Leader Keski-Suomi logo
EU-lippu liehuu

Rahoitustiedote 07-09/2022: Keski-Suomen maaseudulle heinä-syyskuussa 1,1 miljoonaa kehittämiseuroa

Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä maaseuturahastosta maakunnan yrityksille ja hanketoimintaan yhteensä 1,1 miljoonaa euroa. Summasta yli 700 000 euroa on Leader-ryhmien tukea maaseudun yrityksille sekä yleishyödyllisiin hankkeisiin. Tiedotteen liitteistä tarkemmat tiedot kaikista tuensaajista.

ELY-keskus myönsi maaseuturahastosta vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä reilut 400 000 euroa.

Yritystuet kohdennettiin EU:n elpymisvaroista yritysten pieniin energiainvestointeihin, kuten aurinkopaneeleihin ja ilmalämpöpumppuihin. Ajankohtaista tukea voi hakea edelleen, sillä hakuaikaa on jatkettu 30.11. saakka. Tukea voivat hakea maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset.

– Energianhinnan voimakkaasti noustessa on maaseutualueella sijaitsevien yritysten sähkölaskuun saatavissa säästöä investoimalla uusiutuvaan energiaan, sanoo Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Tukea laitteiden hankitaan voi saada vajaan kolmanneksen, mutta hakuaikaa on enää marraskuun loppuun, joten suunnitelmat tulee tehdä ripeästi.

Hankerahoitus ohjautui myös ajankohtaisiin teemoihin. Järvi-Suomen maaseudun ilmasto- ja ympäristöohjelman tavoitteita edistetään suuralueella yhteisellä maatilojen muovit kiertoon hankkeella. Muovien kierrätys on voimakkaassa murroksessa muun muassa jätelain uudistuksen, kiristyvien kierrätystavoitteiden ja energian hinnannousun myötä. Keski-Suomen Sydänpiirin toteuttama hanke kiinnittää huomion maaseudulla toimivien yrittäjien ja pienten yritysten työntekijöiden hyvinvointiin.

Leader-ryhmiltä yli 700 000 euroa yrityksille ja yhteisöille

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat samalla vuosineljänneksellä maaseudun yrityksiä ja yleishyödyllisiä yhteisöjä yhteensä reilulla 700 000 eurolla, josta yrityksille myönnettiin 207 000 euroa ja yhteisöille noin 512 150 euroa.

Yritystuet myönnettiin erilaisiin laiteinvestointeihin ja toimitilalaajennuksiin. Tuettavat toimialat edustavat niin huoltamopalveluita, metsätaloutta kuin matkailuakin eri puolilla Keski-Suomea. Äänekosken Hirvaskankaan Heavy Centerin yritysryhmähankkeessa lisätään alueen yritysten yhteistyötä, rakennetaan yhteistä brändiä sekä parannetaan yritysten diginäkyvyyttä ja kehitetään uusia palvelupolkuja.

Yleishyödyllisissä hankkeissa pidetään yllä kylä- ja seurantalojen kuntoa mm. Toivakan Ruuhimäen kylällä. Myös maaseudun kulttuurin ja taiteen tekemisen edellytyksiä kehitetään: Saarijärven uuden koulu- ja kulttuurikeskuksen tilaan toteutetaan nuorten hengessä rakentuva teos ja Joutsan Taidekeskus Haihatukselle hankitaan ajanmukaisia laitteita toiminnan tukemiseen.

Konneveden kunta haluaa puolestaan yhdistää markkinoiden tavoittamattomissa olevat maaseudun kylien tyhjilleen jääneet kiinteistöt sekä niitä etsivät maallemuuttajat tai yritykset uudella maaseutuasumista kehittävällä hankkeellaan. Muissa hankkeissa kehitetään DigiSampolaa Lanneveden kylällä Saarijärvellä sekä rakennetaan Keuruun Haapapuistoon pumptrack-rata.

Tarkemmat tiedot kaikista tuensaajista löytyvät liitteistä.

Lisätietoja:
Yksikön päällikkö, Ulla Mehto-Hämäläinen p. 0295 024 577, Keski-Suomen ELY-keskus
Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

Liite 1: Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämä maaseuturahoitus Q3/2022
Liite 2: Keski-Suomen Leader-ryhmien myöntämä maaseuturahoitus Q3/2022

(Pdf-linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta