Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.YEP! innostaa yrittäjyyteen ja yhteisöllisyyteen Konnevedellä

Yhdessä enemmän ja paremmin eli YEP!-hankkeessa järjestetään toimintaa konnevetisille nuorille yrittäjyyttä ja yhteisöllisyyttä edistäen. Paikallislähtöisyys korostuu nuorille räätälöidyssä toiminnassa, yhteistyössä paikakunnnan toimijoiden kanssa sekä kansallispuiston hyödyntämisessä.

yep-hankeNuorten hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja on parannettu pienryhmätyöskentelyssä, työpajoissa ja uusia asioita kokeilemalla. Olemme päässeet kokeilemaan esimerkiksi kuplafutista, paintballia, melontaa sekä kiipeilyä seikkailupuistossa.

Hyvinvointipajassa on pohdittu, mikä tekee hyvän olon, ja hyvinvointiviikolla opittiin esimerkiksi ravintoasioita mielenkiintoisella asiantuntijaluennolla. Ravitsemus ja ruoka ovat olleet sydäntä lähellä myös 7-8–luokkalaisten nuorisotalo Kukkulan iltapäivissä, kun olemme tehneet yhdessä ruokaa ja nauttineet siitä.

Konneveden yrityksiä on tehty nuorille tutuiksi – ja päinvastoin. Nuoret ovat päässeet tutustumaan muutamaan maatilaan, minkä lisäksi lukiolaisten kanssa käytiin katsomassa Jyväskylässä, miltä näyttää Ylen ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen toiminta. Olemme olleet mukana toteuttamassa 4H Yritys –kurssia sekä 24h Future Jam –työpajaa, jossa nuoret saivat ideoida ja kehittää omia ideoitaan toiminnaksi. Ainakin yksi 4H-yritys onkin jo perustettu, ja ideoitu yksi 4H Itse tehty –projekti, jossa nuorten porukka hakee rahoitusta valtakunnallisesta 4H-liitosta oman suunnitelmansa toteuttamista varten.

YEP-hankkeen aloitteesta nuorten kanssa työskentelevät ovat alkaneet kokoontua säännöllisesti yhteen keskustelemaan nuorisotyön ajankohtaisista asioista. Verkoston jäseniä on jo koulutettu mahis-ohjaajiksi, ja yhteisen materiaalipankin kerääminen on aloitettu.

Yep-yhdessä enemmän

Etelä-Konneveden kansallispuiston tunnettavuutta paikkakunnalla lisäämme omalta osaltamme järjestämällä nuorten retkiä ja tapahtumia puistossa. Samalla olemme tukemassa myös paikkakunnan matkailun kehittämistä. Syksyllä 2016 teimme nuorten kanssa ruskaretken syksyiseen kansallispuistoon ja nautimme Kalajan kierroksen jylhistä maisemista. Vaikka nousut ja laskut olivat paikoitellen jyrkkiä ja saivat kiipeäjien jalat hapoille, selvisimme kaikki kierroksesta kunnialla.

Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä monien paikallisten tahojen kanssa, mikä on tärkeää parhaan yhteisen lopputuloksen kannalta. Monia kivoja juttuja tulevalle vuodelle on jo suunnitelmissa; yritysvierailuita, teemapuistoretki, teemailtoja sekä hyvinvointipaja sekä -viikko.

Yep-hanke on saanut maaseuturahoitusta Leader Maaseutukehitykseltä.

Kirjoittaja
Sari Kämäräinen, hanketyöntekijä
Yep-hanke /Konneveden 4H-yhdistys


Palaa otsikoihin