Leader Maaseutukehitys -logo
kuvituskuva kolikoita lasissa

Maaseutukehitys sai rahoitusta kaudelle 2023-2027

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–2027. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa. Maaseutukehityksen osuus tästä on 3,33 miljoonaa euroa. Summa koostuu

Leader-rahoitus on mahdollistanut monenlaista asuinympäristön viihtyvyyden parantamiseksi. Kuvassa Konneveden Häyrylänrannan kunnostettu hyppytorni ja laiturit.

alueen toimijoiden hakemuksiin myönnettävästä rahasta sekä  toimintarahasta.

– Ei voi muuta kuin olla tyytyväinen saatuun rahoitukseen, toteavat Maaseutukehityksen työntekijät Tiina Seppälä ja Anja Kauppinen kuin yhdestä suusta. Lähtökohtana kun oli se, että meidät luettiin alle 20 000 asukkaan alueena mukaan siihen 8 ryhmän joukkoon, jotka joutuivat aloittamaan strategiansa tekemisen aluejakoneuvotteluilla lähialueen ryhmien ja kuntien kanssa. Epävarmuus olemassaolosta ylipäätään leijui ilmassa parisen vuotta. Kun lopulta saimme  näin hyvän rahoituksen, on se iso asia meidän alueellemme ja sen eri toimijoille.

– Leader-ryhmät rahoittavat oman paikallisen kehittämisstrategiansa mukaisia kehittämishankkeita ja yritystukia. Maaseutukehityksen strategian nimi on “Mahdollistava Maaseutukehitys 2023-2027” ja se löytyy nettisivuiltamme, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Seppälä.

Leader-ryhmille on tulossa käyttöön täysin uusia tukivälineitä. Rahoitusta pääsee hakemaan vasta myöhemmin keväällä, kun uutta kautta koskeva kansallinen lainsäädäntö ja toimeenpano valmistuvat. Jatkossa hakemuksia voi jättää vain sähköisesti Hyrrä-hakujärjestelmässä. Hyrrän uudistaminen tulevia hakemuksia varten on parhaillaan käynnissä.

– Nyt on hyvä aika suunnitella hankkeita ja laittaa yhdistyksen tai yrityksen Suomi.fi -tunnukset ajantasalle sähköistä hakemista varten. Toivomme, että sekä yritykset että yhdistystoimijat olisivat yhteydessä meihin työntekijöihin heti hankeidean saatuaan. Aina kannattaa ensin kysyä voisiko rahoitus olla mahdollinen, ennen kuin tekee mitään käytännön toimia tai hankintoja, muistuttaa Maaseutukehityksen talouspäällikkö Anja Kauppinen.

 

Leivonmäellä sijaitsevaa Kotiseututalo Simolaa on kunnostettu vuosien varrella Leader-rahoituksella.

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta