Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Visiitin viemää ja oppien tuomaa

Pohjoisessa Keski-Suomessa toimiva Leader Viisari kokosi joukon alueen opintomatkoja Visiitti-teemahankkeeksi. Opintomatkojen kohteita löytyi niin Suomesta kuin ulkomailta, joista kauimmaiset suuntasivat Kreetalle, Islantiin, Englantiin ja Ruotsiin.

 Suomalaista taidetta Kreetalle ja hevosmatkailuoppeja Islannista

Viitasaarelainen Kymönkosken nuorisoseura vei visiitillään suomalaista kuvataideosaamista Kreetan Paleochoran kylään. Jo aiemmin kylässä vieraillut Helena Raatikainen kertoo, että opintomatka mahdollisti kansainvälisen yhteistyön käynnistämisen kahden eri puolilla Eurooppa sijaitsevan maaseudun taidetapahtuman kesken.
Visiitin viemää ja oppien tuomaa 2
– Opintomatka vauhditti kansainvälisen yhteistyön aloittamista ja vaihdoimme taideteoksia molempiin suuntiin, Raatikainen kertoo. Kesällä 2017 ihailtiin kreetalaista taidetta Kymönkoskella, ja Paleochorassa järjestettiin suomalainen taidenäyttely, jolle myönnettiin Suomi 100 -juhlavuoden status.

Viitasaaren ja Saarijärven hevosystäväinseurojen Islantiin suuntautuneella matkalla perehdyttiin islanninhevosen historiaan, sen tuotteistamiseen sekä yleensä matkailualaan. Hanna Kaihlajärvi Saarijärven hevosystäväinseurasta totesikin, että matkalle etukäteen asetetut tavoitteet saavutettiin ja odotukset ylittyivät.

– Meillä Suomessa on vastaavien matkailuelämysten tarjoamiseen vähintään yhtäläiset, ellei paremmatkin, mahdollisuudet kuin Islannissa. Mehän elämme luonnon luksuksen ympäröimänä, Kaihlajärvi toteaa innostuneesti.

Inspiraatiota yhteisöllisyyteen Englannista ja Ruotsista

Maaseudun Sivistysliiton (MSL) opintomatka johti Englannin rannikkokaupunki Hastingsiin, missä haettiin oppia yhteisökehittämisestä. Big Society-ohjelman mukaisesti ihmisten ja yhteisöjen tulee itse ottaa vastuu itsensä ja lähiympäristönsä hyvinvoinnista. Vapaaehtoistyön merkitys ja nuorten aktiivisuus yllättivät kaikki matkalle osallistuneet.

– Aloimme ideoida tapoja tehdä yhteisöllisyydestä, sosiaalisesta kanssakäymisestä ja muiden hyväksi tekemisestä entistä kiinnostavampaa ja vetovoimaisempaa myös meillä Suomessa, kertoo MSL:n Virpi Harilahti-Juola.
Visiitin viemää ja oppien tuomaa 3
Kyyjärven ja Kannonkosken kunnat puolestaan suuntasivat opintomatkallaan Ruotsiin. Gnosjön alueella kuultiin yritysten välisestä yhteistyöstä, jonka mallia voitaisiin kokeilla myös Kyyjärven ja Kannonkosken elinkeinoyhteistyössä. ”Gnosjön henki” on Ruotsissa kuuluisa käsite puhuttaessa yritysyhteistyöstä.

– Alueelle muodostunut alihankintaverkosto ja Gnosjön henki varmistivat sen, ettei ketään jätetä yksin, kertoo Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

– Matkalla ymmärsimme, ettemme tiedä tarpeeksi omista naapureistamme emmekä lähellämme sijaitsevasta potentiaalista. Päätimmekin Kannonkosken ja Kyyjärven kuntien yrittäjien välisen vierailuohjelman toteuttamisesta, Ylitalo iloitsee.

Visiitit poikivat uutta alueelle

Teemahankkeessa alueemme toimijat hakivat uusia kumppanuuksia ja ideoita oman alueensa ulkopuolelta. Osa matkoista on vielä toteutumatta, mutta tulokset ovat kannustavia, sillä selvä enemmistö matkaajista on jo sopinut jatkoyhteistyöstä, ja osa ideoista varmasti jalostuu myös hankkeiksi.

– Toisinaan on hyvä mennä merta edemmäs kalaan, jotta tunnistaa myös lähempänä sijaitsevat apajat, toteaa Viisarin hankesihteeri Mari Puro, joka oli mukana ideoimassa Visiittiä.


Teksti: Anna Jaurakkajärvi
Kuvat: Mari Waali, Kirsti Kaakkurivaara ja Eero Ylitalo

Palaa otsikoihin