Leader Maaseutukehitys -logo
Tampinmylly mökki ja järvi

Tampinmyllyn matkailualue Joutsassa – luontoelämyksiä ja majoitusta keskellä kauneinta Järvi-Suomea

Tampinmylly on Iso-Säynätjärven rannalla sijaitseva kompakti ja luonnonläheinen leirintäalue Joutsassa. Yrittäjä Jaana Kuusimäki on luotsannut paikkaa jo monta kymmentä vuotta. Maaseuturahoituksen Leader -investointitukea on hyödynnetty huoltorakennuksen rakentamiseen ja varusteiden hankkimiseen.

Auringonlasku Iso-Säynätjärvi, Joutsa, Tampinmylly.

Paikalla on pitkät perinteet. Kuusimäen isä käynnisti paikalla leirintäaluetoiminnan 1960-luvulla. 1990-luvun loppupuolella Kuusimäki aloitti toimintaa aluksi yhdessä veljensä Ossi Kuusimäen kanssa, mutta jatkoi yksin vuodesta 2006 alkaen.

– Minä olen ollut kioskin tiskin takana “töissä” 8-vuotiaasta lähtien. Kaikki kesät vietin Tampinmyllyllä. Työskentelin 90-luvulla Aurinkomatkoilla oppaana 10 vuoden ajan. Ulkomailla ollessa kielitaito karttui ja englannin kielen lisäksi palvelen asiakkaita auttavasti myös ruotsin, saksan, ranskan ja italian kielillä, Kuusimäki kertoo.

Nykyisin alueella on kahdeksan mökkiä ja 30 leirintäpaikkaa, joista tusinan verran sähköistettyjä. Leirintäalue on avoinna vuosittain noin toukokuulta syyskuulle. Isotupa -mökkiä vuokrataan kuitenkin ympäri vuoden.

Uutuutena on mahdollisuus myös puumajamajoitukseen, jossa voi ihastella auringonlaskua Iso-Säynätjärvellä.

– Puumaja oli alun perin veljeni idea ja hän sen myös rakensi yhdessä poikansa kanssa. Puumajoja on suunnitteilla pari lisää. Yhdessä rakensimme myös Isotupa-mökin. Veljeni on rakennusalan ammattilainen.

– Puumajassa yöpyi ensimmäisenä kesänä enemmän joutsalaisia kuin 20 vuoden aikana yhteensä, Kuusimäki naurahtaa. Erikoisuus siis houkutteli, eli ehkä yllätettiin mies, tai siellä vietettiin hääpäivää. Paljon yöpymisiä majassa ostettiin myös lahjaksi.

sauna Tampinmyllyssä.
Rantasaunan kosteat ja leppoisat löylyt ovat saaneet hyvää palautetta. Myös savusauna lämpiää tilauksesta.

Kesäaikaan rantasauna ja savusauna lämpiävät tilauksesta. Ne ovatkin alueella yöpyjien suosikit. Kesäkioskilta saa jäätelöä, virvokkeita ja muuta pientä.

Paikan asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi vapaa-ajan matkailijoita, joiden matkustusmotiivit liittyvät virkistykseen, harrastuksiin, lepoon tai lähipiirin tapaamiseen.

– Korona romahdutti ulkomaalaisten yöpymiset, mutta kesällä 2022 palattiin jo aika samoihin lukuihin kuin ennen koronaa.

Ulkomaalaisten osuus on noin kolmasosa yöpymisistä. Karavaanarit ovat suurin yöpyjäryhmä. Muita merkittäviä asiakasryhmiä ovat eläkeläispariskunnat ja omatoimimatkailijat.

– Alueella käy paljon myös vanhoja tuttuja vuosien takaa. Osa heistä on sellaisia, jotka kävivät täällä lapsina silloin, kun itsekin olin touhuilemassa alueella lapsena, Kuusimäki iloitsee. He käyvät täällä nyt perheineen kesäisin.

Leader Maaseutukehityksen tuella yrittäjä hankki asiakkaiden käyttöön kanootteja sekä kylpytynnyrin.

– Kyllä tämä Iso-Säynätjärven läheisyys korostuu toiminnassa ja palvelutarjonnassa. Järvi on kirkas ja puhdas ja mahdollistaa monenlaisen virkistyskäytön. Ihan pelkästään rentouttavan saunan jälkeen järven rannalla on mukava nauttia tunnelmasta.

Lisäksi tuen avulla rakennettiin alueelle kauan kaivattu uusi huoltorakennus sekä hankittiin laitureita.
Tampinmyllyn huoltorakennus

– Ongelmien ja sairastumisien vuoksi olimme välillä tukalassa tilanteessa. Oli ilo huomata, että saimme apua tutuilta ja tuntemattomilta. Kiitos ihan joka ikiselle talkoolaiselle, jotka osallistuivat rakennusprojektiini! Kuusimäki kiittelee vuolaasti.

Näiden investointien myötä yrittäjä pystyi kohottamaan paikan palvelutasoa asiakkaiden toivomaan suuntaan.

Yrittäjä Jaana Kuusimäki koiransa Taron kanssa.
Yrittäjä Jaana Kuusimäki koiransa Taron kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu mm. koira-aitaus.
– Minulla käy paljon koiravieraita, joten suunnitelmissa on tehdä leirintäalueen läheisyyteen aitaus koirille, jotta ne saavat juosta vapaana. Koirille on järjestetty myös uimapaikka.

– Tampinmylly on pieni alue ja sellaisena se myös pysyy, Kuusimäki korostaa. Tänne ei tule ravintolaa, baaria tai karaokea. Toki se rajaa pois osan kävijöistä, mutta mielestäni on hienoa, että Suomesta löytyy erilaisia alueita. Vieraani nauttivat rauhasta, hiljaisuudesta, järvestä ja luonnosta.

Yrittäjä tekee yhteistyötä myös alueen muiden yrittäjien kanssa, esimerkiksi mainostaen heidän palveluitaan. Lähialueelta löytyy muun muassa ratsastus- ja koskikalastusmahdollisuuksia.

Lisätietoa: www.tampinmylly.com
Tampinmylly Facebookissa

Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Jaana Kuusimäki, Tampinmylly

(Linkit avautuvat uuteen ikkunaan)

 

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta