Kyltissä yrityksen nimi Leivonmäen pieneläintuhkaamo. Kyltti kiinnitetty kellarin kiviseinään, ylhäällä punaista pensaskasvustoa.

Eläinystävää muistaen

Lemmikin menetyksen hetki on surua tulvillaan. Viimeisten jäähyväisten jälkeen on mietittävä, mitä tehdä lemmikin ruumiille ja yksi vaihtoehto on tuhkaaminen Leivonmäelle hiljattain perustetussa pieneläintuhkaamossa.

Keskellä idyllistä maalaismaisemaa sijaitsee Heini Riihiahon tuore yritys, Leivonmäen Pieneläintuhkaamo. Riihiaholla on vuosikymmenen takaa kokemus yrittäjyydestä siivouksen parissa, mutta elämä vei välillä muihin töihin. Muutto Leivonmäelle herätti ajatuksen yrittäjäksi
palaamisesta.

– Tampereella asuessa olin lukenut lehtijuttuja lemmikkien tuhkauksesta ja eläinten hautausmaasta. Jutut jäivät mieleen ja koskettivat, kun lemmikkejä on itselläkin, Riihiaho taustoittaa.

– Olin toiminut lähihoitajana vanhuspuolella, ja kun alanvaihto tuli kyseeseen, jostain mielestä pullahti esiin tuhkaustoiminta. Aloin selvitellä, mitä vaatii tuhkaamon perustaminen. Toisaalta oli mietittävä myös, mitä maalla voi yrittää, Riihiaho kertoo.

Perusteellinen taustatyö alkuun

Eläinten tuhkausuuni on harmaan kontin sisällä. Kolme ihmistiä katselee uunia. Kontti sijaitsee vihreällä nurmialueella, taustalla näkyy lehtipuita, taivas on sininen.
Kontin sisään sijoitettu tuhkausuuni kulkee kätevästi kiskoja pitkin. Heini Riihiaho (vas.) esittelee uunin toimintaa Maaseutukehityksen Tiina Seppälälle ja Anja Kauppiselle.

Kaikkiaan asioiden selvittäminen kesti vuoden: oli oltava yhteydessä ympäristötarkastajaan, valvontaeläinlääkäriin, varmistaa rakennusluvat ja TE-toimistolta aloittavan yrittäjän tuista. Jossain matkan varrella Riihiaho kuuli myös Leader-rahoituksesta.
– Hakuprosessi sujui helposti. Hyrrässä tuli vaikeita kysymyksiä ja lisätietopyyntöjä, mutta Maaseutukehityksen Tiina Seppälä oli tarvittaessa apuna. Myös tieto kulki hyvin koko ajan, milloin hakemusta käsitellään ja miten maksatus etenee, Riihiaho kiittelee.
– Leader-rahoitusta voi käyttää toimialasta ja kilpailutilanteesta riippuen muun muassa uuden yritystoiminnan käynnistämisessä tarvittaviin asiantuntijapalveluihin tai vaikkapa toiminnan aloittamisen tai kehittämisen mahdollistaviin kone- ja laiteinvestointeihin, kuten Leivonmäen
Pieneläintuhkaamolla tehtiin. Aina kannattaa kysyä, onko oman toiminnan kehittämiseen mahdollista saada tukea ennen kuin tekee mitään hankintoja, rohkaisee Maaseutukehityksen toiminnanjohtaja Tiina Seppälä.

Kesällä 2024 aloittanut Leivonmäen pieneläintuhkaamo sijaitsee Riihiahon kotona vanhan maatalon pihapiirissä Etu-Ikolassa. Vastaanottohuone on levollisesti sisustettu. Esillä on erilaisia uurnia, muistomerkkejä ja -koruja. Vainajalle on varattu oma pehmeä leposija, jonka vieressä palaa kynttilä.

– Olen saanut kiitosta, että tänne on helppo tulla, kun kyseessä on koti, eikä mikään laitos. Asiakkaille jää kokemus, että lemmikki jää hyviin käsiin, Riihiaho kertoo.

Tuhkattavaksi päätyvä lemmikki voidaan lähettää myös suoraan eläinlääkärin luota tuhkaamoon ilman omistajan mukana oloa. Valvontaeläinlääkärin vaatimalla tuhkaussopimuksella varmistetaan tieto siitä, kenelle eläin kuuluu ja kuka sen on tuonnut tuhkattavaksi.

Kotimainen uunijärjestelmä

Tuhkaus tapahtuu pihapiiriin sijoitetun kontin sisään rakennetussa uunissa. Kiskoilla kontin suulle kulkeva uuni on vaivaton liikuteltava, kun sen luukku tarvitsee avata ja sulkea. Uunijärjestelmä on kotimaista tuotantoa Kalajoelta. Uuni lämpiää öljyllä ja on käynnissä tunnista reiluun kahteen kerrallaan, riippuen tuhkattavan eläimen koosta. Lämpötila on polton aikana 900–1 200 astetta. Luut eivät pala kokonaan, joten tuhkauksen jälkeen massa käytetään vielä tuhkamyllyssä, jotta siitä saadaan tasainen.

Uunin takana on pelto, josta muodostetaan parhaillaan muistolehtoa. Pellolle kylvetään niittykukkaseosta ja istutetaan omenapuita ja vaahteraa. Tuhkan sirottelulupa on myönnetty pellon keskellä olevalle kumpareelle, jolla kasvaa koivuja.

Uurnia myös käsityönä

Yleisimmin asiakkaat valitsevat tuhkalle pellavapussin ja ripottelevat tuhkan haluamaansa paikkaan. Tarjolla on myös erilaisia uurnia, joita Riihiaho on alkanut itsekin valmistaa. Taustalla on muotoilun opinnot käsi- ja taideoppilaitoksesta ja elinikäinen käsityöharrastus. Tuhkauurnat valetaan muotteihin, jotta saadaan tasakokoista -ja laatuista jälkeä. Dreijaamalla Riihiaho tekee isommat uurnat. Polton jälkeen uurnat maalataan ja lasitetaan. Asiakkaan toiveiden mukaisia väriyhdistelmiä voidaan toteuttaa tarjolla olevien valmisvärien lisäksi.
– Olen asiakkaan toiveesta tehnyt esimerkiksi revontulia muistuttava maalauksen uurnaan, Riihiaho kuvailee.

Valkoisessa hyllyssä lukuisia erilaisia uurnia. Erikokoisia. Väreinä mm. valkoinen, harmaa, ruskea, sininen, punainen ja keltainen.
Leivonmäen pieneläintuhkaamon uurnavalikoima on monipuolinen.

Kokonaisten uurnien lisäksi on tarjolla riipuksia, joiden sisälle säiliöön saa vähän lemmikin tuhkaa muistoksi. Moni asiakas haluaa pysyvä muiston kuolleesta lemmikistään ja Riihiaho ymmärtää asian:
– Olen kuullut, että kotona uurnalle toivotetaan hyvää yötä ja käydään sitä aamulla tervehtimässä, kun välttämättä kotona ei enää muita ole lemmikin kuoltua. Lemmikki on perheenjäsen, ja sillä on hirveän tärkeä merkitys ihmisille. Tiedän sen itsekin, sillä minulla on aina ollut eläimiä ja kyllähän niille tulee juteltua kuin ihmiselle.

Tutustu yrityksen nettisivuihin: https://www.pienelaintuhkaamo.fi/

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Kyltissä yrityksen nimi Leivonmäen pieneläintuhkaamo. Kyltti kiinnitetty kellarin kiviseinään, ylhäällä punaista pensaskasvustoa.

Hae sivuilta