Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Uskomattoman kiinnostavia yrittäjiä maaseudulla

Kiitos ja kumarrus mukaan lähteneille yrittäjille! Olemme kohta kartoittaneet sadan yrityksen laatuosaamista Saarijärven-Viitasaaren seudulla ja Kaustisen seutukunnalla neljän kuukauden aikana. Tiet sekä yrittäjät ovat tulleet tutuiksi.

Edellä mainittujen alueiden maaseutu sisältää uskomattomia kohteita, luovuuden ja yrittäjyyden helmiä sekä yhteiskunnallista hyvää - vaatimattomat alueen yrittäjät pitävät elinvoimaisuutta yllä. Mahtava on ollut tavata innostuneita yrittäjiä ja olemme itsekin oppineet paljon uusista aloista. On ollut hienoa huomata, kuinka mukavia ihmisiä alueen yritykset ovat pullollaan. Tämän työn parhaita puolia onkin tutustuminen uusiin ihmisiin ja eri toimialojen kiemuroihin.

Laatuosaamista tunnistamassa

Aina ei yrittäjä itsekään tunnista omaa laatuosaamistaan. Kahden yrittäjän kanssa on käynyt niin, että puhelimessa on aluksi mietitty koskettaako tällainen kartoitus ollenkaan kyseenomaista yritystä, ja päädytty siihen että yrittäjä kertoo puolen tunnin ajan siitä, kuinka laadusta huolehditaan ja mitä kaikkia huikeita innovaatioita heillä on käytössään laadun varmistamiseksi.
 
Yhdessä Kuvaaja Hanna Hauvala
Yhdessä Taipaleen Teräs Oy:llä. Kuva Hanna Hauvala

Ihmeellisiä ovat myös yrityksissä käytössä olevat koneet ja laitteet; joskus sormenkynnen kokoisen nippelin tekemiseen tarvitaan autotallin kokoinen CNC-työstölaite, ja toisaalla taivutetaan viiden sentin paksuista teräslevyä millintarkasti lieriöksi. Autokoulunkin pystyy nykyisin suorittamaan alle kolmessa viikossa eikä aina tarvitse edes tulla paikalle, vaan harjoittelun voi hoitaa virtuaalisesti. Pohjoisen Keski-Suomen metsien keskellä tehdään myös korkeatasoista ja innovatiivista tutkimus- ja kehittämistyötä miehittämättömien ilma-alusten parissa - kaukana siis Kehä III:sta, mutta tulevaisuudessa kenties lähellä ilmasillan avulla. Ja onpa rata-autojen Minimaailmakin avautunut silmien eteen ovesta sisään astuessa.

Yhdessä vahvuudet esille

Positiivista palautetta on tullut matkan varrella ja maine on kiirinyt meidän edellä. Useampi yrittäjä on todennut, miten kaksituntinen on hurahtanut nopeasti ja pistänyt miettimään asioita uudelta kannalta. Facebook on toiminut erinomaisesti viestintäkanavana yrityskäynneistä ja osa yrittäjien tarinoista on jo tavoittanut reilun 1900 ihmistä.

Maaseudun yrittäjät tuntuvat myös puhaltavan yhteen hiileen ja kilpailijat nähdään vain mahdollisuutena - töitä tehdään yhdessä ja seutukunnan hyväksi. Myös hankkeen kolmen työntekijän yhteistyö ja tiimityöskentely on ollut todella hyvää ja tehokasta. Monesti olemme tuumanneet, että tällaisessa reilun vuoden kestävässä aktivointihankkeessa tekemisen meininki ja intensiteetti pysyy helpommin yllä.

Tutustukaahan tarkemmin upeiden yrittäjien tarinoihin meidän Facebook-sivuilla https://www.facebook.com/laatuayritykselle/ Muistakaa myös tykätä ja jakaa, kiitos. Hankkeen tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta https://www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/kkl

PS. Hankkeen seuranta ja valvonta on toiminut myös virkavallan toimesta. Valtatie 13 on hyvin valvottua poliisitoimen puolesta ja lähes jokaisella reissulla on heidät bongattu - joskus jopa maijassakin istuttu tai pilliin puhallettu, huomautuksilla selvitty. :-)

Kirjoittajat Hanna Hauvala, Hilkka Heikkilä ja Reijo Himanen

Kohti kilpailukykyistä laatua –hanketta rahoittavat Keski-Suomen ja Pohjanmaan ELY-keskukset Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta ja hankealueen kunnat.

Palaa otsikoihin