Juttuarkisto

ITE-taidetta Saarijärvellä

Puusta pitkään -hanke järjesti kansainvälisen puunveistotapahtuman 1.-3.7.13 Saarijärvellä. Tapahtumassa opeteltiin ja harjoiteltiin moottorisahaveistoa 21 oppilaan voimin. Työpajan opettajat olivat saapuneet Virosta.

ITE Saarijarvi 7 2013Saarijärvellä saha soi, kun työpajaan osallistuvat ITE-taiteilijat sahasivat puupölkyistä mitä hienompia taideteoksia.

ITE-taide tulee sanoista "itse tehty elämä". ITE-taide on tavallisten ihmisten epätavallista taidetta. Se pohjaa usein arkisten ja työhön liittyvien taitojen ja tekniikoiden ITE Saarijarvi 6 2013soveltamiseen taideilmaisussa. Ensin on moottorisaha laulanut polttopuiden teossa tai metsurin hommissa ja sitten pölkystä on muodostunutkin karhu, joka on muuten yksi yleisimpiä sahataideteosten malleja.

Osanottajista suurin osa oli 100 km:n säteellä Saarijärveltä. ITE Saarijarvi 4 2013"Mukana on myös pari kokeneempaa mestaria, joiden sahausta ja tekniikkaa saivat aloittelevat sahaajat seurata oman työnteon lomassa ", kertoo hankkeen vetäjä Gyöngyi Mátray. Varsin kokeneita näyttivät olevan myös kurssin pari virolaista osallistujaa.

Hankkeen ensimmäiset työpajat järjestettiin ITE Saarijarvi 2013Ilomantsissa edellisellä viikolla. Syksyllä hanke tuo Saarijärvelle Paratiisin hedelmiä näyttelyn Puolasta. Esillä on  ITE-taidetta: maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa yli 50 taiteilijalta. Aiheet liikkuvat Raamatun kertomuksista arkisen elämän kohtauksiin. Näyttelyn yhteydessä järjestetään grafiikkaworkshop ja opetellaan tekemään ITE Saarijarvi 2 2013puolalaisia seimiä paperista puolalaisten opettajien johdolla.

Työpajoissa on paitsi ITE-taiteen tekemisen riemua, myös kulttuurien kohtaamista. Hankkeen vetäjä, taustaltaan kulttuuritutkija Mátray nauttii työstään: "Nautin nähdä kuinka kulttuurit kohtaavat ja ITE Saarijarvi 3 2013vaikka ei yhteistä kieltä aina ole, niin yhteistyö sujuu."

Maaseudun Sivistysliiton Puusta pitkään -hankkeen (2013-14) avulla Keski-Suomen ja Vaara-Karjalan alueilla toimivat taiteilijat voivat tutustua kansainvälisiin taiteilijakollegoihinsa. Tekemällä yhdessä ITE Saarijarvi 5 2013taideteoksia he voivat oppia toisiltaan ja jakaa omaa osaamistaan sekä hyödyntää uusia kokemuksia omissa töissään.

Hanketta on rahoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Suomen Vaara Karjalan Leaderin ja Viisari Leaderin lisäksi hankkeen kumppaneina on Leader-ryhmät Virosta ja Liettuasta. Asiantuntijakumppanit tulevat Puolasta ja Liettuasta.
Palaa otsikoihin