Uusi EU:n maaseuturahoituskausi on käynnistynyt vuoden alusta. Rahoitusta säätelevä lakipaketti on jo voimassa, hanke- ja yritystukien asetukset saataneen voimaan huhtikuun alusta lukien. Vaan sittenkin vielä tarvitaan ripaus kärsivällisyyttä. Tukihaut aukeavat sitä mukaa, kun niitä saadaan asetusten mukaisina vietyä sähköisen tukihaun Hyrrä-järjestelmään.
Nyt onkin sopiva hetki raottaa vakan kantta, ja katsoa millaisia eri tukivälineitä Leader-rahoitus tarjoaa paikalliseen kehittämiseen rahoituskaudella 2023-2027.
Kehittämishankkeiden ”isossa kuvassa” entiset tukimuodot jatkuvat: Leader-rahoitusta voi hakea yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin ja investointeihin. Myös koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä yritysryhmähankkeet ovat edelleen mukana tukipaletissa. Uutuutena kuvaan astuu Älykkäät Kylät- hankerahoituskokonaisuus, joka koostuu valmistelurahasta, koordinaatiohankkeista sekä kylätasolla toteutettavista toimenpiteistä.
Älykkäät Kylät- kokonaisuus on herättänyt kentällä paljon kiinnostusta, ja vähintään yhtä paljon kysymyksiä sen toteutustavasta. Useissa maakunnissa kokonaisuutta on jo lähdetty valmistelemaan yhteistyössä maakunnallisen kyläasiamiehen ja Leader-ryhmien sekä ELY-Keskuksen kanssa. Niin juuri pitääkin. Tavoitteeksi voisi asettaa, että Suomi on 2030 Älykkäiden Kylien toteutuksessa EU:n paras! Laajat paikalliskehittämisen verkostomme antavat tähän kaikki mahdollisuudet.
Leader-yritysrahoituksen puolella on tapahtunut eniten muutoksia verrattuna aiempaan
Yritysten käynnistystuissa on mahdollisuus sekä yrittäjyyskokeiluun, yritystoiminnan käynnistämiseen omistajanvaihdoksen avulla, että osa-aikaisen ja päätoimisen yritystoiminnan starttaamiseen. Kehittämistuissa tukea voidaan myöntää yritystoiminnan suunnitteluvaiheeseen, kehittämistoimien valmisteluun sekä vakiintuneen yritystoiminnan kehittämiseen. Tukipalettiin kuuluu lisäksi maatalouden kokeilutuki. Tuet ovat suuruudeltaan 1 000 – 7 500 euroa, ja niiden hakua ja maksatusta on yksinkertaistettu.
Yritysten investointituissa koettiin heikennys, kun tukikelpoisten kokonaiskustannuksien määrä laskettiin 100 000 euroon. Yritysrahoitusta koskevassa asetusluonnoksessa oli lausuntovaiheessa lisäksi säännös, jonka mukaan osa-aikaiselle yrittäjälle tukea voitaisiin myöntää maksimissaan 20 000 euron kustannuksiin. Tähän Leader-jaosto lausui jyrkästi, että rajoitus on poistettava, ja annettava päätösvalta asiassa Leader-ryhmien hallituksille, jonne asia ilman muuta kuuluukin. Totisesti toivomme, että rajoitus poistetaan, eikä pienyrittäjien tukirahoitusmahdollisuuksia entisestään kavenneta uudella CAP- rahoituskaudella.
Heli Walls
Leader-työn kehittämispäällikkö
Suomen Kylät ry
Kirjoitus on julkaistu Suomen kylien maaliskuun 2023 uutiskirjeessä.