Mestarit eli ammattikalastajat jakavat arvokasta tietoa ja taitoa alasta kiinnostuneille kisälleille. Avainasemassa on tekemällä oppiminen.
Mestarina toimii kalastaja tai kalankasvattaja, ja hänen kisällinään työskentelee nuorempi alalle aikova henkilö. Pari työskentele yhdessä yhteensä kuusi kuukautta. Työjaksot sijoitetaan vuoden ajalle siten, että kalastajan kausiluontoisen työn sesongit tulevat tutuiksi.
Työskentelymalli tarjoaa kalastajalle mahdollisuuden kouluttaa itselleen työntekijä tai saada yritykselleen jatkaja. Alasta kiinnostunut nuori puolestaan saa tutustua työhön ennen yrittäjäksi ryhtymistä.
Mestari-kisälli -hanke on tuonut yhteen kahdeksan kaupallista kalastajaa ja alalle aikovaa henkilöä työpareiksi Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Keski-Suomesta työpareja on mukana Viitasaarelta, Saarijärveltä, Jyväskylästä, Laukaasta ja Kuhmoisista. Tavoitteena on saada uusia kalastajia Sisä-Suomen kalatalousryhmän toiminta-alueelle ja auttaa jo olemassa olevia kalastusyrityksiä sukupolvenvaihdoksissa.
Viitasaarelaiset Minna Hintikka ja Tapio Saarisilta ovat päässeet hyvään vauhtiin mestari-kisälli työskentelyssä ja toimintamalli saa heiltä kiitosta.
– Tämä on ainoa tapa, jolla on mahdollista saada kalatalousalalle uusia tekijöitä – ei näitä asioita opi koulun penkillä, hankkeessa mestarina toimiva Saarisilta toteaa. Hän toivoo hankkeen antavan nuorille positiivisen kuvan alasta. Jos joku tästä porukasta saisi kipinän, mikä sen hienompaa, Saarisilta summaa.
Mestari Tapio Saarisilta ja kisälli Minna Hintikka.
Lisää nuoria alalle
Yksi kisälleistä, Niko Peippo on hiljattain muuttanut perheensä kanssa Saarijärvelle, ja tulevaisuudessa hän aikoo hankkia osan ansiostaan sivutoimisena kalastajana. Tavoitteessaan häntä auttaa kalastaja Juha Piilola.
– Työskentely on alkanut mukavasti, kun henkilökemiat kohtaavat kalastajan kanssa ja yhteistyö pelaa. Unelmahomma tämä minulle on, vaikka kyseessä onkin raskas työ. Tämä ala vaatii myös halua ja kiinnostusta vesillä liikkumiseen, kertoo Niko Peippo.
Nuorten saaminen kalatalousalalle on päivänpolttava kysymys, sillä kalastajien ammattikunta ikääntyy kovaa vauhtia. Lisäksi suomalaiset syövät jatkuvasti enemmän kalaa, joten kotimaiselle kalalle on yhä enemmän kysyntää.
– Nuoria ja uusia tekijöitä tarvitaan alalle. Asiaa pitäisi saada paremmin julkisuuteen ja nuortenkin tietoisuuteen. Siinä tämä hanke on paikallaan, Peippo kiittää.
Vaikka kaupallisten kalastajien keski-ikä hiipii jatkuvasti korkeammalle, on Mestari-kisälli-hankkeessa yllätytty positiivisesti siitä, miten paljon kaupallisesta kalastuksesta kiinnostuneita nuoria on löytynyt Keski-Suomesta ja Päijät-Hämeestä. Vastaavanlaista kaupallisen kalastuksen mestari-kisälli-toimintaa on käynnissä ja alkamassa myös muualla Suomessa.
Kouluyhteistyöstä hyötyä kisälleille
Mestari-kisälli-hanke toteutettiin yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa. Yhteistyön ansiosta kisällit voivat suorittaa mestari-kisälli-toiminnan ohessa kalastajan työssä tarpeellisia kursseja sekä osan kalatalouden perustutkinnosta. Esimerkiksi nuoren kalastajan EU-tuen saamisessa kalatalousalan ammatillisista opinnoista on merkittävää hyötyä.
Hanketta rahoitti ja hallinnoi Päijät-Hämeen Kalatalousryhmä, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnat sekä Kouvolan, Iitin ja Pertunmaan kunnat. Hankkeen rahoitus tuli Euroopan meri- ja kalatalousrahastolta, Suomen valtiolta ja alueen kunnilta.
Teksti: Maiju Puranen