Ensimmäistä kertaa järjestettävällä Maaseutuleirillä käynnistettiin maaseudun uudelleen brändäys. Kun reiluksi vuorokaudeksi laitetaan yhteen lähes 40 maaseudusta innostunutta kehittäjää, toimijaa, yrittäjää ja kyläläistä, syntyy historian ensimmäisen maaseudun manifesti. Tämä porukka on sisuuntunut puheista, joissa viimeisen sanotaan sammuttavan valot ja verhoja ollaan vetämässä kiinni maaseutukotien ikkunoista. Ei tule tapahtumaan, jos on meistä kiinni, todettiin painokkaasti Virroilla Nuorisokeskus Marttisella vietetyn maaseutuleirin päätteeksi.
Lue alkuperäinen uutinen täältä.
Kuva: Amanda Lehtola
Maaseudun manifesti
Mitä maaseutu on?
Monelle maaseutu on kärpäsiä, hiihtolatuja, laiduntavia lehmiä. Mökkejä, joihin kaupunkilaiset pakkautuvat juhannuksen viettoon. Osalle se on mielikuva pitkistä etäisyyksistä ja lakkautettavista kyläkouluista, toisille paljaat varpaat aamukasteisella nurmikolla, mummolamuistot ja havumetsän pihkainen tuoksu. Mopopoikia, traktoritanssiaisia ja juoruakkoja.
Kun asiaa katsotaan vähän pintaa syvemmältä, nähdään, että maaseutu ei ole ainoastaan kaupunkilaisten virkistymisalue. Se on Suomen ekologinen ja taloudellinen selkäranka. Se on tässä muuttuvassa maailmassa meidän paras turvatakuu. Maaseutu on ruoka-aitta, vesivaranto ja hiilinielu. Metsissä kasvaa meidän vientitase, pelloilta ja tiloilta ammennetaan ja valmistetaan lähes kaikki kotimainen kauppojen hyllyille.
Mummonmökit eivät ole jämähtäneet historiaan, vaan ovat kytkettynä laajakaistaan. Yhä useammat tietotyöläiset tekevät kansainvälistä kauppaa savusaunan seinustalla. Yhä useammat kansainväliset matkailijat haluavat tulla kokemaan neljän vuodenajan luonnonvoimat.
Tämän lisäksi maaseudun henkiset rikkaudet ovat käsittämättömät. Se mitä suomalaiseksi identiteetiksi kutsutaan kuten: luontoyhteys, puhtaus, naapuriapu, rehellisyys ja sisu ovat syntyneet maaseudulla ja totta puhuen ne ovat ominaisuuksia, joita ilman ei kaupungin ulkopuolella edes pärjää. Maaseudulla korjataan, selvitään ja eletään kestävästi. Hädän hetkellä ystäviin voi todella luottaa. Järven ja metsän välissä, Otavan alla, ihmiset punnitaan tekojen mukaan. Siellä sukupuolella, ihonvärillä tai uima-asulla ei ole paljoakaan painoa.
Me olemme nähneet myös hädän. Kaupungistumisen ja keskittämishuuman kiihtyessä maaseutu ei ole saanut sille kuuluvaa arvostusta.
Tämä on kehityssuunta, jota me emme suostu katsomaan sivusta.
Me muistutamme koko kansakuntaa maaseudun tärkeydestä. Herätämme jokaisen suomalaisen metsäläisjuuret talviunilta ja nostamme kylät uuteen kukoistukseen.
Me olemme maaseudun nöyrien ja hiljaisten ääni.
Me teemme maaseudun ihmiset näkyviksi.
Me olemme rohkeasti maalaisia ja tämä tarina on vasta alussa.
Maaseudun Manifesti laadittiin ensimmäisellä Maaseutuleirillä 28.-29.9.2023 Virroilla. Se on tulosta innostuneiden maaseudun puolustajien yhteisestä visiosta ja omistautumisesta maaseudun kehityksen edistämiseen ja yksipuolisen maaseudun mielikuvan muuttamiseen.