Leader Maaseutukehitys -logo
Iso joukko nuoria tanssii letkajenkkaa liikuntasalissa.

Maaseutukehitys Nuoriso Leader -päivillä

Perjantaina 24.11.2023 Maaseutukehityksen edustajisto otti suunnaksi Kannonkosken Piispalan, jossa järjestettiin ensimmäiset Nuoriso Leader -päivät. Mukana oli viestijä-Riikka ja nuorena Konneveden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Erika. Matka kohteeseen sujui hyvin pienen lumisateen keskellä. Perjantai-ilta oli varattu Piispalaan asettumiseen. Paikalle saapui 18 Leader-ryhmästä ohjaajia ja nuoria, yhteensä lähemmäs 70 henkilöä.

Iso punainen talo iltavalaistuksessa, ympärillä luminen maa. Rakennuksessa sijaitsee ruokala.
Kannonkosken nuorisokeskus Piispala tarjosi hienot puitteet viikonloppuleirille.

Jokaiselle jotakin

Lauantaina aamiaisen jälkeen koko sakki kokoontui yhteen. Nuoret juontajat toivottivat osallistujat tervetulleiksi päiville, samalla saatiin tietoa aikatauluista ja viikonlopun toimintaohjeista. Tervetulotilaisuuden jälkeen nuoret lähtivät erilaisiin työpajoihin, näitä blokkeja olivat speed friending, paneelikeskustelu, ihmiskirjasto ja “hei, tehdään siitä Tiktok!”. Speed friending oli pikatutustumista muihin nuoriin erilaisten kysymysten avulla. Paneelikeskusteluissa kuultiin asiantuntijoiden keskustelua nuorten osallistamisesta maaseudun kehittämiseen, nuorilla oli mahdollisuus keskustella ja kysyä markkinoinnista, vaikuttavuudesta ja yhteistyöstä. Ihmiskirjastossa osallistujat pääsivät kuulemaan erilaisia Leader-tarinoita toisten nuorten kertomina. Tiktok-työpajassa pienryhmät tekivät lyhyet Tiktok-videot, joita osallistujat vielä katsoivat porukalla. Nuoret valitsivat itse, mihin ohjelmaan osallistuivat. Yhdessä blokissa oltiin ennen lounasta ja toisessa lounaan jälkeen.

Nuorten osallistuessa blokkeihin, ohjaajille oli varattu omansa keskusteluun. Ennen lounasta ohjaajat vaihtoivat pienryhmissä kokemuksia Nuoriso Leader -toiminnasta, ja kuinka toimintaa olisi hyvä kehittää. Lounaan jälkeen isommalla porukalla käytiin läpi ensimmäisen keskustelutuokion tuloksia.

Alkuiltapäivästä nuorille oli varattu neljä aktiviteettia, joista valittiin yksi. Vaihtoehdot olivat jousi- ja ekoaseammunta, seinäkiipeily, teatterimaskeeraus ja mielen hyvinvoinnin työpaja. Aikaisen päivällisen jälkeen osa porukasta kävi saunomassa ja hurjimmat avannossa, toiset valmistautuivat saunomatta gaalaan.

Juhlava gaalailta ja inspiroiva sunnuntaipuhe

Illaksi Piispalan liikuntasali oli muutettu astetta juhlavammaksi punaisella matolla, ilmapalloilla ja värivaloilla. Gaalassa palkittiin viikonlopun suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuneet nuoret, myös järjestelyissä mukana olleet aikuiset saivat omat muistamisensa.

Kisatunnelmaa luotiin Kahoot-visalla, jossa jäimme harmittavasti hopeasijalle. Loppuilta oli varattu tanssimiselle ja hauskanpidolle.

Tubettaja Pinkku Pinsku puhujanpöntössä, kuvan etualalla nuoria kuuntelemassa puhetta. Taustalla Pinkku Pinskun uran alkuaikojen kuvia heijastettuna valkokankaalle.
Tapahtuman pääpuhuja Pinkku Pinsku rohkaisi nuoria etsimään omaa tietään.

Sunnuntaina kokoonnuttiin vielä liikuntasaliin, kiitoksia viikonlopusta jaettiin ja tubettaja Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho saapui pitämään motivoivan esityksen. Hän korosti, miten kannattaa seurata omaa polkuaan muista välittämättä, sanoa uusille tilaisuuksille kyllä ja olla stressaamatta, jos ei vielä tiedä, mikä on oma juttu. Pinja muistutti myös levon tärkeydestä ja puhelinvapaiden päivien pitämisestä.

Tilaisuus päättyi meet & greet -hetkeen Pinkku Pinskun kanssa. Aamupäivätuokion jälkeen vuorossa oli huoneiden siivous, avainten luovutus sekä kotimatka aurinkoisessa talvisäässä.

Viikonlopusta jäi mieleen nuorten osallistamisen tärkeys, kontakteja muiden ryhmien Nuoriso Leader -tekijöihin ja muutama idea, joita kehitellä eteenpäin.

Tutustu Maaseutukehityken Nuoriso Leader -rahoitukseen.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta