio Moilanen Pietilän kyläyhdistyksestä.

Pietilän teatterikatsomo Jämsä
Pietilän kyläyhdistys aloitti mittavan remontin kesäteatterissa. Ensin katsomoa laajennettiin niin, että paikkamäärä nousi alkuperäisestä 150 paikasta 200 paikkaan. Katsomon vanhan puolen takaosaan rakennettiin uusi penkkirivi, jonka ansiosta katsomoon mahtuu noin 240 katsojaa. Vanhoja penkkirivejä korotettiin niin, että ne ovat normaalilla istumiskorkeudella. Koko katsomorakennelman ylle rakennettiin lisäksi huopakatto, kuvailee Moilanen työvaiheita.

- Remontti on ollut meidän kyläyhdistykselle iso ponnistus niin työn määrän takia kuin taloudellisestikin. Rakentamisen toteutimme pääosin talkootyönä. Onneksi meillä on joukossa rakentamisen osaajia. Painavimpien palkkien nostamisen ja kaivuutyön ostimme ammattilaisilta. Teatterikatoksen kattamiseen saimme Leader-tukea 50 % kokonaiskustannuksista maaseudun kehittämisyhdistys Vesurilta, kertoo Moilanen.

Sähkökosken aluetta on jo aikaisemmin rakennettu useammassa osassa hankerahoituksen avulla. Ensimmäisessä vaiheessa kyläyhdistys rakensi saunarakennuksen, kodan, teatterikatsomon, liiterin ja varaston. Myöhemmin on tehty parkkialue, kunnostettu tieosuutta ja tehty jätevesijärjestelmä ympäristöystävälliseksi.

 -  Sähkökosken kunnostaminen hyödyntää oman kylän lisäksi lähialueen asukkaita ja matkailijoita. Toivottavasti näemme tulevaisuudessa yhä enemmän täällä viihtyviä ihmisiä, kommentoi Moilanen.

Teksti Jenni Tiainen, kuva Mikko Hakonen


Palaa otsikoihin