Paula Keränen ja Eeva Lindqvist kirjoittivat Leader-hankkeella rakastamastaan lajista tietokirjan, joka kertoo raviratsastuksen salat näyttävästi kuvitettuna.
Monté eli raviratsastus rantautui Suomeen vuonna 1979, kun Vermossa kilpailtiin ensimmäinen lähtö. Lähes 50 vuoden ajan Suomi on ollut monté-maa, mutta varsinaista opaskirjallisuutta lajiin ei ollut. Tähän tarpeeseen syntyi Monté Team Finland ry:n Leader-hanke, jossa tehtiin kirja “Monté: raviurheilua ratsain”.
Teoksen toisella kirjoittajalla Eeva Lindqvistillä on pitkä historia montén parissa.
– Laji alkoi herättää yhä enemmän kiinnostusta, joten perustettiin lajiyhdistys, joka alkoi pitämään SM-kisoja. Osallistuin heti ensimmäisiin, Lindqvist muistelee hymyillen.
Kiinnostus raviratsastukseen kasvoi ja osallistujia tuli lisää.
– Alkoi tulla kysymyksiä, että miten pääsee mukaan ja mitä varusteita tarvitaan. Kokeneemmat ensin neuvoivat, lopulta alan ihmiset alkoivat pitää ihan kursseja, joissa minäkin olin opettamassa. 1990-luvun lopulla, kun pidin monistesulkeisia kurssin tiimoilta, tuli mieleen, että kunpa olisi kirja, jossa tämä kaikki tieto olisi tarjolla, Lindqvist kertaa.
Ideaa kirjasta hauduteltiin pitkään
Monté-kilpailut alkoivat Ranskassa jo 1836, edelleen maa on raviratsastuksen ehdoton kärki. Lindqvist kävi tutustumassa ranskalaiseen montéen ja ymmärsi, miten paljon tietoa pitäisi kerryttää kirjaa varten, joten syttynyt kipinä jäi odottamaan parempaa hetkeä kasvamiseen.
2010-luvulla Lindqvist tutustui Paula Keräseen, tietenkin monté-kurssilla.
– Paulan kanssa natsasi heti ja tuli juteltua, että pitäisi kirja kirjoittaa. Siinä päätettiin, että ryhdytään hakemaan hankerahaa, koska omakustanteisesti tätä ei pysty tekemään.
Vieläkään ei ollut aika isommalle opaskirjalle, vaan Keränen ja Lindqvist kirjoittivat opetushallituksen tuella lapsille ja nuorille tarkoitetun “Ravataan – yhdessä” -kirjan.
Leader-hanke teki haaveesta totta
Hankasalmelaistunut Eeva Lindqvist oli käynyt Maaseutukehityksen Anja Kauppisen juttusilla monté-kirjasta, ja mahdollisuus Leader-hankkeelle aukesi siirtymäkaudella 2020–2022.
– Meillä kävi hyvä tuuri, kun vanhalla kaudella sai vielä painokulut hankkeeseen, Lindqvist toteaa.
– Kehittämishankkeiden rahoituksessa tapahtui muutoksia ohjelmakausien vaihteessa vuoden 2023 alusta, kun voimaan tulivat uudet säädökset. Aiemmalla kaudella alle 50 000 euron hankkeissa ei tarkasteltu tuloja hankkeiden toiminnassa syntyneistä tuotoksista, kuten kirjoista, mutta nyt lainsäädäntö ei enää mahdollista kirjojen tekoa myyntitarkoituksessa, kertoo Maaseutukehityksen toiminnanjohtaja Tiina Seppälä.
Kirjan kirjoittamisessa tuli vastaan jonkun verran yllätyksiä:
– Valokuvien etsimisen ja valmistelun eteen piti tehdä valtava työ, mutta se oli Paulan harteilla. Minulla oli byrokratiapuoli, ja niiden kiemurat olivat yllätys. Ilman Anjaa ei olisi tullut yhtään mitään tästä hommasta.
– Oma haasteensa oli oikean kirjoitusmuodon löytäminen ja sen säilyttäminen läpi tekstin. Vaikka suomea puhuu, niin välillä tuntui, ettei osaa kieltä ollenkaan, kun alkoi tekstiä tuottamaan, Lindqvist naurahtaa.
Valmis kirja on värikäs, kattavasti kuvitettu ja monipuolinen opas montén saloihin.
– Kirja on otettu hyvin vastaan, arvostelut ovat olleet todella hyviä. Paulan kanssa ollaan oikein tyytyväisiä lopputulokseen. Aluksi ei meinattu laittaa noin paljon kuvia, mutta kyllä nykyaikainen kirja tarvitsee niitä, Lindqvist sanoo.
Parhaimmillaan kuin tanssia
Kirjan työstäminen ei vienyt hohtoa montésta, vaan Lindqvist arvostaa lajia edelleen.
– Monté on ulkoilmalaji ja oikeaa tekemistä. Fyysinen laji ja antaa kuntoa, mutta on myös henkisesti tosi antoisaa. Hevosenergia rauhoittaa, ne ovat huikean upeita eläimiä.
– Ja jos mahdollista, niin suosittelen käymään Ranskassa katsomassa kisoja. Siellä monté on taidetta, ihan kuin hevosen ja ratsastajan tanssia.