Juttuarkisto

Äijälä - maalaisidylliä Jyväskylässä

Äijälän tilan puuhanainen, Eeva-Liisa Reuter, sai vasta pari vuotta sitten tietää mitä on Green Care, Vihreä Hoiva, vaikka oli sen periaatteita noudattanut jo 80-luvun alusta. Äijälän tilan kiireettömässä ilmapiirissä on ihmisten hyvä hengähtää: tehdä puutarhatöitä ja voida paremmin.


Äijälän tila koostuu Vanha-Äijälän ryhdikkäästä punaisesta hirsitalosta, parista muusta rakennuksesta ja niiden ympärillä levittäytyvästä isosta yli hehtaarin kokoisesta puutarhasta.

Mukavan lisän tähän vain vartin päässä Jyväskylän keskustasta sijaitsevan tilan tunnelmaan tuo pihapiirin tallissa asuvat kanat ja lampaat.

Toiminnan painopiste on työtoiminnassa

Äijälän tila toimi 80-luvun alkupuolelle kauppapuutarhana, jonka jälkeen se on toiminut Äijälän vammaisten tuki ry:n työtoiminnan paikkana. Vuodesta 1980 toimineessa perhekodissa asuu tällä hetkellä vain Pekka, joka on asunut Äijälässä viisi vuotta. Pekka auttaa tilan askareissa ja on tänäkin aamuna ehtinyt kantaa jo puulaatikon täyteen, että tuvan iso leivinuuni jaksaa pitää pakkasen ulkona. – Enimmillään meillä on ollut viisi asujaa, mutta nykyään olemme keskittyneet enemmän päivätoimintaan, Reuter kertoo.

Äijälä tarjoaa monenlaista työtoimintaa. Työtoiminta on muodoltaan työkokeilua, kuntouttavaa työtoimintaa, harjoittelua, opiskelua tai vapaaehtoistyötä.

Työtä tehdään pääasiassa puutarhassa, mutta myös perhekodissa erilaisten kotitaloustöiden, korjaamisen, pihatöiden sekä tilan lampaiden ja kanojen hoidon parissa. Harjoittelijoita Äijälään otetaan säännöllisesti, tänäänkin pöydän ääressä istuu harjoittelija sekä Jyväskylän kotitalousoppilaitoksesta että KK-Kunnosta.

Puutarhatyö maistuu kaikille

Kuntouttavan työtoiminnan piiristä tilalle on eniten tulijoita. Viime kesänä tilalla oli enimmillään kahdeksan työntekijää. Tulijoita on monenikäisiä, ihan nuorista noin kaksikymppisistä eläkeikää lähestyviin, joilla jostakin syystä ura ei ole urjennut tavallisessa työelämässä.

Vaikka tulijat ovat monesti ns. vaikeasti työllistyviä, ovat he viihtyneet Äijälässä hyvin. – Puutarhassa työskentely on terapeuttista ja mukana on aina vanhoja konkareita, jotka saavat hyvän hengen porukkaan, Reuter sanoo. Mukavaa yhteishenkeä luo myös kymppikahvit, jotka nautitaan aina klo 10 tuvan ison pöydän ääressä ja yhteinen lounas.

Puutarhan kunnostukseen Leader-tukea

Puutarhassa viljellään pääasiassa vihanneksia, joita oman käytön lisäksi on myyty ruokapiireille. Viljely tapahtuu luonnonmukaisesti ilman teollisia lannoitteita ja myrkkyjä. Puutarhaa on kunnostettu ja laajennettu JyväsRiiheltä haetun Leader-tuen turvin. Puutarhasuunnitelman mukaisesti puutarhaan on istutettu marjapensaita ja hedelmäpuita ja perustettu yrttitarha.

Tavoitteena on kunnostaa puutarha-alueesta mukava alue, jota myös Väinölän kylän asukkaat voivat käyttää. Puutarhan keskelle jää aukio, kyläpiha, jossa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia ja toreja. Puutarhan jatkosuunnitelmissa on esteetön puutarha, jonka korotettujen penkkien ääreen pääsee myös pyörätuolilla. Kasvihuone ja kahvio tulevat tulevaisuudessa täydentämään kyläpihaa. Kahviosta löytyisi lisää erityyppisiä työtehtäviä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille.

Äijälä tarjoaa kokoontumispaikan kylän väelle. Viikoittain kokoontuva perhekahvila on löytänyt paikkansa Äijälän tuvasta.

– Väinölän kyläyhdistyksen kokoukset ja tupaillat järjestetään myös Äijälässä, Reuter sanoo.

Teksti: Hanna Luoma, Kuva: Äijälän tila


Palaa otsikoihin