Juttuarkisto

Lähiruokapiirejä ammattitaidolla

JAPA ry:tä voi sanoa hyvällä syyllä lähiruokapiirien perustamisen ammattilaiseksi. Yhdistyksellä on meneillään jo yhdeksännen lähiruokapiirin kätilönä toimiminen.

Lähiruokapiirin tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, vaan välittää tuoretta ja puhdasta lähiruokaa asukkaille ilman välikäsiä. Sen valikoima vaihtelee tuotteiden saatavuuden ja tilaajien kiinnostuksen mukaan. JAPA ry:n ruokapiirit toimivat vapaaehtoisten voimin, joita tarvitaan mm. tuotteiden jakamisessa tilaajille.

Kumpunen_ruokapiiriTuotteita kerran kuukaudessa

Keski-Suomessa toimii tällä hetkellä kahdeksan JAPA ry:n perustamaa lähiruokapiiriä, yhdeksäs on perusteilla. Piirien kautta kaikki kiinnostuneet lähialueen asukkaat voivat tilata tuotteita suoraan lähiseudun tuottajilta noin kerran kuukaudessa.  Tyypillisiä ruokapiirin tuotteita ovat mm. kauden vihannekset sekä jauhot ja ryynit.

Lähiruokapiirit on perustettu JAPA ry:n hallinnoimissa Ruokaa läheltä ja Läheltä lautaselle sekä uusimmassa Paikallista patoihin -hankkeissa. Kaikki hankkeet ovat saaneet Leader-rahoitusta. Ensimmäinen keväällä 2011 päättynyt Ruokaa läheltä -hanke palkittiin vuoden kehittämishankkeena Keski-Suomen maaseutugaalassa syksyllä 2010.

Lähiruokapiirit toimivat Jyväskylän ympäristössä Tikkakoskella, Muuramessa, Laukaassa, Jämsässä, Multialla, Keuruulla, Korpilahdella ja Saarijärvellä. Uutta ruokapiiriä ollaan perustamassa Äänekoskelle.

Suosio odotettua suurempaa

Ruokapiirien suosio on ollut moninkertaisesti odotettua suurempaa. Etukäteen arvioidun noin 10 tilaajan per ruokapiiri sijaan tilaajia oli noin vuosi sitten tehdyn tilaston mukaan kesimäärin 31 per tilaus. Silloin seitsemän ruokapiirin listoilla oli 1450 jäsentä. Kaikki JAPA ry:n perustamat kahdeksan ruokapiiriä ovat edelleen toiminnassa.

 JAPA ry auttaa ruokapiirien käynnistämisessä eli kutsuu kokoon ensimmäiset tapaamiset ja antaa vinkkejä sopivista tuottajista. ”Olemme mukana apuna alussa, yleensä yhdessä tai kahdessa tilauksessa”, JAPA ry:n koordinaattori Anna Sarkkinen kertoo.

Sähköinen tilausjärjestelmä

JAPA ry tarjoaa piireille myös tärkeän työkalun, sähköisen varausalustan, jonka kautta tieto tilatuista tuotteista menee suoraan tuottajalle. Tieto jäsenille kulkee sähköpostin ja Facebook-ryhmän kautta. Facebookin kautta tuottajat voivat myös tarjota extratuotteita kuukausittaisten jakopäivien lisäksi. Facebookissa voi myös ryhmän jäsenet tarjota muille omia puutarhan tuotteitaan, esimerkiksi yli oman tarpeen tulleita omenoita ja kesäkurpitsoita.

Kumpusen tilalta luomutuotteita

Viime vuoden loppuun mennessä lähiruokapiireille tuotteitaan toimitti 70 tuottajaa. Kumpusen tila on toiminut yhtenä niistä toiminnan alusta asti. Petäjävedellä sijaitsevalla Kumpusen luomutilalla viljellään ruista, kauraa, vehnää, ohraa, spelttiä ja härkäpapuja. Viljat myllytetään hiutaleiksi, ryyneiksi ja jauhoiksi ja myydään vähittäispakkauksissa suoraan tilalta muutamaan kauppaan ja lähiruokapiireille sekä käytetään omissa tilaisuuksissa.

”Ruokapiireillä on meille suuri merkitys, sillä viljatuotteistamme 60 % menee myyntiin ruokapiirien kautta”, tilan emäntä Hanni Kumpunen toteaa.”On motivaatiota laittaa vilja maahan, kun se on jo myyty”, Kumpunen nauraa heläyttää.

Yhteistyö ruokapiirien kautta on toiminut mutkattomasti: tilaukset tulevat sähköisesti kerran kuukaudessa ja toimitetaan sitten perille. ”Kaikki tilaukset tulevat yhden viikon aikana, joka helpottaa kovasti tätä toimintaa”, Kumpunen sanoo. Kesä-heinäkuussa pidetään taukoa ja keskitytään tilan toiseen tuottolähteeseen: tila toimii myös maatilamatkailutilana ja tarjoaa majoitusta sekä ruokapalveluita.

Hanni Kumpunen on miettinyt miten saisi ruokapiirien tilauslistaa monipuolisemmaksi ja on rohkaissut naapuritilaa ottamaan kanoja ja tarjoamaan munia lähiruokapiireille. JAPA ry:n koordinaattorin Anna Sarkkisen mukaan kananmunille onkin aina kysyntää eli kaikki menee, mitä tarjotaan.  Tämä pätee tässäkin tapauksessa, sillä uusi kananmunan tuottaja ei ole saanut vielä munia ruokapiireille asti, koska kyläläiset ja kesäasukkaat ovat hakeneet kaikki tähän mennessä tuotetut munat.

Yli 12 000 kg perunaa

Kyse ei ole ihan nappikaupasta. Ensimmäisen kolmen vuoden aikana JAPA ry:n perustamien lähiruokapiirien kautta oli toimitettu mm. 12 100 kg perunaa, 5 300 kg porkkanaa, 1 600 kg sipulia sekä 30 000 kananmunaa ja 700 kg hunajaa. Vehnätuotteita oli mennyt 5 000 kg, kaura- ja ruistuotteita molempia yli 2000 kg.

Jo vuosi sitten tilauksien kokonaissumma oli saavuttanut 73 000 euroa.

Ruoan alkuperä, tuoreus ja maku ratkaisee

Lähiruokapiirien asiakas on tyypillisesti 30–49-vuotias perheellinen nainen, jolle on tärkeää ruoan alkuperä, tuoreus ja maku. Hän haluaa tukea paikallista ruokatuotantoa ja saada perheelleen monipuolista lähiruokaa vähällä vaivalla ja edullisesti. Hän on myös keskimääräistä koulutetumpi. Tämä tuli selville ruokapiirien jäsenille tehdyssä kyselyssä, jonka Pirjo Moisio teki opinnäytetyönään JAPA ry:lle keväällä 2013.

Tutkimuksen tuloksena ja muutenkin lähiruokapiirin toiminnassa on tullut ilmi, että osa ihmisistä on etääntynyt maataloudesta. ”Palautekyselyissä saatetaan ihmetellä miksi juurekset eivät ole niin hyviä enää toukokuussa kuin ne olivat syyskuussa”, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen näkeekin ruokapiirien olevan hyvä kanava, jonka kautta ihmisille voidaan kertoa ruoan sesongeista. ”Ihmisille täytyy myös välillä muistuttaa, että tuotteet eivät ruokapiirien kautta ole samanlaisia kuin kaupassa, tuottajat ovat pieniä, eikä esimerkiksi perunoita lajitella tasakokoisiksi, niin kuin ne suurtuottajan pusseissa on kaupassa”, Sarkkinen pohtii.

Teksti ja kuvat: Hanna Luoma


Palaa otsikoihin