Yrittäjä Markus Kupari nojaa kesäkahvilan tiskiin.

Kahvikokemuksia kesäidyllissä

Kesäinen Suomi on helmiä täynnä, yksi näistä odottaa kävijöitä Hankasalmella, hiekkaisen tien takana, keskellä kauneinta maalaismaisemaa: Tahkoselän Paahtimon kesäkahvila.

Sunnuntaipäivä on aurinkoinen ja kuluvan kesän kuumin. Kahvila aukaisee ovensa iltapäiväyhdeltä ja jo tuolloin paikalla on useampi autokunta. Vaikka kävijöiden kahvihammasta hieman kolottaa, ensin täytyy käydä tervehtimässä kesäkahvilan vieressä laiduntavia lampaita. Tahkoselän villa-asukit eivät pelkää vieraita, vaan keskittyvät laidunheinän lyhentämiseen ja pörriäisten karkoitukseen.

Kesäkahvila on rakennettu vanhaan kuivuriin, tiskin ja tuotevitriinin lisäksi sieltä löytyy kolme pöytää penkkeineen, yksi lastenpöytä ja iso peltomaisemaan avautuva ikkuna. Kahvilan asiakkailla on runsaasti valinnan varaa ja hetki menee, kun arpoo, tekisikö mieli enemmän jäälattea vai cappuccinoa, korvapuustia, mansikkapossea vai hapanjuurileipää. Tahkoselän Paahtimon tuotteiden lisäksi tarjolla on gelatoa Laukaasta sekä limonadia Sotkamosta, nekin tietenkin pientuottajilta.

Kotitilan kohtalokas kahvimylly

Tiskin takana baristana toimii yrittäjä ja tilan isäntä Markus Kupari, jonka kiinnostus kahviin alkoi Tahkoselältä löytyneestä vanhasta kahvimyllystä.

– Aloin sillä kokeilemaan, että tuleeko parempaa kahvia, jos itse jauhaa pavut ja kyllähän siitä tuli parempaa. Innostuin testailemaan erilaisia kahveja, ja mullistava kokemus oli, kun kaveri toi helsinkiläisen pienpaahtimon etiopialaista kahvia. Oikein hämmensi, että kahvi voi maistua niinkin hyvältä, ja siinä hurahdin kahvitouhuun, hän muistelee.

Kupari sai töitä Jyväskylästä Paahtimo Papusta, tämän jälkeen kokemusta kertyi myös ravintola-alalta, mutta muutaman vuoden jälkeen maaseudun kutsu voitti.

– Maalaispoika ei jaksanut enää kaupungissa asua ja palasin tähän sukutilalle, halusin työn, jota voi tehdä kotoa käsin ja päätin silloin perustaa kahvipaahtimon. Halusin tarjota muillekin mullistavia kahvikokemuksia.

Tahkoselän Paahtimon toiminta alkoi syksyllä 2021 pienimuotoisesti; ensimmäiseen kahvipaahtimeen mahtui papuja noin kilon verran kerrallaan. Hiljainen alku oli suunniteltua, sillä samoihin aikoihin Kupari alkoi opiskella agrologiksi.

– Silloin Paahtimo oli sivuhommana opiskelujen lomassa. Koulun kautta olen saanut paljon kursseja, joista on apua yrittäjyyteen.

– Nyt on sillä mallilla, että pääjuttu on kahvin paahtaminen ja kahvituksien pitäminen. Tietysti lisänä on sukutilalla vähän viljelyä, eläimiä ja metsätöitä. Sitten kun on pieniä lapsia, niin välillä on vähän haastetta yhdistää näitä kaikkia. Kun aikatauluttaa järkevästi, niin kyllä tässä eteenpäin porskutetaan, Kupari kuvailee arkeaan.

Puisella pöydällä on kaksi punasavista kahvikuppia ja yksi lasi, jossa on myös kahvia.
Tahkoselän Paahtimon kesäkahvilan tuotteet valmistetaan suurella sydämellä ja laatuun panostaen. Kuva: Johannes Myllymäki

Kesäkahvilan kehittämiseen apua Leader-rahoituksesta

Tahkoselän Paahtimon kesäkahvila oli satunnaisesti auki jo viime kesänä sekä Hankasalmen suuren sadonkorjuujuhlan yhteydessä muutamana vuonna. Tänä kesänä kahvila on auki säännöllisemmin, ja toiminta on ollut suunnitellumpaa. Kupari hyödynsi kesäkahvilan uudistukseen Leader-rahoitusta, jota käytettiin myös yrityksen verkkosivujen uudistukseen.

– Tarkoitus on erottua joukosta ja rahoituksen myötä sain huippukokki Jari Kovasen tekemään reseptejä kesäkahvilaan. Sieltä olen saanut todella laadukkaita jälkiruokia ja muita herkkuja osaksi valikoimaa.

– Laatu on ykkösenä, kahvi aina tuoretta ja tarjoamiset jäätelöineen ensiluokkaista. Ihmiset ovat tosi mielissään, ja on ollut kiva huomata, että laatua ja paikallisia raaka-aineita arvostetaan paljon. Kävijäpalaute ollut tosi hyvää.

Katse tulevaisuuteen

Kahvin hinta on puhuttanut jo pitkään, eikä Tahkoselän Paahtimokaan ole välttynyt kahviviljelmien ongelmilta.

– Hinnat on kyllä noussut raakakahvissakin, mutta ei niin paljon kuin perusmarkettikahvissa. Toisaalta kysyntä on ollut suurta, kun paljon satoa on pilaantunut.

– Hankin raakakahvin pienviljelijöiltä yksittäisiltä tiloilta tai osuuskunnista. Nyt on ollut vaikea löytää hyviä kahveja, jotka olisivat pientuottajilta, kun nekin viedään käsistä. Vielä olen onnistunut löytämään, mutta on ollut selkeästi huonompi valikoima aiempaan verrattuna, Kupari kertoo.

Tahkoselän Paahtimolla on kahvia Etiopiasta, Keniasta ja Nicaraguasta, paahtoasteet vaihtelevat vaaleasta tummaan ja oma kahvipaketti löytyy jopa nokipannukahveja varten.

Kupari on kasvattanut hiljalleen paahtimon toimintaa ja nykyään verkkokaupan kautta kahvia tilataan kautta Suomen. Yritykset ostavat paahtimon kahvia omilla etiketeillään, lisäksi erilaiset messuvierailut työllistävät yrittäjää.

– Paahtimo tässä koko ajan kasvaa. Katsoo jos tulevaisuudessa tekisi uutta pientä paahtimotilaa meidän maatilallemme, sen kokoista, jossa pystyisi myös pikkukauppa olemaan auki, Kupari suunnittelee ja lisää:

– Vielä tuossa vanhoissa tiloissa pärjää. Kesäkahvilaa on ollut kiva pitää, ja olisi hienoa, jos joskus olisi tilat, että voisi ympäri vuoden pitää kahvilapäiviä ja kahvitilaisuuksia, mutta sitä varten täytyy vielä selvitellä asioita. Se on kuitenkin haave tulevaisuutta varten.

Kesäistä maalaismaisemaa, keskellä menee hiekkatie, oikealle on aidattu laidun, taustalla on punainen rakennus, jonka pihassa puinen keinu.
Kuvassa oikealla on Tahkoselän tilan vanha kuivuri, johon kesäkahvila on rakennettu. Kuva: Johannes Myllymäki

Tahkoselän Paahtimo on hieno esimerkki siitä, kuinka erilaisellakin idealla voi maaseudulla aloittaa yrittäjyyden.

– Kilpailua ei tällä alalla ole Hankasalmella, vaan olen saanut tosi paljon tukea paikallisilta, kunnalta ja muilta toimijoilta, täällä on tosi hyvä yhteishenki.

– Olen kyllä tykännyt yrittäjyydestä. Olen aina ollut ihminen, joka haluaa uusia haasteita ja tehdä asioita oman näköisesti, niin yrittäjyys sopii siihen, Kupari päättää.

 

Artikkelikuva: Johannes Myllymäki

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Kimmo Friman, arboristi

Hae sivuilta

Leader Keski-Suomi -logo
Yksityisyydensuoja

Eväste (cookie) on pieni tekstitiedosto, joka tallennetaan tilapäisesti käyttäjän kiintolevylle. Evästeitä käytetään lähes kaikilla verkkosivustoilla, eivätkä sivustot välttämättä toimi kunnolla ilman evästeitä.

Eväste sisältää satunnaisesti luodun yksilöivän tunnuksen, jonka avulla voimme tunnistaa tietokoneesi ja kerätä tietoa siitä, mitä sivuja ja toimintoja selaimellasi käytät.