Vieraskynä-blogi

Blogissa vieraskynää käyttävät maaseudun kehittäjät ympäri Keski-Suomea. Blogiteksteissä pohditaan mm. maaseudun kehittämistä, yritysrahoituksen hyödyntämistä ja ennen kaikkea nostetaan esille maaseudun kehittäjien moninaista työtä. 
Tervetuloa mukaan kirjoittajaksi!

Kala-aktivaattori etsii kalahankkeita

Sisä-Suomen kalatalousryhmä eli Kala-Leader aloitti toimintansa ja minä sen aktivaattorina tämän vuoden alussa. On hyvä aika tehdä eräänlainen katsaus taaksepäin siihen, mitä on nähnyt ja kokenut.

Tammikuussa aloitin työt loistavassa työyhteisössä Asikkalan Päijännetalossa. Lisäksi itse talo on erittäin inspiroiva työskentely-ympäristö. Puitteet työn tekemiselle ovat siis vertaansa vailla, varsinkin kun kenttätyöt tehdään luonnonkauniissa Sisä-Suomessa!

Pieniä käynnistystuskia on ollut, lähinnä erilaisten järjestelmien toimivuuden kanssa, mutta pikkuhiljaa palaset alkavat loksahdella kohdilleen. Parasta on, että oma toimialueen tuntemus kasvaa koko ajan. On hienoa huomata, miten monimuotoinen alue on kyseessä. Toisaalta tämä luo omat haasteensa, sillä joka kulmakunnalla on omat ongelmansa, joita aktivaattorin tulisi yrittää ratkoa. Toisaalta yhteistyöverkostot lisääntyvät kaiken aikaa, mikä helpottaa työtä ja tekee siitä mielekkäämpää.

Janne_Ruokolainen_1

Suurta tukea työlleni olen saanut alueen Leader-ryhmiltä, kehittämisyhtiöiltä ja monilta muiltakin kehittämistyön ammattilaistahoilta. Mukavinta on kuitenkin ollut huomata alan ammattikunnan joukossa toimivan varsin aktiivisia ja kehittämistyöhön positiivisesti suhtautuvia yksilöitä, yrityksiä ja ryhmiä. Tällaisten kehittyvien ja kehittävien toimijoiden tukeminen onkin ehkä aktivaattorin tärkein tehtävä. Aktivaattorin tuella tulee tehtyä hankkeita, joihin ilman apua ei ihan heti tulisi ryhdyttyä.

Aktivaattorin työhön kuluu toki paljon muutakin. Olen ollut mukana monenlaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Lisäksi kalatalousryhmä on järjestänyt yhden erittäin antoisan opintomatkan. Samalla tavoin myös ratkottavat ongelmat ovat monimuotoisia. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon seuraavanlainen tilanne: Joillakin vesistöillä halutaan suorittaa hoitokalastusta, eli poistaa kalamassaa, ja joillain taas pyritään jarruttamaan kalakantojen tehokasta hyödyntämistä. Tosiasia on, että oikein suunniteltu ammattikalastus on hoitokalastusta parhaimmillaan. Kun kalastus on riittävän tehokasta, poistuu ravinteita suuria määriä. Samalla esimerkiksi muikut kasvavat ravintotilanteen parantuessa suuremmiksi, mikä ilahduttaa myös kotitarvekalastajia. Näin vaikuttaviin tuloksiin ei talkoomiesten sinänsä ansiokkailla ponnisteluilla useinkaan päästä.

Kaupallisten kalastajien harjoittaman vesistönhoitotoiminnan edellytykset onneksi paranevat kaiken aikaa, kun lähiruoan kysyntä jatkuvasti kasvaa. Lisäksi vajaastihyödynnetyistä kaloista, kuten särjestä on alettu valmistaa huippulaatuista ruokaa. Särkikaloja halutaan suurkeittiöihin ja jopa gourmet-tyyppiseen herkutteluun. Vilpittömästi voin todeta, että tuotteet ovat todella hyviä! Muutaman vuoden tauon jälkeen on myös kuoreen kysyntä Keski-Euroopan markkinoilla kasvanut. Samaan aikaan on todettu, että joissakin vesistöissä on kuoretta ongelmaksi asti. Nyt vain täytyisi kysyntä ja tarjonta saada kohtaamaan. Tällaisten kaikkia osapuolia hyödyttävien ratkaisujen edesauttaminen on yksi kalatalousryhmän tehtävistä.

Keski-Suomi on Suomen tärkein kalanpoikasten luonnonravintokasvatusalue. Tätäkin alaa uhkaa yrittäjien ikääntyminen. Lisäksi vanhat lammikot alkavat ikääntyä, jolloin niiden tuotto ehtyy. Kalatalousryhmä yrittää omalta osaltaan auttaa yrityksiä sukupolvenvaihdoksissa ja uusien lammikoiden rakentamisessa. Myös muita kalankasvattajia autetaan kehittämään toimintaansa. Kaiken kaikkiaan kalankasvatus on melko kannattavaa liiketoimintaa, kunhan siihen liittyvät ongelmat saadaan ratkaistua. Nyt olenkin aloittamassa luonnonravintokasvattajien tapaamisia, joissa heidän kehitysmahdollisuuksiaan pyritään kartoittamaan.

Näiden lisäksi kalatalousryhmä auttaa monenlaisissa asioissa. Olenkin sanonut, että minuun kannattaa ottaa yhteyttä kaikissa asioissa, joissa mainitaan kala. Myös Päijännetalon toimistolla voi tulla käymään. Keitetään vaikka kahvit ja keskustellaan asioista!


Lue lisää Sisä-Suomen kalatalousryhmän toiminnasta

Janne Ruokolainen

Kalatalousaktivaattori

+358 44 712 4209

janne.ruokolainen(at)paijanne-leader.fi


Palaa otsikoihin