Leader Keski-Suomi logo
Kuvassa Keski-Suomen Leader-ryhmien toiminnanjohtajat ja hallitusten puheenjohtajat

Keski-Suomen Leader-ryhmille 15,6 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen tuleville vuosille

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt JyväsRiihen, Maaseutukehityksen, Vesuri-ryhmän ja Viisarin Leader-ryhmiksi uudelle rahoituskaudelle 2023–2027. Keski-Suomen Leader-ryhmille myönnetty rahoituskehys on yhteensä 15,6 miljoonaa euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen. Rahoitusta myönnetään maaseudun yrityksille ja yhteisöille. Rahoituksen haku avautuu kevätkesän 2023 aikana.

Ministeriö valitsi Suomeen 52 Leader-ryhmää ja määritti niiden käyttöön tulevat rahoituskehykset kunkin ryhmän asukasmäärän ja strategian laadun perusteella. Asukasmäärissä painotettiin harvaan asutun ja ydinmaaseudun asukkaita. Leader Viisarin rahoitus on 5,0 miljoonaa euroa, Leader JyväsRiihen 3,8 miljoonaa euroa, Leader Vesuri-ryhmän 3,5 miljoonaa euroa ja Maaseutukehityksen 3,3 miljoonaa euroa.

Rahoitus käytetään maaseudun paikalliskehittämiseen myöntämällä yritys- ja hanketukia koko Keski-Suomessa Jyväskylän keskustaa lukuun ottamatta. Leader-toiminta ja rahoitus mahdollistavat sen, että kehittämistyöhön pääsevät osallistumaan laajasti maaseudun asukkaat koko maakunnassa.

Leader-ryhmät ovat laatineet paikalliset kehittämisstrategiat laajasti osallistaen alueidensa asukkaat ja toimijat. Leader-strategioissa kuuluu asukkaiden, yhdistysten, yritysten, asiantuntijoiden ja nuorten ääni. Kehittämisen painotukset kohdentuvat niihin asioihin, jotka on paikallisesti koettu tärkeiksi.

– Rahoituksen avulla parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta, kehitetään paikallisia palveluja ja elinkeinoja. Uusien yritysten käynnistämiseen ja olemassa olevien kehittymiseen panostetaan. Yhteisöt voivat puolestaan edistää asuinviihtyvyyttä, harrastusmahdollisuuksia ja innovatiivisia tulevaisuuden ratkaisuja. Rahoitusta suunnataan alkavalla kaudella erityisesti maaseudun älykkäisiin ja ilmastoviisaisiin tekoihin, kertoo Leader Viisarin toiminnanjohtaja Sanna Kiuru.

Uusi rahoituskausi tuo Leader-ryhmien käyttöön myös uusia tukivälineitä, joita ovat esimerkiksi setelimuotoiset rahoitukset yrittäjyyden kokeiluun, omistajanvaihdoksen valmisteluun ja maatalouteen liittyviin pienimuotoisiin kokeiluihin. Myös osa-aikaisen yritystoiminnan tukeminen tulee mahdolliseksi. Investointitukia on edelleen mahdollista hakea sekä uuden yrityksen käynnistämisvaiheessa että toimivan yrityksen kehittämistarpeisiin. Yleishyödyllistä kehittämistä voidaan uudellakin kaudella toteuttaa kehittämis- ja investointihankkeiden avulla. Uusi väline on muutamien tuhansien eurojen pienhanke yhteisöille.

Leader-rahoitusta pääsee hakemaan kevätkesällä, kun uutta kautta koskeva kansallinen lainsäädäntö ja toimeenpano valmistuvat. Hakemuksia voi jättää hakujen avauduttua sähköisesti Hyrrä-hakujärjestelmässä. Hyrrän uudistaminen tulevia hakemuksia varten on parhaillaan käynnissä Ruokavirastossa.

– Nyt on hyvä aika ideoida ja suunnitella hankkeita. Toivomme, että sekä yritykset että yhdistystoimijat olisivat yhteydessä oman alueensa Leader-ryhmään hankeideoissa, kehottaa Maaseutukehityksen toiminnanjohtaja Tiina Seppälä.

Leader-ryhmä on maaseudun kehittämisyhdistys, joka myöntää EU:n maaseuturahaston tukia paikalliseen kehittämiseen yrityksille ja yhteisöille. Leader-tuki muodostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta.

Lisätiedot:
JyväsRiihi (toimintakunnat Jyväskylän maaseutualue, Laukaa, Muurame ja Uurainen): Toiminnanjohtaja Leena Karjalainen: 044 959 8500, leena.karjalainen@jyvasriihi.fi

Maaseutukehitys (toimintakunnat Hankasalmi, Joutsa, Konnevesi, Luhanka ja Toivakka): Toiminnanjohtaja Tiina Seppälä: 040 755 5115, tiina.seppala1@gmail.com

Vesuri-ryhmä (toimintakunnat Multia, Petäjävesi, Keuruu, Jämsä ja Kuhmoinen): Toiminnanjohtaja Raisa Saarilahti-Kulju: 050 324 1144, toimisto@vesuri-ryhma.fi

Leader Viisari (toimintakunnat Pihtipudas, Kinnula, Kivijärvi, Viitasaari, Kannonkoski, Kyyjärvi, Karstula, Saarijärvi ja Äänekoski): Toiminnanjohtaja Sanna Kiuru: 0400 418 055, sanna.kiuru@saarijarvi.fi ja hankesihteeri Mari Puro, 040 712 2025, mari.puro@saarijarvi.fi

Kuvassa: Säätytalon allekirjoitustilaisuudessa Keski-Suomesta mukana: Seppo Ruotsalainen & Sanna Kiuru (Viisari), Heli Peltola & Leena Karjalainen (JyväsRiihi), Leena Hietala & Tiina Seppälä (Maaseutukehitys), Ossi Simola & Raisa Saarilahti-Kulju (Vesuri-ryhmä) sekä Risto Janhunen (Keski-Suomen ELY-keskus).

Lisätietoa myös:
MMM tiedote (10.2.2023): Leader-ryhmät allekirjoittivat sopimukset MMM:n ja Ruokaviraston kanssa
MMM tiedote (27.1.2023): 223 milj. euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen – MMM hyväksyi Leader-ryhmät kaudelle 2023–2027

Kuvassa kaikki Suomen Leader-ryhmät
Kuva: MMM Säätytalo 10.2.2023

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta