Leader Maaseutukehitys -logo
hankasalmen 4h-yhdistyksen väkeä

Hankkeita maaseudun lasten ja nuorten hyväksi

Kuvassa Hankasalmen 4H-yhdistyksen työntekijät (vas.): Marjo Tiihonen, Tiia Koponen, Anu Hyytiäinen, Sirkka Suomäki.

Suomen suurin nuorisojärjestö 4H-liitto on aktiivinen hanketoimija. Hankasalmella 4H-hankkeita monta vuosikymmentä vetänyt Sirkka Suomäki kannustaa maaseudun toimijoita hankkeiden pariin.

Sirkka Suomäki on luotsannut lukuisia lapsiin ja nuoriin liittyviä hankkeita, sillä hän toimi peräti 30 vuotta Hankasalmen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajana. Nyt hän jatkaa työtään maaseudun nuorten asioiden edistämiseksi Suomen 4H-liiton kehityspäällikkönä.

Selitys pitkälle järjestöuralle löytyy helposti: sen lisäksi, että Suomäki näkee nuorisohankkeet elintärkeinä maaseudun elinvoimaisuuden kannalta, hän tuntuu pitävän työstään valtavasti.

– Uskon, että hankkeet voivat muuttaa ihmisen ajattelua ja toimintaympäristöä. Lisäksi hankkeissamme on äärimmäisen ihana toimia, koska toimijat ovat lapsia ja nuoria, hän sanoo.

– Hankkeet kestävät usein pari kolmekin vuotta, ja sen aikana ehtii nähdä nuorten kehityksen. Monet hankkeista, etenkin kansainvälisyyttä edistävät, ovat olleet aika suuria juttuja nuorille ja jopa muuttaneet heidän elämänkatsomustaan.

Vuosien mittaan Suomäki on hionut hankeosaamistaan myös oman kylänsä, Venekosken, kyläyhdistyksen projektien parissa.

– Meillä oli aikoinaan esimerkiksi kyläkirjahanke ja kylän kehittämishanke. Erilaisilla hankkeilla on saatu paljon aikaan. Tälläkin hetkellä näen ikkunastani Venekosken teatterin uuden katon, joka on tehty hankerahalla, hän kertoo.

Yrittäjyyttä ja kesätöitä

4H-yhdistysten hankkeissa on lähes poikkeuksetta mukana yrittäjyyskasvatus. Yksi onnistunut esimerkki yrittäjyyteen kannustavasta hankkeesta Hankasalmella on ollut Sirkka Suomäen mukaan Vuosien 2012-2014 aikana Leader-hankerahoituksella toteutettu Mahtavien Mahdollisuuksien Maaseutu.

– Hankkeen aikana näytimme lapsille ja nuorille, että maaseudulla voi toimia yrittäjänä monin eri tavoin eikä kaiken tarvitse liittyä maatilaan, hän kertoo.

– Tutustuimme esimerkiksi leipomoon ja taidealan yrityksiin sekä moniin yksinyrittäjiin, joiden olemassaolosta en itsekään tiennyt ennen hanketta.

Hankkeen taustalla oli ajatus siitä, että positiivisten kokemusten kautta kunnan omista nuorista saataisiin kuntaan jääviä tai palaavia aktiivisia kuntalaisia.

– On tärkeää järjestää nuorille sellaisia mielikuvia lapsuudesta ja varsinkin teiniajasta, että niitä muistellaan hyvällä aikuisina. Silloin saattaa syttyä kipinä palata kotiseuduille takaisin opintojen tai vaikkapa perheen perustamisen jälkeen. Hanketoiminta on yksi keino luoda positiivisia mielikuvia.

Erityisen tärkeänä hän pitää yläkoululaisille suunnattuja aktiviteetteja ja kesätyömahdollisuuksia.

– Ysiluokan jälkeinen kesä on todella tärkeä, sillä silloin tehdään tärkeitä päätöksiä jopa koko loppuelämän kannalta.

4H-liitolla onkin juuri käynnissä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke Ysit töihin 2020, jonka tavoitteena on työllistää nuoria vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä. Keski-Suomesta mukana on 13 yhdistystä, mukaan lukien Hankasalmen 4H-yhdistys.

Monet nuoret ovat Suomäen mukaan luoneet kesätyön itselleen myös aivan omin voimin, perustamalla pienen yrityksen.

– Suomessa on 4H-yrittäjiä jo 1600. Suurin osa maaseudulla. Jyvässeudullakin heitä on jo yli 50. On esimerkiksi kahvilaa, lastenhoitoa ja koti- ja pihapalvelua, hän luettelee.
Kaikesta selviää
Sirkka Suomäki kannustaa kyliä ja toimijoita hankkeiden pariin vakuuttamalla, että vaikka ensimmäinen hanke saattaa tuntua hankalalta, byrokratian kanssa pärjää kyllä aina. Ja että kaikkea oppii tekemään, kunhan vain tarttuu toimeen.

– Sanon aina hanketoimijoille, että ellei kukaan kuole, kaiken pystyy korjaamaan, hän naurahtaa.

Esimerkiksi Hyrrästä eli maaseudun tukien sähköisestä asiointipalvelusta tulee hänen mukaansa lähes aina täydennyspyyntöjä, mutta niihin vain vastaillaan yksi kohta kerrallaan ja turhia hermostumatta. Hän kuitenkin neuvoo, että asioita ei ole hyvä jättää viime tinkaan, ja että dokumentointi kannattaa hoitaa huolella.

– Väliraportitkin on hyvä tehdä mahdollisimman laajasti ja tarkasti, sillä jos on vaikka kahden vuoden mittainen hanke, voi olla hankala muistaa kaikkea tapahtunutta pitkälle taaksepäin.

Hän kannustaa dokumentoimaan myös epäonnistumiset, sillä mikään hanke ei mene aivan niin kuin on suunniteltu. Ehkä nuoret eivät innostukaan jostain, mistä aikuiset intoilevat, tai budjetin kanssa voi tulla yllättäviä ongelmia.

– Mutta kaikesta kyllä selviää.

Teksti: Maria Markus
Kuvat: Hankasalmen 4H-yhdistys

Jaa artikkeli:

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Hae sivuilta