Leader Maaseutukehitys -logo
Ryhmäkuvassa noin 50 ihmistä poseeraa kesäteatterin katsomossa.

Leader-taivaan tähtiä – investoinneilla vaikuttavuutta

Leader-päiviin kuuluu olennaisena osana tutustumisretki järjestäviin alueisiin ja niiden Leader-kohteisiin.

Maaseutukehitys vei vieraansa rengasmatkalle Konnevedelle ja Hankasalmelle. Peurungasta vain 20 kilometrin matkan jälkeen ohi

Pilvetön kesäpäivä, tyyni järvi, laituriin kiinnitettynä kaksi sisävesilaivaa. Laiturilla seisoskelee ihmisiä.
Häyrylänrannan satamasta pääsee retkeilemään Etelä-Konneveden kansallispuistoon.

tettiin jo ensimmäinen Leader-kohteemme, kun tie vei Konneveden ampumaradan ohitse. Ensimmäinen pysähdys puolestaan oli Konnevedellä Häyrylänrannan satamassa, jonne on Leader-rahoituksella hankittu mm. hyppytorni ja pukukopit. Kuumana kevätpäivänä vehreä ranta-alue ja sinisenä välkehtinyt Konnevesi tuntuivat keitaalta. Satamaravintolassa yrittäjä Kati Liimatainen esitteli Häyrylänrannan toimintaa.

Kesäteatteria ja kahvittelua

Konnevedeltä matka jatkui Hankasalmelle, jossa ensimmäinen pysähdys oli Venekosken kesäteatteri. Vierailla riitti ihmettä, kun linja-autolla ajettiin näyttämölle asti. 70-vuotias kesäteatteri on Suomen vanhimpia, ehkä myös kauneimpia sijaitsessaan Venejoen rannalla. Maaseutukehityksen kautta on saatu rahoitus teatterin avaraan katsomoon.

Matkaseurue pääsi nauttimaan päiväkahvit Hankasalmen museokylän Hallan tuvassa. Komeassa hirsirakennuksessa oli tarjolla paikallisia makuja. Kahvittelun aikaan Hankasalmen Kotiseutuyhdistyksen edustajat Ulla Kolehmainen ja Jari Lamberg esittelivät tupaa ja yhdistyksen toimintaa. Leader-rahoituksella toteutettu Hallan tuvan remontti oli viime kauden suurin ponnistus Maaseutukehityksen toiminta-alueella.

Suuressa ja vanhassa hirsirakennuksessa ihmisiä päiväkahvilla.
Hallan tuvassa nautittiin virkistävät päiväkahvit ja kuultiin kotiseutuyhdistyksen edustajilta tarinoita tuvan suuresta remontista.

Sekä urheilu että tieteen tekeminen onnistuvat maaseudulla

Seuraava stoppi oli ravirata Varnes-Hippoksella. Bussiin nousi Hankasalmen hevosystäväinseuran puheenjohtaja Sanna Leinonen kertomaan radan ja yhdistyksen kuulumiset. Leader-rahoituksella on vuosikymmenten aikaan kohennettu koko rata-aluetta ja rakennettu mm. uusi valjastuskatos.

Neljä ihmistä tutkimassa observatorion kaukoputkea.
Hankasalmen observatoriolla tutkitaan monipuolisesti taivaan ilmiöitä, tietoa jaetaan alan tutkijoille ympäri maailman.

Tähtiä oli nähty tähän asti runsaasti, mutta lähimmäksi niitä päästiin pysähdyksellä Hankasalmen observatorioon Murtoisten kylällä. Observatorion omistaja on Jyväskylän Sirius ry, josta oli paikalla Arto Oksanen ja Harri Kiiskinen esittelemässä tähtitaivaan tutkimusta. Murtoisilta välitetään taivaan dataa ympäri maailmaa tutkijoiden käyttöön. Paikan tuorein Leader-hanke selvittää, pitävätkö revontulet ääntä, vielä ei ole todisteita saatu, mutta kuuntelu jatkuu.

Hyvä jälkimaku

Pieniä katuruokahenkisiä maisteluannoksia aseteltu tarjolle.
Grill Room maistatti vierailijoilla muikkuja, perunasalaattia, kukkakaalisiipiä ja tortilloja.

Retken viimeinen pysähdyspaikka oli maankuululla Grill Roomilla, jossa kuultiin grillin tarina yrittäjä Joni Laitilalta sekä päästiin maistamaan katuruokaherkkuja kuten muikkuja, perunasalaattia ja kukkakaalisiipiä.

Takaisin Peurunkaan saapui bussilastillinen tyytyväisiä matkaajia, jotka kiittelivät monipuolisesta ja elämyksellisestä retkestä. Myös matkanjärjestäjät olivat kiitollisia kaikista matkalle lähteneistä, lämpimästä vastaanotosta kohteissa ja onnistuneesta päivästä.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta