Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Villiyrttilähettiläs innosti Keski-Suomessa yrttien hyödyntämiseen

Luonnosta lautaselle -seminaari kokosi Jyväskylään viitisenkymmentä luonnontuotteista kiinnostunutta kuulijaa. Seminaarin avauspuheenvuorossa luonnontuotealan toimialapäällikkö Anne Ristioja muistutti, miten ainutlaatuinen asia suomalaiset jokamiehenoikeudet ovat.

Ristioja toi myös esille, kuinka vahvasti nykyiset megatrendit kuten terveys, lähiruoka ja vastuullisuus liittyvät luonnontuotealaan. Luonnontuotteisiin kohdistuu tällä hetkellä kiinnostusta sekä kotimaassa että maailmalla. Suomalaisten luonnontuotteiden vahvuutena on puhtaus ja se onkin huomattava etu maailmanmarkkinoilla.

Seminaarin pääesiintyjä, keittiömestari Sami Tallberg tarjoili esityksessään monipuolisen kattauksen villiyrttitietoa. Tallberg on ELO-säätiön nimittämä villiruokalähettiläs ja hän on perehtynyt laajasti villiyrttien käyttöön. Tallberg kertoi käyttävänsä itse noin sataa villikasvia ruoanlaitossa ja hän antoi innostavia vinkkejä villiyrttien käyttöön.

Tallberg muistutti, että villiyrttejä kerättäessä on oltava varma lajintuntemuksesta, sillä Suomessa kasvaa jonkun verran myös todella myrkyllisiä kasveja. Esimerkiksi vuohenputki on sellainen kasvi, jonka tunnistaminen on tärkeä opetella varmasti. Tallberg harmitteli, että villiyrteille on Suomessa jäänyt korvikeruoan maine menneiltä vuosilta. Maailmalla kiertäessään Tallberg on nähnyt, kuinka korkeassa arvossa paikallisia villikasveja siellä pidetään. Hän toivoo, että villiyrtit saisivat arvoisensa paikan myös meillä Suomessa. Lähiluonnossa kasvaa äärimmäisen maukkaita ja ravinteikkaita kasveja, joita on mahdollista hyödyntää ilmaiseksi.

sadonkorju_Heli Sorjonen
Kuva: ©maaseutuverkosto, Heli Sorjonen

Villiyrttikoulutuksia Keski-Suomessa

Luonnosta lautaselle -hankkeen villiyrttikoulutuksissa voi saada opastusta villiyrttien tunnistamiseen. Kauppayrttipoimijakoulutuksia järjestetään Keski-Suomessa touko-kesäkuussa seuraavasti 30.5. Jämsässä, 31.5.                  Jyväskylässä, 6.6. Keuruulla, 7.6. Laukaassa, 10.6. Viitasaarella, ja 14.6.  Saarijärvellä.  
Lisätietoa koulutuksista

www.maajakotitalousnaiset/luola

www.facebook.com/luolaks


Kirjoittaja Katariina Jousmäki

Luonnosta lautaselle -hankkeessa koulutetaan luonnontuotteiden poimijoita,  parannetaan luonnontuote-alan yritysten kilpailukykyä sekä lisätään valmiuksia yrttien ja luonnonmarjojen viljelyyn. Lisäksi vahvistetaan  yhteistyötä Keski-Suomen sekä muiden maakuntien luonnontuoteyrittäjien kesken.

Hankkeen toteuttaja on ProAgria Keski-Suomi ry/Keski-Suomen Maa-ja kotitalousnaiset ja JAMK osatoteuttajana.  Hanke saa tukea Keski-Suomen ELY-keskuksesta maaseutuohjelmasta.Palaa otsikoihin