Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Joutsan hyvinvointitupa tuo ihmisiä yhteen

Hyvinvointituvan toiminta Joutsassa mahdollistaa monipuolisen toiminnan kaikille kuntalaisille sekä yhteisen tilan, jonne kokoontua tai vain tulla tapaamaan muita ihmisiä.

Esimerkiksi vertaistuen saaminen on helpompaa ja kynnys hakeutua vertaistensa luokse on matala. Hyvinvointitupa mahdollistaa ihmisten osallistumisen itselleen sopivaan toimintaan sekä ohjaa ja tukee kuntalaisten hyvinvoinnin edistämistä tarjoamalla tietoa sekä yhteistoimintaa.  Lisäksi Hyvinvointitupa mahdollistaa kunnassa toimivien kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyön ja helpon lähestymisen näiden toimijoiden järjestämään toimintaan. Lisäksi tupa on mukana tapahtumien järjestämisessä ja tapahtumapaikkana.

kuvajumpasta2

Miten Hyvinvointitupa Joutsaan sitten tuli?

Hyvinvointitupa-asia oli ensimmäisen kerran esillä Vanhus- ja vammaisneuvoston kokouksessa maaliskuussa 2015 ja asia vietiin myös Joutsassa kokoontuvaan Kumppanuuspöytään jo samana keväänä. Joulukuussa 2015 Hyvinvointitupa-hanke oli kunnan perusturvalautakunnassa käsittelyssä ja myös rahoituksen hakeminen hankkeelle alkoi. Keväällä 2016 kunnan perusturvalautakunnassa hyväksyttiin hankesuunnitelma, jonka jälkeen myös kunnanhallitus hyväksyi hankesuunnitelman. Lokakuussa 2016 hankkeelle saatiin myönteinen rahoituspäätös Leader Maaseutukehityksen kautta ja vuoden 2017 tammikuussa hanketyöntekijä ja Hyvinvointituvan koordinaattori aloitti työnsä.

Varsinaiset Hyvinvointituvan avajaiset olivat huhtikuussa ja silloin tutustujia oli päivän aikana noin kahdeksankymmentä. Tupa otettiin lämpimästi vastaan ja tiloja alettiin heti varata sekä toimintaa ja sisältöä tuottamaan.

 

Hyvinvointituvan toiminnasta

Tuvalla on muun muassa infopiste, jossa on esitteitä ja materiaalia hyvinvoinnista ja terveydestä sekä saatavilla olevista palveluista. Paikan päällä on myös mahdollisuus palveluohjaukseen. Lisäksi tiloista löytyy verenpaineenmittausmahdollisuus ja kirjanvaihtopiste sekä useampia huoneita, jotka ovat käytettävissä erilaisiin kokoontumisiin ja tapahtumiin. Hyvinvointitupa on avoinna arkisin klo 9-13 ja paikalla on aina päivystäjä, joka huolehtii kävijöistä ja vastaa heidän tarpeisiinsa. Vapaaehtoiset päivystäjät eri yhdistyksistä ovatkin avainasemassa Hyvinvointituvan toiminnan ylläpitämisen kannalta. Tiloja voi varata myös illoiksi ja viikonlopuiksi tarvittaessa ja osa tapahtumista onkin painottunut iltoihin.

Hyvinvointituvalla on myös kalenteri niin sähköisessä kuin paperisessakin muodossa. Siinä näkyvät tilojen varaukset, vapaat ajat sekä kaikki tiloissa tapahtuva toiminta. Hankkeella on myös Joutsan kunnan nettisivuilla omat sivut, joiden kautta löytyy myös linkki kalenteriin. Facebookista hanke löytyy nimellä Joutsan Hyvinvointitupa.  Suosittelen tutustumaan tuvan toimintaan ja viikoittaiseen ohjelmistoon nettisivujen ja kalenterin kautta sekä kertomaan toiminnasta eteenpäin tuttavillesi!


Niina Kankare-Anttila

Hanketyöntekijä, Hyvinvointitupa

niina.kankare-anttila@joutsa.fi

 

 


 


 

 Palaa otsikoihin