Vieraskynä-blogi

Blogissa vieraskynää käyttävät maaseudun kehittäjät ympäri Keski-Suomea. Blogiteksteissä pohditaan mm. maaseudun kehittämistä, yritysrahoituksen hyödyntämistä ja ennen kaikkea nostetaan esille maaseudun kehittäjien moninaista työtä. 
Tervetuloa mukaan kirjoittajaksi!

Hanke-elämää – ammattina projektipäällikkö

En oikein tiedä, miten minusta tuli maaseutuhankkeiden projektipäällikkö. Ehkä pätkätyö vetoaa vaihtelunhaluuni, ehkä se vastaa tarpeeseeni oppia jatkuvasti uutta ja saada uusia haasteita.

Ehkä ensimmäinen hankkeeni oli alun kaaoksesta huolimatta niin hauska ja menestyksekäs, että homma vei mukanaan. Ylipäätään haluan tehdä työtä, jolla on merkitystä ja joka vaikuttaa. Kehittämishankkeissa tämä usein toteutuu. 

Outi_Raatikainen

Ensimmäinen vetämäni hanke (tai itse asiassa hanke+jatkohankkeet) oli Koillis-Savon Matkailuyrittäjät ry:n Leader-hanke. Siitä on jo parikymmentä vuotta. Työnantajinani on ollut yhdistyksiä, yrityksiä, kunta, seutuyhtymä, kehittämisyhtiö, oppilaitoksia ja kaksi maakuntaliittoa. Hankkeet ovat vaihdelleet paikallisista yritys- tai kyläsuunnitelmahankkeista usean maan kansainvälisiin kehittämishankkeisiin. Joskus olen kirjoittanut hankkeen itse, joskus astunut valmiisiin saappaisiin. Ihan jokainen hanke ei ole ollut menestys, mutta kaikki on hoidettu kunnialla loppuun.

Keväällä muutuin Äänekosken maaseutumatkailun kehittämishankkeen projektipäälliköksi. Hanke kestää kaksi vuotta, jossa ajassa pitäisi selvää kehitystä saada aikaan. Yhdeltä ihmiseltä se ei yksinään suju.

Kehittämishankkeen onnistumiseksi tarvitaan aina verkostoa. Hanke tukee ja auttaa, ei tee kehittämistyötäsi puolestasi. Itse koen, etten voi marssia ”suurena asiantuntijana” kertomaan, miten asiat pitää hoitaa, mutta ehdottelen kyllä mielelläni vaihtoehtoja.

Olen iloinen, kun aktiiviset ihmiset ja organisaatiot osaavat hankkeistaa itselleen tärkeitä asioita ja napata muiden hallinnoimista hankkeista itselleen tarpeelliset teemat käytäntöön.

Minulta kysyttiin, mitä projektipäällikkö oikein tekee. Tässä teille (hieman sensuroituja) otteita viikon tehtävistä: Tapaaminen koskien Matkailu kotimaassa -lehden teemanumeroa, sähköpostilla lisätietoja. Opintomatkojen luonnostelua. FB-tiedotusta. Kirjanpidon tarkistus tulevaa maksuhakemusta ja seurantaryhmän kokousta varten. Erään yrityksen avajaiset. Matkalasku. Matkailun messujen alustavaa budjetointia. Koiviston museotien oppaan uudistamisen suunnittelu. Paikallisopaskurssin tenttikirjan katselmus, vierailukohteiden suunnittelua, FB-tapahtumat ja tapahtumakalenterit. Kutsukirje ja asialista matkailuiltaan sekä sen fb-tapahtuma. Diginature-tapahtuman eteenpäinviemistä. Keskustelu Sumiaisten matkailuillasta. Keski-Suomen Kylät ry:n hallitus. Vihreä väylä -lyhennelmä Maaseutukehitykselle. Blogijuttu projektipäällikön elämästä Keski-Suomen Leader-yhdistysten vieraskynä-blogiin.

Ilahdun ja tunnen tekeväni tärkeää työtä, kun näen kuinka hankkeessa tehty työ ja työhön satsattu rahapanos ovat käytössä ja kehittyvät hankkeen jälkeenkin. Aina välillä törmää siihen, että kovalla työllä yhdessä rakennettu hyvä idea ei jääkään elämään. Se harmittaa ja turhauttaa. Turhauttavaa on myös, kun itse näkee, miten iso hyöty hankkeesta voisi jollekulle olla, muttei saa ajatusta perille. Samasta hankkeesta ja samoista toimenpiteistä yksi yritys tai yhdistys saa hirveästi irti ja toinen ei juuri mitään. 

Olen koulutukseltani taloussosiologi. Siksipä katson hankkeiden tavoitteita ja saavutuksia laajemmin myös yhteisön kannalta. Onnistunut kehittämishanke näkyy usein vaivihkaisina muutoksina: uusina ajattelutapoina, sujuvampana yhteistyönä tai muuttuneina asenteina.

 

Terveisin rojektipiällikkö Ruatikaane (Outi Raatikainen)

Ääneseudun Kehitys Oy

Puh. 040 1951230

outi.raatikainen(at)aanekoski.fiPalaa otsikoihin