Leader Maaseutukehitys -logo
Ihmisiä katsomassa hevosia.

Iloa yksinäisyyteen ❤

Tutkimusten mukaan yksinäisyys on paitsi lisääntynyt maaseudulla, se on myös kaupunkia syvempää. Konnevedellä haluttiin tarttua yksinäisyyden haasteisiin toteuttamalla mm. ystävätoimintaa ikäihmisille. Hankkeen avulla on haettu myös toimintamalleja ja keinoja ikäihmisten kotona asumisen mahdollistamiseksi.

– Oi, miten ihania hevosia!
– Kato, tuolla se kissa taas menee!
– Kylläpä sinä olet komea otus!

Tällaisia ihastuneita huudahduksia kuultiin runsaasti Suopirtin tilalla, kun Konneveden toimintakeskuksen ryhmä oli tilalla vierailulla. Vierailu oli osa Iloa yksinäisyyteen -hankkeen toimenpiteitä, joihin kuuluu mm. erilaisten ryhmien ystävä- ja vapaa-aikatoiminta.

Ritva Manninen työskentelee Konneveden alueseurakunnassa diakonissana ja kertoo huolestuneensa Konneveden yksinäisten ihmisten määrästä. Hän lähti kyselemään mistä rahoitusta jonkinlaiseen ystävä- ja aktivointitoimintaan voisi hakea ja sai paljon apua Leader Maaseutukehityksestä.

– Ilokseni Suomen Punaisen Ristin Konneveden osasto lähti hankkeen hallinnoijaksi ja saimme hankkeen käyntiin.

Vetikon kesäkeittiössä vierailijat kehuivat Paula-emännän tarjoiluja.
Vetikon kesäkeittiössä vierailijat kehuivat Paula-emännän tarjoiluja.

Hankkeessa yhteistyötä tehdään tiiviisti muiden alueen toimijoiden kanssa, kuten kunnan sosiaalitoimen ja vanhustyön kanssa. Lisäksi palveluita halutaan käyttää ja ostaa nimenomaan paikallisilta yrityksiltä.

– Vierailimme täällä Vetikoiden tilalla jo kesällä 2021 ikäihmisten kanssa ja retki sai paljon kiitosta. Tällainen retkipäivä, jossa pääsee viettämään aikaa maaseudun rauhassa, katsella eläimiä ja nauttia tilan antimista antaa esimerkiksi palvelutaloissa asuville todella paljon iloa.

Korona-aika vaikutti luonnollisesti hankkeen toimenpiteisiin niin, ettei erilaisia tapahtumia ja vierailuja voinut tehdä. Tuona aikana hankkeessa työskentelevä Mirja Räty mm. soitteli monille asiakkaille.

– Pelkästään juttelu ja ihmiseen keskittyminen merkitsee paljon. Monelle lyhyt juttutuokio voi olla koko päivän kohokohta. Kyllä minua jo nyt huolettaa, mitä joillekin ihmisille tapahtuu hankkeen päättymisen jälkeen, kuka heille jatkossa juttelee?

Hankkeessa etsitään myös vapaaehtoisia ystävätoimintaan. Punaisen Ristin koulutetut, vapaaehtoiset ystävät tuovat iloa yksinäiseen arkeen.

– Kuka tahansa voi tulla mukaan ystävätoimintaan ja olla ystävä yksinäiselle, Manninen sanoo. Ennen kaikkea ystävä on kuuntelija ja juttukaveri.

Maatilamatkailu Suopirtin tilalla

Suopirtti Highland Konnevedellä kasvattaa pääasiassa lihakarjaa, mutta on laajentanut toimintaansa myös Green Care puolelle, eli luonto- ja eläinavusteisiin palveluihin. Vetikon tilalla on 40-päinen yläkarjalauma, pari hevosta, koiraa ja kissoja.

Tilan yrittäjäpariskunta Hannu ja Paula Vetikko ovat huolissaan siitä, miten nopeasti esimerkiksi laitostuminen tapahtuu.vetikon karjatila

– On ollut ilo katsoa, miten tämä tilan ilmapiiri saa nopeasti vieraissa aikaan muutoksen mielialassa. Ei siihen paljoa tarvita: leppoisa hetki eläinten ja hyvän kotiruoan parissa!

Tilalla käy paljon ryhmiä tutustumassa tilan arkeen ja eläimiin, mutta myös Etelä-Konneveden kansallispuiston kävijät ovat löytäneet hyvin tilalle.

– Meillä käy paljon motoristeja ja pyöräilijöitä. Saimme viime kesänä Bikelandin pyöräilysertifikaatin, joten senkin kautta pyöräilijät löytävät meille.

Tilalla on majoitusta tarjottavana lähinnä kahdessa huoneessa ja tentsilessa, mutta tarvittaessa tilan pihalle voi pystyttää myös oman teltan.

Iloa yksinäisyyteen -hankkeen maaseuturahoitus tulee Leader Maaseutukehitykseltä. Myös Suopirtti Highland on saanut yritystukea maaseutumatkailun kehittämiseen.

Hanke päättyi syksyllä 2022 ja 6.9. Konneveden kunnantalolla järjestettiin kaikille avoin Satu Rantasen konsertti.

Lue myös juttu Suopirtin tilasta.

Teksti ja kuvat: Virpi Heikkinen

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta