Leader Keski-Suomi logo

Maaseudun kehittämisen hanketukia ja yritystukia koskevat asetukset hyväksyttiin

Valtioneuvosto hyväksyi 30.3.2023 maaseudun kehittämishankkeiden ja yritysten rahoitusta koskevat asetukset, joilla määritetään ehdot maaseudun kehittämisen tukemisesta rahoituskaudella 2023-2027 Leader-rahoituksella.

Hankerahoituksella kehitetään uutta toimintaa paikallisesti

Kehittämishanketukea voidaan myöntää hankkeisiin, joiden kohteina ovat maaseudun kehittäminen, koulutus- ja tiedonvälitys sekä yleishyödylliset investoinnit. Leader-ryhmät voivat rahoittaa myös pienhankkeita, jotka ovat kehittämisessä ja investoinneissa uusia, kevyempiä tukimuotoja. Kehittämishankkeiden uusia teemoja ovat älykkäät kylät -hankkeet. Ympäristö- ja ilmastoteemat sekä digitalisaatio korostuvat hankerahoituksessa aikaisempaa enemmän.

Yritysrahoituksella monipuolistetaan maaseudun yrityksiä

Maaseudun yritysrahoituksen keskeisenä tavoitteena on maaseudun elinkeinojen monipuolistaminen. Rahoitusta voidaan myöntää yritystoiminnan käynnistämiseen, investointeihin ja kehittämiseen. Leader-ryhmillä tulee olemaan käytössään uudet tukimuodot eri vaiheissa olevien yritysten uudistumiseen aina yrittäjyyden kokeiluista omistajanvaihdoksiin asti. Uutena muutoksena myös osa-aikayrittäjät voivat jatkossa saada yritystoimintaansa tukea.

 

Asetukset tulevat voimaan 6.4.2023. Maaseudun kehittämisen hanketukia ja yritystukia haetaan Leader-ryhmistä Hyrrä-asiointipalvelun kautta sähköisesti. Tukien hakeminen käynnistyy myöhemmin vaiheittain.

Rahoitushakujen avautumisesta tiedotetaan erikseen, vielä ei voi hakemuksia jättää.

 

Lue Valtioneuvoston tiedote täältä.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta