Juttuarkisto

Monien kulttuurien maakunta

Muusta kulttuurista lähtevä ei ole sen kummempi kuin me tavalliset suomalaiset. Kun toisen tapoihin, tottumuksiin ja kulttuuriin tutustuu, niin juttu sujuu ja kadulla on mukava tervehtiä. Tutuiksi tuleminen ja ennakkoluulojen vähentäminen eri kulttuurien kesken on Koti Keski-Suomessa -hankkeen tavoite.


Monien kulttuurien maakunta eli Koti Keski-Suomessa -hanke on tarkoitettu muualta Suomeen muuttaneille sekä ulkomaalaistaustaisten kanssa tekemisissä oleville suomalaisille. Toiminnassa tutustutaan puolin ja toisin tapoihin, tottumuksiin ja kulttuuriin sekä kehitetään yhteistä luovaa ja luontevaa tekemistä eri kansallisuuksien välillä. Hanketta koordinoi Maaseudun Sivistysliitto.

Hankkeessa harrastetaan, keskustellaan ja tehdään erilaisia retkiä. Harrasteryhmissä tutustutaan eri maiden tapoihin ja ruokakulttuuriin sekä harrastetaan kädentaitoja, musiikkia ja liikuntaa.

Jo 2000 ihmistä mukana tapahtumissa

Laukaassa vietettiin Sydän-Laukaan koululla länsi-afrikkalaista päivää, jossa vieraili myös Mama Africa Jkl -tanssiryhmä.

Vuonna 2011 käynnistetty hanke on alun käynnistysvaiheen jälkeen toiminut vuoden 2012 jo täydellä höyryllä. Hanketta luotsaa kaksi hankekoordinaattoria, Ari Pekka Pasanen ja Jolanta Mustamäki. Vuoden mittaan ohjelmassa on ollut muuan muassa nojatuolimatkoja maailmalle, puhujavieraiden esiintymisiä, retkiä, työpajatyyppisiä kädentaitotapahtumia sekä seminaareja.

Kaikkiaan 52 tapahtumaan 13 Keski-Suomen kunnassa on osallistunut yli 2000 ihmistä. Yhteistyötä tapahtumajärjestelyissä tehdään esimerkiksi kuntien, seurakuntien ja eri järjestöjen kanssa.

Puskaradiolla tavoitetaan ihmiset parhaiten

Puhujia ja kuulijoita hankitaan lähinnä puskaradion kautta. Yhteistyökumppanit ovat olleet arvokkaita asiantuntijoiden etsimisessä. Maahanmuuttajia löytyy Keski-Suomesta noin 4000, joista tilastojen mukaan 500 asuu maalla. Todellisuudessa luku on paljon isompi, sillä Suomen kansalaisuuden saatuaan maahanmuuttajat eivät näy enää tilastoissa. Hankkeen tavoitteena onkin nimenomaan aktivoida näitä maalla asuvia maahanmuuttajia. Tapahtumissa kuulijoista enemmistö on kuitenkin suomalaisia. – On ollut aikamoinen haaste saada maahanmuuttajat mukaan, hankekoordinaattori Jolanta Mustamäki huokaa.

– Olemme oppineet itsekin todella paljon eri kulttuureista. Juuri maahan tulleille kiinalaisille ei esimerkiksi kannata järjestää metsäretkeä, koska metsä ja sen eläimet pelottavat heitä, Mustamäki kertoo.

Kokemukset hankkeesta hyviä

Kokemukset hankkeessa ovat olleet rohkaisevia ja kertoneet, että monikulttuuriselle toiminnalle on Keski-Suomessa tilausta myös Jyväskylän ulkopuolella. Etenkin maahanmuuttajataustaisilta saadun palautteen mukaan toiminnasta on ollut hyötyä. Kerrottuaan taustastaan ja osoitettuaan, että erilaisen ihonvärin tai puheen korostuksen takana on tavallinen ihminen, paikallisten on ollut aiempaa helpompaa jättää ennakkoluulonsa ja lähestyä heitä tavallisessa arkielämässä.

Hankkeen kohokohtina hankekoordinaattorit näkevät onnistuneet tapahtumat: – Meillä oli monikulttuurinen viikko Laukaan kunnassa, jossa oli tapahtumia lähes joka päivänä. Yhteistyökumppanit lähtivät innolla tekemään jokainen omaa päiväänsä ja viikko oli todella onnistunut, hankekoordinaattori Ari Pekka Pasanen muistelee tyytyväisenä.

Jolanta Mustamäen on ollut helppo samaistua maahanmuuttajiin, onhan hän itsekin tullut Puolasta Suomeen aikoinaan 80-luvun lopussa. – Minä en tosin kohdannut vieroksuntaa, kun maatilaharjoittelun seurauksena jäinkin emännäksi taloon, Jolanta naurahtaa. Pienessä kylässä vastaanotto oli mutkatonta, samoin Mustamäen tottuminen suomalaiseen kulttuuriin. – Vieläkin kyllä ihmettelen, miksi suomalainen ei puhu, hän nauraa heläyttää lopuksi.

Teksti: Hanna Luoma, Kuva: Koti Keski-Suomessa -hanke


Palaa otsikoihin