Leader Keski-Suomi logo
Äijälän kyläkoulu

Keski-Suomen Vuoden Kylä 2023 on maaseutuasumisen Äijälä Laukaasta

Laukaan Äijälän kylä sai Keski-Suomen Vuoden Kylä 2023 -tunnustuksen. Tunnustus myönnetään jo 27. kerran. Päätöksen vuoden kylästä tekee vuosittain maakunnallinen kyläyhdistys Keski-Suomen Kylät ry maakunnan maaseututoimijoista koostuvan raadin esityksestä. Keski-Suomen liitto palkitsee kylää edustavan Äijälän kyläseura ry:n 1000 € kehittämisrahalla.

”Olemme kokoamme suurempi kyläyhteisö, jossa jokainen saa olla omanlaisensa yksin tai yhdessä. Äijälässä on kaikkea sitä, mitä perhe ja aktiivinen ihminen toivoo – toimiva päiväkoti, koulu ja monia mahdollisuuksia harrastaa. Toivotamme jokaisen uuden asukkaan tervetulleeksi, sillä uskomme, että täältä löytyy hyvä koti myös sinulle.”, luvataan Laukaassa sijaitsevan Äijälän kylän verkkosivujen esittelyssä – eikä turhaan. Vuosien monipuolinen ahkerointi kylän kehittämiseksi on huomattu ja palkitaan nyt Keski-Suomen Vuoden Kylä 2023 -tunnustuksella.

Yhteistä hyvää talkoovoimin

Äijälän aktiivinen ja yhteisöllinen noin 400 asukkaan ja 170 talouden kyläyhteisö on kehittänyt toimintaansa suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Kyläyhdistys on perustettu jo vuonna 1928 ja rekisteröity uudelleen 1986. Vahva yhdessä tekemisen perinne on merkittävä osa vireän Äijälän henkeä. Kyläläiset tuottavat yhdessä monia harrastuksia kylän asukkaille ja mökkiläisille, mutta myös naapurikyläläisille. Kylälle on tehty kyläselvitys yhteistyössä Laukaan kunnan kanssa sekä kyläkysely, jonka pohjalta laaditaan kyläsuunnitelma.

Äijälässä on toteutettu myös useita Leader-rahoitteisia hankkeita, joilla on edistetty tavoitteellisesti niin kylän pito- kuin vetovoimaakin. Esimerkkeinä mainittakoon uimarantahanke, aktiivipuisto ja paikallisen metsästysseuran lahtivajan, kylmiön ja kaluston investoinnit. Hankkeissa kyläläiset ovat ponnistelleet yhteisen hyvän eteen talkoovoimin.

Parhaillaan meneillään on Äijälän kasvuhanke, jonka tarkoituksena on hankkia kylälle uusia asukkaita. Kylän tunnettuuden ja potentiaalisten uusien asukkaiden löytämiseksi laaditaan markkinointi- ja viestintäsuunnitelma sekä selvitetään tonttikaupan myyntitapoja ja -kanavia. Kylää ja tontteja koemarkkinoidaan useissa eri kanavissa markkinointi- ja viestintäsuunnitelman mukaan. Lisätietoa hankkeesta päivitetään muun muassa Facebookin Uusi koti Äijälään -sivulle.

Keski-Suomen liitto palkitsee Vuoden Kylän “kylätonnilla”, jonka palkittava yhdistys voi käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla kylän kehittämiseen. Kylää myös juhlitaan kolmen kuukauden sisällä tunnustuksen julkaisemisesta. Keski-Suomen Kylät ry ottaa osaa juhlajärjestelyihin ja kustannuksiin.

Lisätiedot:
Tommi Koukka, Äijälän kyläseura ry, 040 832 0520, tommi.koukka[at]gmail.com
Marianne Huhtala, Äijälän kasvuhanke, 040 7027 091, uusikotiaijalaan[at]gmail.com
Reena Laukkanen-Abbey, Keski-Suomen Kylät ry, 040 0738205, toimisto[at]keskisuomenkylat.fi

Äijälän kylän aktiiviseen toimintaan, yhteisöllisyyteen ja mahdollisuuksiin voi tutustua paikan päällä vierailun ohella esimerkiksi kylän verkkosivuilla tai kyläyhdistyksen Facebook-sivulla. Lisätietoja Keski-Suomen Vuoden Kylä -kriteereistä löytyy Keski-Suomen Kylät ry:n verkkosivuilta.

(Kaikki linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta