Juttuarkisto

Wanhoja Wehkeitä ja wirkistystä

Wanhat Wehkeet on automuseo, juhlatila, kesäteatteri ja paljon muuta Karstulan kupeessa. Yritys on kehittänyt toimintaansa maaseuturahaston tuin turvin ennakkoluulottomasti ja palkittiinkin vuoden 2012 Keski-Suomen maaseutugaalassa. Perusteet palkitsemiselle oli ansaitusti palvelujen ja yrittäjyyden kehittäminen maaseudulla sekä elämänlaadun ja elinvoimaisuuden parantaminen.


Jari Lasosen ja Merja Välilehdon luotsaama Wanhat Wehkeet on hiljalleen laajentunut isoksi kokonaisuudeksi erilaisia palveluita. Automuseosta alkanut yritystoiminta vuonna 2005 on laajentunut ensin juhla- ja kokoustilalla, sitten kesäteatterilla ja viimeiseksi kuusirataisella keilahallilla. Majoitustiloja on rakennettu kahteen otteeseen niin, että nyt huonetilaa löytyy 30 asiakkaalle.

Suunnitelmissa lisätä majoituskapasiteettia

Viimeisimpänä uudistuksena on hakelämmityksen uusiminen. Tahti ei kuitenkaan tähän hidastu, vaan uudet suunnitelmat on jo levitetty pöydälle. Joen takana olevalle alueelle rakennetaan lähitulevaisuudessa lisää majoitustilaa ja lasten puisto. Luontomatkailuakin olisi tarkoitus lisätä.

Kuulijaa alkaa jo hieman huimata, mistä tällaiseen kaikkeen on aikaa?

– Tämä on elämäntapa, ei tarvitse laskea tuntipalkkoja, Lasonen sanoo.

Yrittäjäpariskunnan lisäksi töitä on tekemässä neljä työntekijää talvisaikaan ja tuplamäärä kesällä. Lisäksi pariskunnan lapset auttavat loma-aikoina.

Tukea maaseuturahastosta

Ihan pystymetsästä ei yrittäjät tähän ole ryhtyneet, vaan taustalla oli ravintola-pubin pyörittämistä 16 vuotta Karstulan keskustassa. Lisäksi yritystoimintaa on pitänyt miettiä pariin otteeseen, kun avustusta on haettu maaseuturahastosta. Maaseudun kehittämisyhdistys Viisarin kautta on tuettu automuseota ja kesäteatteria, muihin on haettu tukea suoraan ELY-keskukselta.

– Tuella on ollut yritystoiminnassa oleellinen merkitys, ilman investointitukia meillä olisi todennäköisesti vain automuseo, Lasonen pohtii.

Automuseoon yritys sai aikoinaan Viisarilta investointituen lisäksi myös kehittämistukea ja tukea ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamiseen.

Asiakkaat Wanhoihin Wehkeisiin saapuu Karstulan lisäksi ympäröivistä kunnista. Häävieraita ja kesäteatterikatsojia saapuu kauempaakin. Kesäteatteri vetää katettuun katsomoonsa 400 katsojaa.

– Meillä on Heikki Luoman uuden näytelmän kantaesitys ensi kesänä, Lasonen toteaa ylpeänä

Pitkät välimatkat lisäävät suunnitelmallisuutta

– Maaseudulla yrittämisessä positiivista on se, että kun ihmiset tulevat kaukaa, täytyy heille miettiä tarkemmin isompi kokonaisuus, jota tarjota, toteaa paikalla piipahtanut Välilehto.

Pitkissä välimatkoissa piilee maaseudulla yrittämisen huonotkin puolet, asukkaita ja potentiaalisia asiakkaita on vähemmän ja tukkuihin täytyy matkata Jyväskylään tai Seinäjoelle asti.

– Yhteistyötä toki tehdään paikallisten markettien kanssa, mutta osa tuotteista pitää itse nähdä, Lasonen pohtii.

Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa maalla on mutkatonta ja Wanhat Wehkeet on monen yrityksen vakiojuhlapaikka. Maaseudulla yrittämisen positiivisena seikkana Lasosen mielestä on nimenomaan se, että kaikki tuntevat toisensa ja tarvittaessa oikeat osaajat löytyvät helposti. Tunnettuus vähentää myös markkinoinnin tarvetta.

Teksti ja kuva: Hanna Luoma


Palaa otsikoihin