Leader Maaseutukehitys -logo

Korjatun katon alla mahdollisuus moneen

Nuorisoseurantalo Honkala Joutsassa tarjoaa toimintamahdollisuuksia yhdistyksille, yksityisille ja kunnalle.

Joutsan Nuorisoseuran historia yltää pitkälti sadan vuoden taakse, hankehistoria Maaseutukehityksen kanssa puolestaan alkoi vuonna 2002. Tuolloin nuorten aloitteesta ja toiveesta rakennettiin skeittipuisto. Harrastuspaikan lisäksi tärkeänä tavoitteena oli varmistaa toiminnan turvallisuus. Ennen hanketta skeittaus oli tapahtunut keskustassa virastojen ja kauppojen lähellä, mikä aiheutti vaaratilanteita autojen ja muiden liikkujien kanssa.

Aktiivisista nuorista koottiin ydinryhmä, joka yhdessä ohjaajan kanssa selvitti skeittiramppien toimivuutta ja suunnitteli juuri Joutsaan sopivat rakennelmat. Varsinaisessa rakentamisessa oli nuorten lisäksi heidän vanhempansa ja nuorisoseuran talkoolaisia. Myllytien kentälle rakennettiinkin asfaltoitu alue ramppeineen, jotta joutsalaiset lapset ja nuoret pääsivät rauhassa opettelemaan skeittausta ja hiomaan temppuja. Skeittipuistohanke oli nuorilta nuorille ja aikanaan suosittu harrastepaikka. Vuosikymmenten vaihtuessa Myllytien skeittipuisto väistyi terveyskeskuksen parkkipaikan tieltä ja skeittaus siirtyi kunnan rakennuttamalle Pump Track -radalle.

Rakennus kuntoon hankkeilla

Seuraavat Leader-hankkeet ovat keskittyneet nuorisoseurantalo Honkalan kunnostamiseen. Suuressa talossa on myös opetusministeriön ja elokuvasäätiön tuella tehty remonttia. Leader-hankkeista ensimmäinen toteutettiin reilu kymmenen vuotta sitten. Tuolloin kohennettiin Honkalan energiatehokkuutta, turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Kahvion, tuulikaapin ja wc-putkistojen lämpöeristystä paranneltiin ja kahvion valaistus uusittiin.

Joutsan Nuorisoseurantalo Honkalan takapuolen julkisivu.

“Hanke lisäsi yhteisöllisyyttä ja saatiin talkoisiin mukaan uusia ihmisiä, jotka eivät ehkä olisi osallistuneet toimintaamme ilman hanketta”, arvioi silloinen yhdistyksen aktiivi ja puheenjohtaja, nyt jo edesmennyt, Maisa Peltoniemi hankkeen loppuhaastattelussa vuonna 2013.

Honkalan suuresta koosta kertoo sekin, että katon uusiminen jaettiin kahteen eri Leader-hankkeeseen. Vuonna 2014 uusittiin sisäänkäynnin puoleinen lape ja vuonna 2017 alkoi toisen puolen katon korjaus. Jälkimmäiseen kattohankkeeseen sisällytettiin myös uusien tuolien, tietokoneen ja videotykin hankinta. Kattoremonteissa rakennettiin ammattilaisten urakoimina uusi aluskate, jonka jälkeen korjattu lape pellitettiin. Viimeisimpänä Honkalaa kohennettiin teemahankkeella, jossa uusi katto maalattiin punaiseksi.

Elokuviin omalle kylälle – heti ensi-iltana

Honkalassa on toiminut Joutsan Kino kymmeniä vuosia, joten elokuvissa kävijöiden toiveesta ja yleisen viihtyvyyden takia vanhat muovituolit vaihdettiin hankkeen ja yksityisten lahjoitusten turvin mukaviin, pehmustettuihin ja korkeaselkäisiin istuimiin. Jokainen lahjoittaja sai nimensä ikuistettuna tuolin selkänojaan sijoitettuun metallilaattaan. Näytökseen mennessään voi siis jokainen tähän “joukkorahoitukseen” osallistunut jännätä, pääseekö tällä kertaa istumaan omalle “nimikkotuolilleen”. Joutsan Kinossa on viikoittain näytöksiä, ja elokuvien lisäksi ohjelmistossa on nykyään myös esimerkiksi balettinäytöksiä ja konsertteja.

Talon remontointi on mahdollistanut myös paikallisen Kinon palveluiden säilymisen.

Alkuvuodesta 2024 Joutsan Kinossa tapahtuu, kun kiertueelle tulee Refugee Film Festival, jonka elokuvat käsittelevät pakolaisuutta, maahanmuuttoa ja ihmisoikeuksia. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään puolestaan Kaikki kuvaa -elokuvatyöpaja yläkouluikäisille nuorille, missä tarkoituksena on tehdä oma elokuva.

Viime vuonna Joutsan Kinossa kävi 3 500 katsojaa. Tänä vuonna katsojia on kerännyt erityisesti Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet, jonka näki noin 400 katsojaa. Kesän hitti puolestaan oli Barbie-elokuva Ilokuvafestivaalin yhteydessä.

– Joutsan Kinoon saadaan uudet elokuvat vaikka ensi-illaksi, mikä on hyvä juttu, Eero Peltoniemi kertoo nykytekniikan eduista.

Hän näkee paikallisen kulttuuritoiminnan ratkaisevana maaseudulla.

– Sote tuli ja tietyt palvelut siirtyivät alueille, kunnille jäi tietty hyvinvointi: sivistys ja kulttuuri. Paikalliset kulttuurikohteet tukevat henkistä hyvinvointia ja yritystoimintaakin, kun on yrittäjille ja työntekijöille vapaa-ajanviettomahdollisuuksia myös maalla.

Peltoniemi kiittelee nuorisoseuran aktiiveja ison talon hyvästä kunnosta.

– Uusia tekijöitä toki tarvitaan mukaan. Maalla riittää fiksua tekemistä, palkinnoksi tulee hyvä mieli ja hyvät talkookahvit, Peltoniemi naurahtaa.

Bändit ja bingo sulassa sovussa

Joutsan Kinon lisäksi Honkalaa on käytetty vuosien saatossa monenlaiseen toimintaan. Talon alakerrassa oli aikoinaan vilkkaassa käytössä nuorten bänditila ja salissa järjestettiin aktiivisesti diskoja sekä peli-iltoja. Vanhemmalle väelle mieluisia olivat bingoillat, joihin saapui väkeä pelaamaan naapurikunnista saakka. Nuorisoseuran oma Talkooteatteri on myös esiintynyt kotinäyttämöllään ahkerasti vuosien saatossa. Nykyisin taloa vuokrataan yhdistysten ja kuntalaisten erilaiseen toimintaan. Muun muassa seurakunnat ja Joutsan MLL ovat järjestäneet tiloissa lukuisia lasten tapahtumia, eri järjestöt erilaisia yleisötilaisuuksia tai kokouksia ja myös yksityishenkilöiden juhlat onnistuvat tiloissa sujuvasti.

Honkalan pitkä ja vaiherikas historia osoittaa, miten monipuolisesti saadaan kylillä ja kunnissa toimintaa järjestettyä, kun vain on hyväkuntoinen talo, jonne kokoontua sekä tarmokasta talkooväkeä hoitamaan kiinteistöä sukupolvelta toiselle. Kun käytetään aktiivisesti paikallisia tiloja ja palveluita, ne saadaan pysymään jatkossakin lähellä.

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta