Leader Keski-Suomi logo
pelto

Tuet vahvistavat ruokaturvaa ja kehittävät kotimaista yrittäjyyttä

Maataloustuotantoa ja maaseudun kehittämistä tuettiin viime vuonna Suomessa 2,13 miljardilla eurolla. Rahoitusta saivat viime vuonna muun muassa viljelijät, yhdistykset, yritykset, kunnat, järjestöt, kauppa ja teollisuus, neuvontaorganisaatiot sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot.

Valtaosa viime vuonna maksetuista tuista, 1,9 miljardia euroa, on viljelijätukia. Yli kolmannes viljelijätuista maksettiin Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin sekä Varsinais-Suomeen. Näissä maakunnissa on myös suurin osa Suomen maatiloista.

Viljelijöiden lisäksi tuettiin muun muassa maaseudun yritysten ja yhteisöjen investointeja, maksettiin neuvontakorvausta ja tuottajaorganisaatiotukea, rahoitettiin koulutus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita sekä tuettiin maidon ja hedelmien jakelua kouluissa ja päiväkodeissa.

Tuensaajia vuonna 2022 oli yhteensä 54 491. Tuensaajista noin 88 prosenttia on maatiloja. Tukea saaneiden maatilojen määrä on vähentynyt lähes 4 prosenttia vuodesta 2021.

Maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen suunnatun reilun kahden miljardin euron summasta lähes puolet on EU-rahoitusta. Toinen puoli summasta koostuu Suomen kansallisesti rahoittamasta osuudesta.

Kaikesta Suomen saamasta EU-rahoituksesta yli puolet suuntautuu maatalouden ja maaseudun kehittämiseen.

Kaikki tiedot vuonna 2022 maksetuista EU-tuista ovat saatavilla Ruokaviraston EU-tukitietojen verkkopalvelusta.

  • Tuet ovat osa kokonaisvarautumista – lisätuki varmisti tuotantoa kriisivuonna
  • EU-rahoituksella tuettiin uusiutuvia ja tehokkaampia energiaratkaisuja
  • Rahoitus nojaa alueelliseen päätöksentekoon

Lue koko Ruokaviraston tiedote.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta