Leader Keski-Suomi logo

Yli 75 miljoonaa euroa maaseudun kehittämiseen Keski-Suomessa – uusi rahoituskausi käynnistyy

Keski-Suomen osuus EU:n maaseuturahoituksesta Suomessa on yli 75 miljoonaa euroa uudella rahoituskaudella 2023–2027. Rahoitus on tarkoitettu keskisuomalaisten maaseudun, yritysten ja yhteisöjen kehittämisen ja kasvun tueksi. Rahoituksen haku avautuu kevätkesän 2023 aikana. Keskiviikkona 5.4. aamulla järjestetään info maatalouden investointituista ja iltapäivällä Ideat itämään -webinaarissa kerrotaan yritys- ja kehittämishankerahoituksen painopisteistä, tukimuodoista ja rahoitushausta.

Keski-Suomen ELY-keskuksen osuus maaseudun kehittämistoimenpiteiden kokonaisuudesta on noin 60 miljoonaa euroa. Rahoituksesta puolet kohdennetaan maatalouden yritystoiminnan aloittamiseen ja investointeihin, ja puolet maaseutualueiden muihin yritysinvestointeihin ja yhteisöjen kehittämishankkeisiin. Vihreän siirtymän tukeminen ja ympäristö- ja ilmastohankkeet ovat erityistavoitteita. Rahoituksen kohdentaminen tulevalla viisivuotiskaudella perustuu Keski-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelmaan, jossa keskeiset painopisteet ovat biotalous ja vetovoimainen maaseutu.

Rahoituksen avulla parannetaan maaseudun elinvoimaisuutta sekä kehitetään palveluja ja elinkeinoja. Panoksia laitetaan uusien yritysten käynnistymiseen ja olemassa olevien kehittymiseen. Yhteisöt voivat puolestaan edistää asuinviihtyvyyttä, harrastusmahdollisuuksia ja innovatiivisia tulevaisuuden ratkaisuja.

Rahoitus käytetään maaseudun kehittämiseen myöntämällä yritys- ja hanketukia koko Keski-Suomessa Jyväskylän keskustaa lukuun ottamatta. Rahoittajina toimivat tälläkin kaudella Keski-Suomen ELY-keskuksen lisäksi neljä Keski-Suomen Leader-ryhmää – JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä ja Viisari.

Keski-Suomen Leader-ryhmille 15,6 miljoonaa euroa maaseudun paikalliseen kehittämiseen

Leader-toiminta ja rahoitus mahdollistavat sen, että kehittämistyöhön pääsevät osallistumaan laajasti maaseudun asukkaat koko maakunnassa. Kehittämisen painotukset kohdentuvat niihin asioihin, jotka on paikallisesti koettu tärkeiksi.

Uusi rahoituskausi tuo Leader-ryhmien käyttöön myös uusia tukivälineitä, joita ovat esimerkiksi palveluseteli-muotoiset rahoitukset yrittäjyyden kokeiluun, omistajanvaihdoksen valmisteluun ja maatalouteen liittyviin pienimuotoisiin kokeiluihin. Myös osa-aikaisen yritystoiminnan tukeminen tulee mahdolliseksi. Investointitukia on edelleen mahdollista hakea sekä uuden yrityksen käynnistämisvaiheessa että toimivan yrityksen kehittämistarpeisiin. Yleishyödyllistä kehittämistä voidaan uudellakin kaudella toteuttaa kehittämis- ja investointihankkeiden avulla. Uusi väline on muutamien tuhansien eurojen pienhanke yhteisöille.

Tervetuloa mukaan Ideat itämään -webinaariin!mainoskuva webinaari 5.4.2023

Rahoittajat järjestävät kaikille avoimen livelähetyksen Youtuben kautta keskiviikkona 5. huhtikuuta kello 15-17.
Paikka: Keski-Suomen maaseudun Youtube-kanava

Tilaisuudessa kerrotaan mm. rahoituksen suuntaamisen painopisteistä sekä haun avautumisen ennakkotiedosta.
Tervetuloa linjoille!

Lisätietoa:
Keski-Suomen ELY-keskus: yksikön päällikkö Pertti Ruuska, 0295 024 121, pertti.ruuska@ely-keskus.fi

Leader-ryhmät:
– JyväsRiihi: Toiminnanjohtaja Leena Karjalainen: 044 959 8500, leena.karjalainen@jyvasriihi.fi
– Maaseutukehitys: Toiminnanjohtaja Tiina Seppälä: 040 755 5115, tiina.seppala1@gmail.com
– Vesuri-ryhmä: Toiminnanjohtaja Raisa Saarilahti-Kulju: 050 324 1144, toimisto@vesuri-ryhma.fi
– Viisari: Toiminnanjohtaja Sanna Kiuru: 0400 418 055, sanna.kiuru@saarijarvi.fi

Lue myös: 
Rahoitusinfo maatiloille ke 5.4. klo 9-11

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta